Jajecznica bez masła i oleju. Delikatny smak i kremowa konsystencja
Jajecznica, o której mowa, smakiem dorównuje do tej smażonej na maśle, ale do jej przyrządzenia nie dodajemy ani grama masła, lub innego tłuszczu. Sprawdź, jak ugotować jajecznicę na mleku.
Jajka to ulubiony produkt na śniadanie w wielu polskich domach. Można je podawać na różne sposoby. Z kawą, chrupkim pieczywem i warzywem smakują wyśmienicie i dostarczają energii na początek dnia. Jak przygotować jajecznicę, która będzie mniej kaloryczna, niż ta smażona na maśle, czy oleju? Warto zapoznać się z poniższym przepisem.
Jajecznica na mleku
Na patelnię wystarczy wlać pół szklanki mleka, podgrzać je i wbić do niego jajka. Jak zaczną się ścinać, należy je zacząć delikatnie mieszać. Po kilku minutach powstanie kremowa jajecznica.
Drugim sposobem będzie wymieszanie w miseczce jajek i mleka, a następnie wbicie na patelnię i doprowadzenie do ścięcia i do pożądanej konsystencji.
Warto pamiętać, aby do smażenia wykorzystać patelnię teflonową, do której nie przywrze żaden kawałek jajka.
Wariacje na temat jajek
Czy próbowaliście już szakszuki? Jest to pyszne danie z jajkami i pomidorami w roli głównej. Doprawione bazylią, oregano i czosnkiem, smakuje wyśmienicie. Dla osób, które uwielbiają jajka, ale znudziła im się tradycyjna jajecznica na śniadanie, to pyszna alternatywa.
Jak przygotować szakszukę. Przepis znajdziesz TUTAJ.
Jakie właściwości mają jajka?
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach.
Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu.