Nigdy nie dodawaj tego do jajecznicy. Błędy, które popełnia większość Polaków
Co robisz, gdy nie masz pomysłu na śniadanie? Założę się, że smażysz jajecznicę. Nic dziwnego, jest smaczna, syta i do tego możesz przygotować ją po swojemu. Jednak jestem pewna, że popełniasz kilka prostych błędów.
Myślisz, że jajecznica jest jak herbata i nie da się jej zepsuć. Niestety, ale muszę cię zmartwić, bo nawet tak proste danie można koncertowo zniszczyć. Dodasz nie ten składnik, nie tak zamieszasz, dasz za dużo przypraw i katastrofa gotowa. Na szczęście da się tego uniknąć. Jeśli będziesz znać najczęstsze błędy przy robieniu jajecznicy, nie grozi ci kulinarna katastrofa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem
Jajecznica wyjdzie niedobra, jeśli popełniasz te błędy
Używasz drewnianej łyżki
Wiele osób sięga po drewniane łyżki, żeby nie porysować teflonowej patelni. Niby słusznie, ale niestety, drewno to materiał, którego nie da się dokładnie domyć. Zostają na nim resztki jedzenia, a to idealne środowisku do rozwoju bakterii. Do tego jajka przyklejają się do drewnianych przyborów, a sama łyżka jest mało elastyczna, więc trudno nią sprawnie manewrować. Zdecydowanie lepiej sprawdzi się silikonowa szpatułka.
Rozbijasz jajka na patelni
To jest złe na wielu poziomach i osobiście tego nie rozumiem. Chociaż wydaje się bardzo wygodne, to ma wiele wad. Po pierwsze: nie widzisz, czy jajko jest świeże. Trafisz na jedno zepsute i cała jajecznica do wyrzucenia. Po drugie: jajka wbijane po kolei ścinają się nierównomiernie – część będzie spalona, część płynna. Efekt? Kulinarna katastrofa. Po prostu wbij jajka do miseczki i roztrzep je widelcem.
Za szybko solisz
Zapewne dodajesz sól na samym początku przyprawiania lub tuż po wlaniu jajecznicy na patelnię. To kolejny błąd, przez który jajka nie są puszyste niczym chmurka. Najlepiej doprawić jajecznicę już po usmażeniu, ewentualnie tuż przed zdjęciem z ognia – z umiarem.
Zostawiasz ją na patelni po usmażeniu
Wyłączyłeś gaz i myślisz: "Zostawię ją na chwilę, niech sobie postoi"? Nie rób tego. Patelnie – zwłaszcza na kuchenkach elektrycznych – zachowują ciepło jeszcze przez kilka minut, przez co jajecznica dalej się ścina. W efekcie z puszystej i wilgotnej robi się sucha i twarda. Od razu po usmażeniu przełóż ją na talerz.
Jajecznica to proste i pyszne danie, ale uważaj co do niej dodajesz
Wiele osób dodaje do jajecznicy mleko, myśląc, że poprawi to jej smak i konsystencję. Niestety, mleko sprawia, że jajka zaczynają się dusić, zamiast smażyć, co psuje smak potrawy. Jogurt albo śmietana też są złym pomysłem. Zamiast mleka, lepiej dodać odrobinę masła, które wzbogaci jej smak.
Inne dodatki, które mogą zepsuć smak jajecznicy, to przyprawy dodawane w niewłaściwym momencie. Najlepiej dodawać je pod koniec smażenia, aby zachować pełnię aromatu. Jajecznica nie lubi też wodnistych warzyw wrzucanych na surowo, na przykład pomidorów lub cukinii. Jeśli chcesz to dodać, podsmaż osobno, zredukuj wodę i dopiero wlej jajka.