Jajecznica bez masła i oleju. Delikatny smak i kremowa konsystencja

Jajecznica, o której mowa, smakiem dorównuje do tej smażonej na maśle, ale do jej przyrządzenia nie dodajemy ani grama masła, lub innego tłuszczu. Sprawdź, jak ugotować jajecznicę na mleku.

Ten przepis jest genialny. Usmażysz jajecznicę bez tłuszczuTen przepis jest genialny. Usmażysz jajecznicę bez tłuszczu
Źródło zdjęć: © Getty Images | Amarita

Jajka to ulubiony produkt na śniadanie w wielu polskich domach. Można je podawać na różne sposoby. Z kawą, chrupkim pieczywem i warzywem smakują wyśmienicie i dostarczają energii na początek dnia. Jak przygotować jajecznicę, która będzie mniej kaloryczna, niż ta smażona na maśle, czy oleju? Warto zapoznać się z poniższym przepisem.

Jajecznica na mleku

Na patelnię wystarczy wlać pół szklanki mleka, podgrzać je i wbić do niego jajka. Jak zaczną się ścinać, należy je zacząć delikatnie mieszać. Po kilku minutach powstanie kremowa jajecznica.

Drugim sposobem będzie wymieszanie w miseczce jajek i mleka, a następnie wbicie na patelnię i doprowadzenie do ścięcia i do pożądanej konsystencji.

Warto pamiętać, aby do smażenia wykorzystać patelnię teflonową, do której nie przywrze żaden kawałek jajka.

Wariacje na temat jajek

Czy próbowaliście już szakszuki? Jest to pyszne danie z jajkami i pomidorami w roli głównej. Doprawione bazylią, oregano i czosnkiem, smakuje wyśmienicie. Dla osób, które uwielbiają jajka, ale znudziła im się tradycyjna jajecznica na śniadanie, to pyszna alternatywa.

Jak przygotować szakszukę. Przepis znajdziesz TUTAJ.

Jakie właściwości mają jajka?

Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach.

Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu.

Kolorowa śledziowa sałatka. Smakuje nie tylko od święta

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm