5 zaskakujących dodatków do jajecznicy

Jajecznica wcale nie musi być nudna. Jeden zaskakujący, niecodzienny dodatek może całkiem odmienić smak tego śniadaniowego klasyku. Zobacz nasze propozycje.

JajecznicaJajecznica
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Taskova Irina

Jajecznica z majonezem

Choć ten niecodzienny dodatek może dziwić, doskonale pasuje on do jajecznicy. Majonez jest robiony na bazie oleju, więc jego dodatek sprawia, że nasza jajecznica jest bardzo wilgotna. Jeśli nie lubisz przesuszonej jajecznicy, koniecznie wypróbuj ten przepis!

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka wody
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy wodę, majonez, sól i pieprz. Mieszamy.
  2. Smażymy na rozgrzanej patelni, aż jajka się zetną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajecznica z nietypowym dodatkiem. Zakochasz się w tym smaku

Jajecznica z serem

Ser dodaje jajecznicy niepowtarzalnego smaku. Jeśli dodamy do niej parmezan, jajecznica będzie lekko słonawa i aromatyczna. Jeśli zaś zdecydujemy się na mozzarellę, ser będzie się apetycznie ciągnął.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • ulubiony ser
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Roztrzepane jajka smażymy na rozgrzanym maśle, do czasu uzyskania ulubionej konsystencji.
  2. Na moment przed zdjęciem z ognia dodajemy ser i mieszamy.

Jajecznica z mlekiem

Myślisz, że jajecznica bez masła nie może się udać? Spróbuj tej jajecznicy, a być może zmienisz zdanie. Mleko nadaje jajecznicy kremowości bez konieczności dodania tłuszczu. Szczególnie polecamy czytelnikom i czytelniczkom, którzy liczą kalorie.

Składniki:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Dodaj wszystkie składniki do miski i dokładnie wymieszaj.
  2. Wlej na rozgrzaną patelnię i ciągle mieszając, smaż, do czasu aż uzyskasz pożądaną konsystencję.

Jajecznica z kawą

Szef kuchni Faisal al Deleigan przyrządza swoją jajecznicę z…kawą. Wielu z nas i tak pije rano kawę, więc czemu by nie ułatwić sobie sprawy i nie wlać jej po prostu do jajecznicy, prawda? Tę wersję popularnego dania z jajek polecamy jednak tylko najodważniejszym.

Składniki:

  • 2 jajka
  • szczypta kurkumy, chili i szafranu
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki stołowe mocnego espresso
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej masło. W misce połącz wszystkie składniki i wymieszaj.
  2. Wlej masę jajeczną na patelnię i smaż, aż jajka się zetną, ciągle mieszając.

Jajecznica z brokułami

Serek topiony nadaje jajecznicy kremowej konsystencji, a zarazem świetnie współgra z brokułami. Warto spróbować.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 trójkącik śmietankowego serka topionego
  • 5-6 wcześniej podgotowanych różyczek brokułu
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Roztrzepane jajka doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do nich pokrojony na małe kawałki serek topiony i mieszamy.
  2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło. Kiedy masło się roztopi, wlewamy jajeczną masę i dorzucamy brokuł.
  3. Smażymy, ciągle mieszając, aż jajecznica się zetnie.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza