Jak usmażyć dobrą jajecznicę? Nie popełniajcie tych błędów

Jajecznica to jedna z popularniejszych śniadaniowych potraw. Jest smaczna i pożywna, a w dodatku na tyle prosta, że większość z nas potrafi ją przygotować. Jednak zdarza się, że jajecznica nie smakuje tak, jak powinna. Jakie błędy najczęściej popełniamy?

JajecznicaJajecznica
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent hofacker

Idealna jajecznica jest maślana i kremowa. Wbrew pozorom, łatwo jednak ją zepsuć. Bywa, że jajecznica przygotowana w domu jest sucha, czy wręcz przypalona. Zdarza się też, że część jajek jest już mocno ścięta, a reszta wciąż bardzo wodnista. Jeśli zostawimy ją na ogniu nieco dłużej, jajka kompletnie się przypalą, jeżeli z kolei od razu przełożymy je na talerz, część jajecznicy pozostanie niedosmażona, a może nawet surowa. Czemu tak się dzieje i jak temu zapobiec?

Błędy popełniane podczas smażenia jajecznicy

Nie powinno się wbijać jajek prosto na patelnię. Pod wpływem gorącego tłuszczu, białka jajek szybko się ścinają, przez co nie smażą się równomiernie. Jajka, które trafiły na patelnie, pierwsze są już ścięte, podczas gdy ostatnie jajko jest jeszcze surowe. Dlatego jajka należy najpierw wbić do miski i lekko roztrzepać widelcem lub trzepaczką. Dopiero potem wlewamy je na mocno rozgrzane masło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwiędnięta sałata. Proste triki na przywrócenie świeżości warzywu

Ważne, aby po usmażeniu jajecznicy od razu przełożyć ją na talerz. Jeśli pozostawimy ją na patelni nawet na moment, jajecznica zmieni konsystencję, ponieważ nawet zdjęta z palnika patelnia wciąż pozostaje nagrzana. Jeśli więc chcemy, aby nasza jajecznica była wilgotna i kremowa, nie powinniśmy zwlekać z jej podaniem.

Kolejny częsty błąd to zbyt rzadkie mieszanie jajecznicy. Jeśli o tym zapomnimy, jajka mogą całkiem się przypalić, a taka jajecznica jest sucha i niesmaczna. Warto więc pamiętać o tym, aby mieszać ją cały czas.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀