Nigdy nie dodawaj tego do jajecznicy. Błędy, które popełnia większość Polaków

Co robisz, gdy nie masz pomysłu na śniadanie? Założę się, że smażysz jajecznicę. Nic dziwnego, jest smaczna, syta i do tego możesz przygotować ją po swojemu. Jednak jestem pewna, że popełniasz kilka prostych błędów.

JajecznicaJajecznica
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Myślisz, że jajecznica jest jak herbata i nie da się jej zepsuć. Niestety, ale muszę cię zmartwić, bo nawet tak proste danie można koncertowo zniszczyć. Dodasz nie ten składnik, nie tak zamieszasz, dasz za dużo przypraw i katastrofa gotowa. Na szczęście da się tego uniknąć. Jeśli będziesz znać najczęstsze błędy przy robieniu jajecznicy, nie grozi ci kulinarna katastrofa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem

Jajecznica wyjdzie niedobra, jeśli popełniasz te błędy

Używasz drewnianej łyżki


Wiele osób sięga po drewniane łyżki, żeby nie porysować teflonowej patelni. Niby słusznie, ale niestety, drewno to materiał, którego nie da się dokładnie domyć. Zostają na nim resztki jedzenia, a to idealne środowisku do rozwoju bakterii. Do tego jajka przyklejają się do drewnianych przyborów, a sama łyżka jest mało elastyczna, więc trudno nią sprawnie manewrować. Zdecydowanie lepiej sprawdzi się silikonowa szpatułka.

Rozbijasz jajka na patelni


To jest złe na wielu poziomach i osobiście tego nie rozumiem. Chociaż wydaje się bardzo wygodne, to ma wiele wad. Po pierwsze: nie widzisz, czy jajko jest świeże. Trafisz na jedno zepsute i cała jajecznica do wyrzucenia. Po drugie: jajka wbijane po kolei ścinają się nierównomiernie – część będzie spalona, część płynna. Efekt? Kulinarna katastrofa. Po prostu wbij jajka do miseczki i roztrzep je widelcem.

Za szybko solisz


Zapewne dodajesz sól na samym początku przyprawiania lub tuż po wlaniu jajecznicy na patelnię. To kolejny błąd, przez który jajka nie są puszyste niczym chmurka. Najlepiej doprawić jajecznicę już po usmażeniu, ewentualnie tuż przed zdjęciem z ognia – z umiarem.

Zostawiasz ją na patelni po usmażeniu


Wyłączyłeś gaz i myślisz: "Zostawię ją na chwilę, niech sobie postoi"? Nie rób tego. Patelnie – zwłaszcza na kuchenkach elektrycznych – zachowują ciepło jeszcze przez kilka minut, przez co jajecznica dalej się ścina. W efekcie z puszystej i wilgotnej robi się sucha i twarda. Od razu po usmażeniu przełóż ją na talerz.

Jajecznica to proste i pyszne danie, ale uważaj co do niej dodajesz

Wiele osób dodaje do jajecznicy mleko, myśląc, że poprawi to jej smak i konsystencję. Niestety, mleko sprawia, że jajka zaczynają się dusić, zamiast smażyć, co psuje smak potrawy. Jogurt albo śmietana też są złym pomysłem. Zamiast mleka, lepiej dodać odrobinę masła, które wzbogaci jej smak.

Inne dodatki, które mogą zepsuć smak jajecznicy, to przyprawy dodawane w niewłaściwym momencie. Najlepiej dodawać je pod koniec smażenia, aby zachować pełnię aromatu. Jajecznica nie lubi też wodnistych warzyw wrzucanych na surowo, na przykład pomidorów lub cukinii. Jeśli chcesz to dodać, podsmaż osobno, zredukuj wodę i dopiero wlej jajka.

Wybrane dla Ciebie
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem