Jaką jajecznicę jadała Elżbieta II? Przepis na ulubioną jajecznicę królowej
Założymy się, że takiej jajecznicy jeszcze nie jedliście. Znajdziecie w niej składnik, którego raczej nie połączylibyśmy z jajkami. Jak smakuje jajecznica królowej? Przekonajcie się sami!
Brytyjska monarchini zmarła 8 września. Wiele osób związanych z rodziną królewską uczciło jej pamięć, dzieląc się opowieściami i anegdotami z siedemdziesięciu lat na tronie. Na portalach internetowych pojawiło się też wiele przepisów na ulubione dania królowej. Jednych z nich był przepis na jajecznicę, którym na Instagramie podzieliła się znana brytyjska dietetyczka Lee Holmes. Jak twierdzi Holmes, jedna z jej przyjaciółek gotowała swego czasu dla królowej i zdradziła dietetyczce przepis na ulubioną jajecznicę Elżbiety II. Smak jajecznicy może zaskakiwać, znajdziemy w niej bowiem dość niespotykane dodatki — skórkę z cytryny i gałkę muszkatołową.
Przepis na ulubioną jajecznicę Elżbiety II
Składniki:
- 3 jajka
- masło
- 1 łyżka mleka
- ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny
- odrobina gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- posiekany szczypiorek
Sposób przygotowania:
- Ścieramy skórkę z cytryny.
- Do miski wbijamy jajka i dodajemy mleko, a następnie roztrzepujemy rózgą lub widelcem.
- Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie wlewamy jajka.
- Smażymy, aż do uzyskania ulubionej konsystencji. Ważne, aby jajka cały czas mieszać.
- Następnie solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy skórkę z cytryny i gałkę.
- Mieszamy i wykładamy na talerz.
- Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.