WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Szlachecka jajecznica z zielonym dodatkiem. Przepis z 1682 roku

Pierwszy polski przepis na jajecznicę pochodzi z 1682 roku i został opisany w "Compendium Ferculorum" przez Stanisława Czernieckiego. Surowe jaja wzbogacił o świeże zioło jeszcze w trakcie smażenia.

Jajecznica to potrawa znana od wiekówJajecznica to potrawa znana od wieków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Pierwszy polski przepis na jajecznicę został opublikowany w 1682 roku w dziele "Compendium Ferculorum" autorstwa Stanisława Czernieckiego. To wyjątkowe dzieło kulinarne zawiera wiele przepisów, które odzwierciedlają smaki tamtych czasów i dowód, że tradycyjne receptury wciąż mogą inspirować współczesnych kucharzy. Nawet w tak prostych daniach jak jajecznica.

Jak przygotować jajecznicę według Czernieckiego?

Przepis na jajecznicę z 1682 roku jest prosty, ale wymaga uwagi na szczegóły. Kluczowym składnikiem są nie tylko jajka, ale też natka pietruszki, która nadaje potrawie wyjątkowy smak. Jajka smażymy na rozgrzanym maśle, a sól dodajemy według uznania. Przygotowanie idealnej jajecznicy wymaga odpowiedniej techniki. Kluczowe jest delikatne mieszanie jajek na małym ogniu, co pozwala uzyskać kremową konsystencję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajecznica na Krupówkach za 67 zł. Sprawdziliśmy, jak smakuje

Podczas smażenia jajek dodaj posiekaną pietruszkę - to pozwoli na uzyskanie odpowiedniej konsystencji świeżych ziół. Ważne jest, aby pietruszkę dorzucić w odpowiednim momencie, by nie zdominowała smaku potrawy, ale też, żeby w niej nie zniknęła. Dla ciekawszego smaku warto eksperymentować z innymi dodatkami i np. dorzucić posiekany lubczyk lub przystroić gotowe danie zieloną cebulką dymką.

Jak wybrać jajka na jajecznicę?

Kilka wieków temu nikt nie zastanawiał się, jakie jajka są najlepsze, bo po prostu brano je prosto od kur. Dziś wybór powinien opierać się na świadomości ich pochodzeniu. Oznaczenia na jajkach są kluczowe dla konsumentów.

Każde jajko musi mieć kod, który informuje o metodzie chowu, kraju pochodzenia i numerze identyfikacyjnym producenta. Kod 0 oznacza chów ekologiczny, 1 - wolny wybieg, 2 - ściółkowy, a 3 - klatkowy. Dzięki temu konsumenci mogą świadomie wybierać produkty zgodnie z własnymi preferencjami.

Wybór odpowiedniego rodzaju jajek ma znaczenie nie tylko dla smaku potraw, ale także dla zdrowia i etyki. Jajka ekologiczne i z wolnego wybiegu są często bogatsze w składniki odżywcze, takie jak omega-3, i pochodzą z bardziej zrównoważonych źródeł. Warto zwracać uwagę na oznaczenia i wybierać produkty, które wspierają lepsze warunki życia zwierząt.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości