WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Nigdy nie dodawaj tego do jajecznicy. Błędy, które popełnia większość Polaków

Co robisz, gdy nie masz pomysłu na śniadanie? Założę się, że smażysz jajecznicę. Nic dziwnego, jest smaczna, syta i do tego możesz przygotować ją po swojemu. Jednak jestem pewna, że popełniasz kilka prostych błędów.

JajecznicaJajecznica
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Myślisz, że jajecznica jest jak herbata i nie da się jej zepsuć. Niestety, ale muszę cię zmartwić, bo nawet tak proste danie można koncertowo zniszczyć. Dodasz nie ten składnik, nie tak zamieszasz, dasz za dużo przypraw i katastrofa gotowa. Na szczęście da się tego uniknąć. Jeśli będziesz znać najczęstsze błędy przy robieniu jajecznicy, nie grozi ci kulinarna katastrofa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem

Jajecznica wyjdzie niedobra, jeśli popełniasz te błędy

Używasz drewnianej łyżki


Wiele osób sięga po drewniane łyżki, żeby nie porysować teflonowej patelni. Niby słusznie, ale niestety, drewno to materiał, którego nie da się dokładnie domyć. Zostają na nim resztki jedzenia, a to idealne środowisku do rozwoju bakterii. Do tego jajka przyklejają się do drewnianych przyborów, a sama łyżka jest mało elastyczna, więc trudno nią sprawnie manewrować. Zdecydowanie lepiej sprawdzi się silikonowa szpatułka.

Rozbijasz jajka na patelni


To jest złe na wielu poziomach i osobiście tego nie rozumiem. Chociaż wydaje się bardzo wygodne, to ma wiele wad. Po pierwsze: nie widzisz, czy jajko jest świeże. Trafisz na jedno zepsute i cała jajecznica do wyrzucenia. Po drugie: jajka wbijane po kolei ścinają się nierównomiernie – część będzie spalona, część płynna. Efekt? Kulinarna katastrofa. Po prostu wbij jajka do miseczki i roztrzep je widelcem.

Za szybko solisz


Zapewne dodajesz sól na samym początku przyprawiania lub tuż po wlaniu jajecznicy na patelnię. To kolejny błąd, przez który jajka nie są puszyste niczym chmurka. Najlepiej doprawić jajecznicę już po usmażeniu, ewentualnie tuż przed zdjęciem z ognia – z umiarem.

Zostawiasz ją na patelni po usmażeniu


Wyłączyłeś gaz i myślisz: "Zostawię ją na chwilę, niech sobie postoi"? Nie rób tego. Patelnie – zwłaszcza na kuchenkach elektrycznych – zachowują ciepło jeszcze przez kilka minut, przez co jajecznica dalej się ścina. W efekcie z puszystej i wilgotnej robi się sucha i twarda. Od razu po usmażeniu przełóż ją na talerz.

Jajecznica to proste i pyszne danie, ale uważaj co do niej dodajesz

Wiele osób dodaje do jajecznicy mleko, myśląc, że poprawi to jej smak i konsystencję. Niestety, mleko sprawia, że jajka zaczynają się dusić, zamiast smażyć, co psuje smak potrawy. Jogurt albo śmietana też są złym pomysłem. Zamiast mleka, lepiej dodać odrobinę masła, które wzbogaci jej smak.

Inne dodatki, które mogą zepsuć smak jajecznicy, to przyprawy dodawane w niewłaściwym momencie. Najlepiej dodawać je pod koniec smażenia, aby zachować pełnię aromatu. Jajecznica nie lubi też wodnistych warzyw wrzucanych na surowo, na przykład pomidorów lub cukinii. Jeśli chcesz to dodać, podsmaż osobno, zredukuj wodę i dopiero wlej jajka.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów