Jajka na zimną czy na gorącą patelnię? Patent kucharzy na jajecznicę

O jajecznicy powiedziano już niemal wszystko, a i tak temat wydaje się wciąż niewyczerpany. Dlaczego? Przecież idealna jajecznica to jajka, masło i sól, czy to może się nie udać? Jak się okazuje, sedno idealnej jajecznicy tkwi nie w dodatkach, a sposobie przygotowania, a ten jest tylko jeden. Oto patent szefów kuchni na jajecznicę.

Kremowa jajecznica na talerzu z chlebem i pomidoramiJajecznica to ulubione śniadaniowe danie wielu Polaków
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jajka na zimną czy gorącą patelnię?

Choć można się spierać o to, czy jajecznica smakuje lepiej w postaci płynnej, półpłynnej czy całkowicie ściętej, to jednak szefowie kuchni twardo stoją na stanowisku, że jajecznica musi być delikatna niczym mus i bardzo kremowa.

By to osiągnąć, istotny jest moment, w którym wlewamy jajeczną masę na patelnię oraz temperatura. W tej kwestii nie ma pola do dyskusji – tylko jeden sposób zagwarantuje, że jajecznica będzie wyglądała niczym ze snu szefa kuchni.

A zatem jajka wylewamy na zimną czy gorącą patelnię?

Jajecznica z pesto

Patent kucharzy na jajecznicę

Do idealnej jajecznicy potrzebne są tylko 3 składniki. Wystarczy zatem wbić do miski jajka, a na zimną patelnię położyć szczodry kawałek masła. Jajek nie należy solić – wystarczy roztrzepać, aż do uzyskania jednorodnej masy.

Tę z kolei wylewamy na zimna patelnię, na której znajduje się masło. Dopiero teraz włączamy palnik, ustawiamy na najmniejszą moc i zaczynamy mieszać. Cały proces do krótkich nie należy – może trwać nawet 10 minut. W tym czasie nie należy przerywać mieszania, a gdy jajka zaczną się zbyt szybko ścinać, patelnię należy ściągnąć na chwilę z palnika i mieszać dalej. I tak aż do uzyskania kremowej, puszystej masy, którą szybko przekładamy na talerz – dopiero na tym etapie można jajka posolić. To sprawi, że potrawa nie będzie wodnista.

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów