5 zaskakujących dodatków do jajecznicy

Jajecznica wcale nie musi być nudna. Jeden zaskakujący, niecodzienny dodatek może całkiem odmienić smak tego śniadaniowego klasyku. Zobacz nasze propozycje.

JajecznicaJajecznica
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Taskova Irina

Jajecznica z majonezem

Choć ten niecodzienny dodatek może dziwić, doskonale pasuje on do jajecznicy. Majonez jest robiony na bazie oleju, więc jego dodatek sprawia, że nasza jajecznica jest bardzo wilgotna. Jeśli nie lubisz przesuszonej jajecznicy, koniecznie wypróbuj ten przepis!

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka wody
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy wodę, majonez, sól i pieprz. Mieszamy.
  2. Smażymy na rozgrzanej patelni, aż jajka się zetną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajecznica z nietypowym dodatkiem. Zakochasz się w tym smaku

Jajecznica z serem

Ser dodaje jajecznicy niepowtarzalnego smaku. Jeśli dodamy do niej parmezan, jajecznica będzie lekko słonawa i aromatyczna. Jeśli zaś zdecydujemy się na mozzarellę, ser będzie się apetycznie ciągnął.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • ulubiony ser
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Roztrzepane jajka smażymy na rozgrzanym maśle, do czasu uzyskania ulubionej konsystencji.
  2. Na moment przed zdjęciem z ognia dodajemy ser i mieszamy.

Jajecznica z mlekiem

Myślisz, że jajecznica bez masła nie może się udać? Spróbuj tej jajecznicy, a być może zmienisz zdanie. Mleko nadaje jajecznicy kremowości bez konieczności dodania tłuszczu. Szczególnie polecamy czytelnikom i czytelniczkom, którzy liczą kalorie.

Składniki:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Dodaj wszystkie składniki do miski i dokładnie wymieszaj.
  2. Wlej na rozgrzaną patelnię i ciągle mieszając, smaż, do czasu aż uzyskasz pożądaną konsystencję.

Jajecznica z kawą

Szef kuchni Faisal al Deleigan przyrządza swoją jajecznicę z…kawą. Wielu z nas i tak pije rano kawę, więc czemu by nie ułatwić sobie sprawy i nie wlać jej po prostu do jajecznicy, prawda? Tę wersję popularnego dania z jajek polecamy jednak tylko najodważniejszym.

Składniki:

  • 2 jajka
  • szczypta kurkumy, chili i szafranu
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki stołowe mocnego espresso
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej masło. W misce połącz wszystkie składniki i wymieszaj.
  2. Wlej masę jajeczną na patelnię i smaż, aż jajka się zetną, ciągle mieszając.

Jajecznica z brokułami

Serek topiony nadaje jajecznicy kremowej konsystencji, a zarazem świetnie współgra z brokułami. Warto spróbować.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 trójkącik śmietankowego serka topionego
  • 5-6 wcześniej podgotowanych różyczek brokułu
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Roztrzepane jajka doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do nich pokrojony na małe kawałki serek topiony i mieszamy.
  2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło. Kiedy masło się roztopi, wlewamy jajeczną masę i dorzucamy brokuł.
  3. Smażymy, ciągle mieszając, aż jajecznica się zetnie.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów