Jajecznica bez masła i oleju. Delikatny smak i kremowa konsystencja

Jajecznica, o której mowa, smakiem dorównuje do tej smażonej na maśle, ale do jej przyrządzenia nie dodajemy ani grama masła, lub innego tłuszczu. Sprawdź, jak ugotować jajecznicę na mleku.

Ten przepis jest genialny. Usmażysz jajecznicę bez tłuszczuTen przepis jest genialny. Usmażysz jajecznicę bez tłuszczu
Źródło zdjęć: © Getty Images | Amarita

Jajka to ulubiony produkt na śniadanie w wielu polskich domach. Można je podawać na różne sposoby. Z kawą, chrupkim pieczywem i warzywem smakują wyśmienicie i dostarczają energii na początek dnia. Jak przygotować jajecznicę, która będzie mniej kaloryczna, niż ta smażona na maśle, czy oleju? Warto zapoznać się z poniższym przepisem.

Jajecznica na mleku

Na patelnię wystarczy wlać pół szklanki mleka, podgrzać je i wbić do niego jajka. Jak zaczną się ścinać, należy je zacząć delikatnie mieszać. Po kilku minutach powstanie kremowa jajecznica.

Drugim sposobem będzie wymieszanie w miseczce jajek i mleka, a następnie wbicie na patelnię i doprowadzenie do ścięcia i do pożądanej konsystencji.

Warto pamiętać, aby do smażenia wykorzystać patelnię teflonową, do której nie przywrze żaden kawałek jajka.

Wariacje na temat jajek

Czy próbowaliście już szakszuki? Jest to pyszne danie z jajkami i pomidorami w roli głównej. Doprawione bazylią, oregano i czosnkiem, smakuje wyśmienicie. Dla osób, które uwielbiają jajka, ale znudziła im się tradycyjna jajecznica na śniadanie, to pyszna alternatywa.

Jak przygotować szakszukę. Przepis znajdziesz TUTAJ.

Jakie właściwości mają jajka?

Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach.

Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu.

Kolorowa śledziowa sałatka. Smakuje nie tylko od święta

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw