Jajecznica bez masła i oleju. Delikatny smak i kremowa konsystencja

Jajecznica, o której mowa, smakiem dorównuje do tej smażonej na maśle, ale do jej przyrządzenia nie dodajemy ani grama masła, lub innego tłuszczu. Sprawdź, jak ugotować jajecznicę na mleku.

Ten przepis jest genialny. Usmażysz jajecznicę bez tłuszczuTen przepis jest genialny. Usmażysz jajecznicę bez tłuszczu
Źródło zdjęć: © Getty Images | Amarita

Jajka to ulubiony produkt na śniadanie w wielu polskich domach. Można je podawać na różne sposoby. Z kawą, chrupkim pieczywem i warzywem smakują wyśmienicie i dostarczają energii na początek dnia. Jak przygotować jajecznicę, która będzie mniej kaloryczna, niż ta smażona na maśle, czy oleju? Warto zapoznać się z poniższym przepisem.

Jajecznica na mleku

Na patelnię wystarczy wlać pół szklanki mleka, podgrzać je i wbić do niego jajka. Jak zaczną się ścinać, należy je zacząć delikatnie mieszać. Po kilku minutach powstanie kremowa jajecznica.

Drugim sposobem będzie wymieszanie w miseczce jajek i mleka, a następnie wbicie na patelnię i doprowadzenie do ścięcia i do pożądanej konsystencji.

Warto pamiętać, aby do smażenia wykorzystać patelnię teflonową, do której nie przywrze żaden kawałek jajka.

Wariacje na temat jajek

Czy próbowaliście już szakszuki? Jest to pyszne danie z jajkami i pomidorami w roli głównej. Doprawione bazylią, oregano i czosnkiem, smakuje wyśmienicie. Dla osób, które uwielbiają jajka, ale znudziła im się tradycyjna jajecznica na śniadanie, to pyszna alternatywa.

Jak przygotować szakszukę. Przepis znajdziesz TUTAJ.

Jakie właściwości mają jajka?

Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach.

Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu.

Kolorowa śledziowa sałatka. Smakuje nie tylko od święta

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu