WAŻNE
TERAZ

Rozpoczęło się spotkanie szefów MSZ Polski i Chin

Dodaj do jajecznicy zamiast szczypiorku. Z tym składnikiem wyjdzie jeszcze lepsza

Idealna jajecznica ponoć nie ma jednej receptury. Dlaczego? Bo decydują o tym preferencje smakowe jej autora, a spór pomiędzy miłośnikami kremowej, półpłynnej jajecznicy i fanami jajek dobrze wysmażonych trwa do dziś. Mamy jednak recepturę na jajecznicę, która powinna przypaść do gustu jednym i drugim.

Jajecznica na patelniIdealna jajecznica nie jest wcale łatwa do wykonania
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Idealna jajecznica – przygotowanie krok po kroku

Choć mówi się, że przygotowanie jajecznicy to bułka z masłem, a przepis jest dziecinnie prosty, to istota tej potrawy tkwi w szczegółach. Dlaczego? Jajka, masło i sól to zaledwie 3 składniki, więc nie ma tu miejsca na zamaskowanie mankamentów w postaci złej jakości jajek czy za dużej ilości masła (choć podobno takie sformułowanie nie ma prawa bytu).

Oto kilka wskazówek, które pozwolą uzyskać idealną, kremową – nie płynną i nie suchą – jajecznicę o maślanym aromacie i niezwykłej puszystości.

  1. Jajka. Wybierz jajka ekologiczne, zdecydowanie nie kupuj jajek od kur z chowu klatkowego. To naprawdę czuć. Jeśli musisz kupić jajka w markecie, wybierz te oznaczone symbolem 0 lub 1.
  2. Masło. Nie oszczędzaj na tym składniku, nie zamieniaj go na olej czy inny tłuszcz. Masło cudownie pachnie i wspaniale aromatyzuje jajka. Połączenie jajek i masła jest perfekcyjne.
  3. Zimna patelnia. Zaskoczony, prawda? Szefowie kuchni podkreślają, by nie wrzucać jaj na gorący tłuszcz – jajka powinny, wraz z solidnym kawałkiem masła, zostać wrzucone na zupełnie zimną patelnię, którą stawiamy na mały ogień.
  4. Czas. Warto poczekać, bo wykonanie idealnej jajecznicy może potrwać nawet 12 minut! A wszystko z powodu delikatnego mieszania jajek i pilnowania, by temperatura była niska.
  5. Ubijanie jajek. Nie jest to konieczne, ale sprawia, że jajka są puszyste. Roztrzep w misce białka z żółtkami i dopiero taką masę wlej na patelnię.
  6. Sól. Błąd, który popełnia chyba każdy z nas – aż do tej pory. Jajecznicę solimy dopiero na sam koniec – chwilę przed wyłożeniem gotowego dania na talerz. Powód jest banalny: sól powoduje, że jajecznica jest wodnista.
  7. Mieszaj-zdejmuj z ognia. I tak w kółko. Mieszaj nieustannie, by jajka równomiernie się ścinały, a gdy zanadto zaczną się smażyć, zdejmij patelnię z palnika. Powtarzaj tę czynność do momentu, aż jajecznica będzie miała właściwą konsystencję.
  8. Dla ambitnych. Jeden ze znanych na całym świecie szefów kuchni poleca, by na patelni usmażyć najpierw białka, a gdy się zetną, dodać rozbełtane żółtka, zamieszać kilkakrotnie i od razu podawać jajecznicę. W efekcie danie jest bardziej kremowe, a smak wciąż płynnego żółtka – bardzo intensywny.

Błędy przy robieniu jajecznicy

Idealna jajecznica – dodatki

Nie są konieczne, a zagorzali fani jajek mogą się upierać, że jakiekolwiek dodatki są zbędne lub wręcz maskują wyborny smak jajecznicy. Być może, ale są i tacy, dla których jajka to tylko punkt wyjścia.

Jakie są najbardziej znane i lubiane przez Polaków dodatki? Szynka, kiełbasa, cebula lub szczypior. Anglicy wybierają pieczarki, a w Indiach jajecznicę jada się na kromce chleba ze słodkim, owocowym musem owocowym czy też po prostu z dżemem.

Idealna jajecznicy – z tym składnikiem wyjdzie jeszcze lepsza

A słyszeliście kiedyś o jajecznicy z dodatkiem ziela angielskiego? Z pewnością nie, bo ta przyprawa kojarzy nam się z bigosem, gulaszem, polskimi zupami czy galaretą. Intensywny aromat ziela angielskiego zazwyczaj łączymy z tłustymi mięsami i ciężkimi daniami. Co się stanie, gdy dodamy do niej ziele angielskie? Sprawdźcie koniecznie.

Uwaga! Ziele angielskie, oczywiście mielone, dodajemy – tak samo, jak sól – po zdjęciu jajecznicy z palnika. Wystarczy zaledwie szczypta, by uwolnić niezwykły aromat, który przeniesie śniadaniowe danie z jajek na zupełnie inny poziom.

Jajecznica na talerzu
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad