5 zaskakujących dodatków do jajecznicy

Jajecznica wcale nie musi być nudna. Jeden zaskakujący, niecodzienny dodatek może całkiem odmienić smak tego śniadaniowego klasyku. Zobacz nasze propozycje.

JajecznicaJajecznica
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Taskova Irina

Jajecznica z majonezem

Choć ten niecodzienny dodatek może dziwić, doskonale pasuje on do jajecznicy. Majonez jest robiony na bazie oleju, więc jego dodatek sprawia, że nasza jajecznica jest bardzo wilgotna. Jeśli nie lubisz przesuszonej jajecznicy, koniecznie wypróbuj ten przepis!

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka wody
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy wodę, majonez, sól i pieprz. Mieszamy.
  2. Smażymy na rozgrzanej patelni, aż jajka się zetną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajecznica z nietypowym dodatkiem. Zakochasz się w tym smaku

Jajecznica z serem

Ser dodaje jajecznicy niepowtarzalnego smaku. Jeśli dodamy do niej parmezan, jajecznica będzie lekko słonawa i aromatyczna. Jeśli zaś zdecydujemy się na mozzarellę, ser będzie się apetycznie ciągnął.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • ulubiony ser
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Roztrzepane jajka smażymy na rozgrzanym maśle, do czasu uzyskania ulubionej konsystencji.
  2. Na moment przed zdjęciem z ognia dodajemy ser i mieszamy.

Jajecznica z mlekiem

Myślisz, że jajecznica bez masła nie może się udać? Spróbuj tej jajecznicy, a być może zmienisz zdanie. Mleko nadaje jajecznicy kremowości bez konieczności dodania tłuszczu. Szczególnie polecamy czytelnikom i czytelniczkom, którzy liczą kalorie.

Składniki:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Dodaj wszystkie składniki do miski i dokładnie wymieszaj.
  2. Wlej na rozgrzaną patelnię i ciągle mieszając, smaż, do czasu aż uzyskasz pożądaną konsystencję.

Jajecznica z kawą

Szef kuchni Faisal al Deleigan przyrządza swoją jajecznicę z…kawą. Wielu z nas i tak pije rano kawę, więc czemu by nie ułatwić sobie sprawy i nie wlać jej po prostu do jajecznicy, prawda? Tę wersję popularnego dania z jajek polecamy jednak tylko najodważniejszym.

Składniki:

  • 2 jajka
  • szczypta kurkumy, chili i szafranu
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki stołowe mocnego espresso
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej masło. W misce połącz wszystkie składniki i wymieszaj.
  2. Wlej masę jajeczną na patelnię i smaż, aż jajka się zetną, ciągle mieszając.

Jajecznica z brokułami

Serek topiony nadaje jajecznicy kremowej konsystencji, a zarazem świetnie współgra z brokułami. Warto spróbować.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 trójkącik śmietankowego serka topionego
  • 5-6 wcześniej podgotowanych różyczek brokułu
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Roztrzepane jajka doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do nich pokrojony na małe kawałki serek topiony i mieszamy.
  2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło. Kiedy masło się roztopi, wlewamy jajeczną masę i dorzucamy brokuł.
  3. Smażymy, ciągle mieszając, aż jajecznica się zetnie.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru