Dodaj do jajecznicy zamiast szczypiorku. Z tym składnikiem wyjdzie jeszcze lepsza

Idealna jajecznica ponoć nie ma jednej receptury. Dlaczego? Bo decydują o tym preferencje smakowe jej autora, a spór pomiędzy miłośnikami kremowej, półpłynnej jajecznicy i fanami jajek dobrze wysmażonych trwa do dziś. Mamy jednak recepturę na jajecznicę, która powinna przypaść do gustu jednym i drugim.

Jajecznica na patelniIdealna jajecznica nie jest wcale łatwa do wykonania
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Idealna jajecznica – przygotowanie krok po kroku

Choć mówi się, że przygotowanie jajecznicy to bułka z masłem, a przepis jest dziecinnie prosty, to istota tej potrawy tkwi w szczegółach. Dlaczego? Jajka, masło i sól to zaledwie 3 składniki, więc nie ma tu miejsca na zamaskowanie mankamentów w postaci złej jakości jajek czy za dużej ilości masła (choć podobno takie sformułowanie nie ma prawa bytu).

Oto kilka wskazówek, które pozwolą uzyskać idealną, kremową – nie płynną i nie suchą – jajecznicę o maślanym aromacie i niezwykłej puszystości.

  1. Jajka. Wybierz jajka ekologiczne, zdecydowanie nie kupuj jajek od kur z chowu klatkowego. To naprawdę czuć. Jeśli musisz kupić jajka w markecie, wybierz te oznaczone symbolem 0 lub 1.
  2. Masło. Nie oszczędzaj na tym składniku, nie zamieniaj go na olej czy inny tłuszcz. Masło cudownie pachnie i wspaniale aromatyzuje jajka. Połączenie jajek i masła jest perfekcyjne.
  3. Zimna patelnia. Zaskoczony, prawda? Szefowie kuchni podkreślają, by nie wrzucać jaj na gorący tłuszcz – jajka powinny, wraz z solidnym kawałkiem masła, zostać wrzucone na zupełnie zimną patelnię, którą stawiamy na mały ogień.
  4. Czas. Warto poczekać, bo wykonanie idealnej jajecznicy może potrwać nawet 12 minut! A wszystko z powodu delikatnego mieszania jajek i pilnowania, by temperatura była niska.
  5. Ubijanie jajek. Nie jest to konieczne, ale sprawia, że jajka są puszyste. Roztrzep w misce białka z żółtkami i dopiero taką masę wlej na patelnię.
  6. Sól. Błąd, który popełnia chyba każdy z nas – aż do tej pory. Jajecznicę solimy dopiero na sam koniec – chwilę przed wyłożeniem gotowego dania na talerz. Powód jest banalny: sól powoduje, że jajecznica jest wodnista.
  7. Mieszaj-zdejmuj z ognia. I tak w kółko. Mieszaj nieustannie, by jajka równomiernie się ścinały, a gdy zanadto zaczną się smażyć, zdejmij patelnię z palnika. Powtarzaj tę czynność do momentu, aż jajecznica będzie miała właściwą konsystencję.
  8. Dla ambitnych. Jeden ze znanych na całym świecie szefów kuchni poleca, by na patelni usmażyć najpierw białka, a gdy się zetną, dodać rozbełtane żółtka, zamieszać kilkakrotnie i od razu podawać jajecznicę. W efekcie danie jest bardziej kremowe, a smak wciąż płynnego żółtka – bardzo intensywny.

Błędy przy robieniu jajecznicy

Idealna jajecznica – dodatki

Nie są konieczne, a zagorzali fani jajek mogą się upierać, że jakiekolwiek dodatki są zbędne lub wręcz maskują wyborny smak jajecznicy. Być może, ale są i tacy, dla których jajka to tylko punkt wyjścia.

Jakie są najbardziej znane i lubiane przez Polaków dodatki? Szynka, kiełbasa, cebula lub szczypior. Anglicy wybierają pieczarki, a w Indiach jajecznicę jada się na kromce chleba ze słodkim, owocowym musem owocowym czy też po prostu z dżemem.

Idealna jajecznicy – z tym składnikiem wyjdzie jeszcze lepsza

A słyszeliście kiedyś o jajecznicy z dodatkiem ziela angielskiego? Z pewnością nie, bo ta przyprawa kojarzy nam się z bigosem, gulaszem, polskimi zupami czy galaretą. Intensywny aromat ziela angielskiego zazwyczaj łączymy z tłustymi mięsami i ciężkimi daniami. Co się stanie, gdy dodamy do niej ziele angielskie? Sprawdźcie koniecznie.

Uwaga! Ziele angielskie, oczywiście mielone, dodajemy – tak samo, jak sól – po zdjęciu jajecznicy z palnika. Wystarczy zaledwie szczypta, by uwolnić niezwykły aromat, który przeniesie śniadaniowe danie z jajek na zupełnie inny poziom.

Jajecznica na talerzu
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki