Jajecznica bez masła i oleju. Delikatny smak i kremowa konsystencja

Jajecznica, o której mowa, smakiem dorównuje do tej smażonej na maśle, ale do jej przyrządzenia nie dodajemy ani grama masła, lub innego tłuszczu. Sprawdź, jak ugotować jajecznicę na mleku.

Ten przepis jest genialny. Usmażysz jajecznicę bez tłuszczuTen przepis jest genialny. Usmażysz jajecznicę bez tłuszczu
Źródło zdjęć: © Getty Images | Amarita

Jajka to ulubiony produkt na śniadanie w wielu polskich domach. Można je podawać na różne sposoby. Z kawą, chrupkim pieczywem i warzywem smakują wyśmienicie i dostarczają energii na początek dnia. Jak przygotować jajecznicę, która będzie mniej kaloryczna, niż ta smażona na maśle, czy oleju? Warto zapoznać się z poniższym przepisem.

Jajecznica na mleku

Na patelnię wystarczy wlać pół szklanki mleka, podgrzać je i wbić do niego jajka. Jak zaczną się ścinać, należy je zacząć delikatnie mieszać. Po kilku minutach powstanie kremowa jajecznica.

Drugim sposobem będzie wymieszanie w miseczce jajek i mleka, a następnie wbicie na patelnię i doprowadzenie do ścięcia i do pożądanej konsystencji.

Warto pamiętać, aby do smażenia wykorzystać patelnię teflonową, do której nie przywrze żaden kawałek jajka.

Wariacje na temat jajek

Czy próbowaliście już szakszuki? Jest to pyszne danie z jajkami i pomidorami w roli głównej. Doprawione bazylią, oregano i czosnkiem, smakuje wyśmienicie. Dla osób, które uwielbiają jajka, ale znudziła im się tradycyjna jajecznica na śniadanie, to pyszna alternatywa.

Jak przygotować szakszukę. Przepis znajdziesz TUTAJ.

Jakie właściwości mają jajka?

Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach.

Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu.

Kolorowa śledziowa sałatka. Smakuje nie tylko od święta

Wybrane dla Ciebie

Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita