Jaką jajecznicę jadała Elżbieta II? Przepis na ulubioną jajecznicę królowej

Założymy się, że takiej jajecznicy jeszcze nie jedliście. Znajdziecie w niej składnik, którego raczej nie połączylibyśmy z jajkami. Jak smakuje jajecznica królowej? Przekonajcie się sami!

Ulubiona jajecznica Elżbiety IIUlubiona jajecznica Elżbiety II
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Brytyjska monarchini zmarła 8 września. Wiele osób związanych z rodziną królewską uczciło jej pamięć, dzieląc się opowieściami i anegdotami z siedemdziesięciu lat na tronie. Na portalach internetowych pojawiło się też wiele przepisów na ulubione dania królowej. Jednych z nich był przepis na jajecznicę, którym na Instagramie podzieliła się znana brytyjska dietetyczka Lee Holmes. Jak twierdzi Holmes, jedna z jej przyjaciółek gotowała swego czasu dla królowej i zdradziła dietetyczce przepis na ulubioną jajecznicę Elżbiety II. Smak jajecznicy może zaskakiwać, znajdziemy w niej bowiem dość niespotykane dodatki — skórkę z cytryny i gałkę muszkatołową.

Przepis na ulubioną jajecznicę Elżbiety II

Składniki:

  • 3 jajka
  • masło
  • 1 łyżka mleka
  • ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • posiekany szczypiorek

Sposób przygotowania:

  1. Ścieramy skórkę z cytryny.
  2. Do miski wbijamy jajka i dodajemy mleko, a następnie roztrzepujemy rózgą lub widelcem.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie wlewamy jajka.
  4. Smażymy, aż do uzyskania ulubionej konsystencji. Ważne, aby jajka cały czas mieszać.
  5. Następnie solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy skórkę z cytryny i gałkę.
  6. Mieszamy i wykładamy na talerz.
  7. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Czosnek na przeziębienie i grypę. Oto jak go stosować prawidłowo

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce