5 zaskakujących dodatków do jajecznicy
Jajecznica wcale nie musi być nudna. Jeden zaskakujący, niecodzienny dodatek może całkiem odmienić smak tego śniadaniowego klasyku. Zobacz nasze propozycje.
Jajecznica z majonezem
Choć ten niecodzienny dodatek może dziwić, doskonale pasuje on do jajecznicy. Majonez jest robiony na bazie oleju, więc jego dodatek sprawia, że nasza jajecznica jest bardzo wilgotna. Jeśli nie lubisz przesuszonej jajecznicy, koniecznie wypróbuj ten przepis!
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka wody
- 1 łyżeczka majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Do miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy wodę, majonez, sól i pieprz. Mieszamy.
- Smażymy na rozgrzanej patelni, aż jajka się zetną.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajecznica z nietypowym dodatkiem. Zakochasz się w tym smaku
Jajecznica z serem
Ser dodaje jajecznicy niepowtarzalnego smaku. Jeśli dodamy do niej parmezan, jajecznica będzie lekko słonawa i aromatyczna. Jeśli zaś zdecydujemy się na mozzarellę, ser będzie się apetycznie ciągnął.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 łyżeczka masła
- ulubiony ser
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Roztrzepane jajka smażymy na rozgrzanym maśle, do czasu uzyskania ulubionej konsystencji.
- Na moment przed zdjęciem z ognia dodajemy ser i mieszamy.
Jajecznica z mlekiem
Myślisz, że jajecznica bez masła nie może się udać? Spróbuj tej jajecznicy, a być może zmienisz zdanie. Mleko nadaje jajecznicy kremowości bez konieczności dodania tłuszczu. Szczególnie polecamy czytelnikom i czytelniczkom, którzy liczą kalorie.
Składniki:
- 3 jajka
- ½ szklanki mleka
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Dodaj wszystkie składniki do miski i dokładnie wymieszaj.
- Wlej na rozgrzaną patelnię i ciągle mieszając, smaż, do czasu aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
Jajecznica z kawą
Szef kuchni Faisal al Deleigan przyrządza swoją jajecznicę z…kawą. Wielu z nas i tak pije rano kawę, więc czemu by nie ułatwić sobie sprawy i nie wlać jej po prostu do jajecznicy, prawda? Tę wersję popularnego dania z jajek polecamy jednak tylko najodważniejszym.
Składniki:
- 2 jajka
- szczypta kurkumy, chili i szafranu
- sól i pieprz
- 2 łyżki stołowe mocnego espresso
- 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej masło. W misce połącz wszystkie składniki i wymieszaj.
- Wlej masę jajeczną na patelnię i smaż, aż jajka się zetną, ciągle mieszając.
Jajecznica z brokułami
Serek topiony nadaje jajecznicy kremowej konsystencji, a zarazem świetnie współgra z brokułami. Warto spróbować.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 trójkącik śmietankowego serka topionego
- 5-6 wcześniej podgotowanych różyczek brokułu
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Roztrzepane jajka doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do nich pokrojony na małe kawałki serek topiony i mieszamy.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło. Kiedy masło się roztopi, wlewamy jajeczną masę i dorzucamy brokuł.
- Smażymy, ciągle mieszając, aż jajecznica się zetnie.