Wlewam do jajecznicy zamiast mleka. Wychodzi puszysta jak chmurka

Znasz ten patent, że do ciasta na naleśniki dodaje się też wodę gazowaną? Otóż sprawdziłam, jak zachowają się jajka, kiedy do nich też dodam trochę tego płynu w trakcie smażenia jajecznicy. Efekt w konsystencji rewelacyjny, ale liczą się proporcje.

Jajecznica jak chmurka z dodatkiem wody gazowanejJajecznica jak chmurka z dodatkiem wody gazowanej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska
3

Jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych. Dzięki prostemu trikowi z wodą gazowaną możesz sprawić, że będzie ona puszysta jak chmurka. Zanim jednak trafiłam na odpowiednią, lekką, delikatną i wprost idealną konsystencję jajecznicy, przeszłam kilka prób. Poniżej wyjaśniam, dlaczego to działa i podaję konkretne proporcje jajek do wody gazowanej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto filo ze szpinakiem i fetą z piekarnika

Jajecznica z wodą gazowaną - dlaczego to działa?

Dodanie wody gazowanej do jajecznicy sprawia, że staje się ona lekka i delikatna. Co ważne - nie zmienia smaku jajek, więc jest bardzo neutralnym dodatkiem. Woda gazowana zawiera CO₂ w postaci rozpuszczonego gazu. Podczas podgrzewania jajek, gaz uwalnia się i tworzy mikroskopijne bąbelki powietrza w masie jajecznej - to właśnie one odpowiadają za bardziej puszystą, lekką konsystencję, podobną do tej, jaką daje ubijanie jajek na pianę lub dodatek mleka. Gazowana woda rozrzedza lekko masę jajeczną, co sprawia, że białka ścinają się wolniej i bardziej równomiernie. Dzięki temu jajecznica jest mniej sucha, bardziej kremowa. Uwaga: Im wolniej się zetnie, tym bardziej kremowa będzie. Całość powinna trwać 2-4 minuty, w zależności od ilości jajek i temperatury.

Jak zrobić jajecznice z wodą gazowaną?

Wbij 2-3 jajka do niewielkiej miski. Nie dodawaj soli na tym etapie - sól może sprawić, że jajka szybciej się zetną i będą bardziej zbite. Wlej 1 do 1,5 łyżki wody gazowanej. Użyj schłodzonej - zimna lepiej spulchnia jajka podczas smażenia. Nie ubijaj jajek na pianę. Chodzi o połączenie białek i żółtek oraz równomierne rozmieszanie wody. Mieszaj do uzyskania jednolitej, lekko spienionej masy. Na małym ogniu rozpuść łyżkę masła. Gdy się całkowicie rozpuści, ale jeszcze się nie przypala - wlej masę jajeczną. Smaż na najmniejszym ogniu, delikatnie mieszając silikonową lub drewnianą łopatką. Mieszaj powoli, przesuwając masę jajeczną z boków do środka. Najlepiej zdjąć jajka z patelni, gdy są jeszcze lekko "mokre" - dojdą same pod wpływem ciepła. Dopiero teraz dodaj sól, pieprz i ewentualnie szczypiorek. Podawaj z pieczywem, awokado, pomidorami - albo solo.

Jajecznica z wodą gazowaną to kulinarny patent, który na dobre zmienia codzienną rutynę. Od kiedy go odkryłem, nie wracam już do dawnych metod. Goście zawsze pytają, co zrobiłem, że jajecznica tak dobrze smakuje. Odpowiedź jest prosta - tylko dwie łyżki gazowanej wody.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut
Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru