Trwa ładowanie...

Jajka na zimną czy na gorącą patelnię? Patent kucharzy na jajecznicę

O jajecznicy powiedziano już niemal wszystko, a i tak temat wydaje się wciąż niewyczerpany. Dlaczego? Przecież idealna jajecznica to jajka, masło i sól, czy to może się nie udać? Jak się okazuje, sedno idealnej jajecznicy tkwi nie w dodatkach, a sposobie przygotowania, a ten jest tylko jeden. Oto patent szefów kuchni na jajecznicę.

Jajecznica to ulubione śniadaniowe danie wielu PolakówJajecznica to ulubione śniadaniowe danie wielu PolakówŹródło: 123RF
d39w3z3
d39w3z3

Jajka na zimną czy gorącą patelnię?

Choć można się spierać o to, czy jajecznica smakuje lepiej w postaci płynnej, półpłynnej czy całkowicie ściętej, to jednak szefowie kuchni twardo stoją na stanowisku, że jajecznica musi być delikatna niczym mus i bardzo kremowa.

By to osiągnąć, istotny jest moment, w którym wlewamy jajeczną masę na patelnię oraz temperatura. W tej kwestii nie ma pola do dyskusji – tylko jeden sposób zagwarantuje, że jajecznica będzie wyglądała niczym ze snu szefa kuchni.

A zatem jajka wylewamy na zimną czy gorącą patelnię?

Jajecznica z pesto

Patent kucharzy na jajecznicę

Do idealnej jajecznicy potrzebne są tylko 3 składniki. Wystarczy zatem wbić do miski jajka, a na zimną patelnię położyć szczodry kawałek masła. Jajek nie należy solić – wystarczy roztrzepać, aż do uzyskania jednorodnej masy.

d39w3z3

Tę z kolei wylewamy na zimna patelnię, na której znajduje się masło. Dopiero teraz włączamy palnik, ustawiamy na najmniejszą moc i zaczynamy mieszać. Cały proces do krótkich nie należy – może trwać nawet 10 minut. W tym czasie nie należy przerywać mieszania, a gdy jajka zaczną się zbyt szybko ścinać, patelnię należy ściągnąć na chwilę z palnika i mieszać dalej. I tak aż do uzyskania kremowej, puszystej masy, którą szybko przekładamy na talerz – dopiero na tym etapie można jajka posolić. To sprawi, że potrawa nie będzie wodnista.

Zobacz także:

d39w3z3
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d39w3z3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39w3z3
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj