Jak usmażyć dobrą jajecznicę? Nie popełniajcie tych błędów

Jajecznica to jedna z popularniejszych śniadaniowych potraw. Jest smaczna i pożywna, a w dodatku na tyle prosta, że większość z nas potrafi ją przygotować. Jednak zdarza się, że jajecznica nie smakuje tak, jak powinna. Jakie błędy najczęściej popełniamy?

JajecznicaJajecznica
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent hofacker

Idealna jajecznica jest maślana i kremowa. Wbrew pozorom, łatwo jednak ją zepsuć. Bywa, że jajecznica przygotowana w domu jest sucha, czy wręcz przypalona. Zdarza się też, że część jajek jest już mocno ścięta, a reszta wciąż bardzo wodnista. Jeśli zostawimy ją na ogniu nieco dłużej, jajka kompletnie się przypalą, jeżeli z kolei od razu przełożymy je na talerz, część jajecznicy pozostanie niedosmażona, a może nawet surowa. Czemu tak się dzieje i jak temu zapobiec?

Błędy popełniane podczas smażenia jajecznicy

Nie powinno się wbijać jajek prosto na patelnię. Pod wpływem gorącego tłuszczu, białka jajek szybko się ścinają, przez co nie smażą się równomiernie. Jajka, które trafiły na patelnie, pierwsze są już ścięte, podczas gdy ostatnie jajko jest jeszcze surowe. Dlatego jajka należy najpierw wbić do miski i lekko roztrzepać widelcem lub trzepaczką. Dopiero potem wlewamy je na mocno rozgrzane masło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwiędnięta sałata. Proste triki na przywrócenie świeżości warzywu

Ważne, aby po usmażeniu jajecznicy od razu przełożyć ją na talerz. Jeśli pozostawimy ją na patelni nawet na moment, jajecznica zmieni konsystencję, ponieważ nawet zdjęta z palnika patelnia wciąż pozostaje nagrzana. Jeśli więc chcemy, aby nasza jajecznica była wilgotna i kremowa, nie powinniśmy zwlekać z jej podaniem.

Kolejny częsty błąd to zbyt rzadkie mieszanie jajecznicy. Jeśli o tym zapomnimy, jajka mogą całkiem się przypalić, a taka jajecznica jest sucha i niesmaczna. Warto więc pamiętać o tym, aby mieszać ją cały czas.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz