Trwa ładowanie...

Jak usmażyć dobrą jajecznicę? Nie popełniajcie tych błędów

Jajecznica to jedna z popularniejszych śniadaniowych potraw. Jest smaczna i pożywna, a w dodatku na tyle prosta, że większość z nas potrafi ją przygotować. Jednak zdarza się, że jajecznica nie smakuje tak, jak powinna. Jakie błędy najczęściej popełniamy?

JajecznicaJajecznicaŹródło: Adobe Stock, fot: brent hofacker
d4ifso4
d4ifso4

Idealna jajecznica jest maślana i kremowa. Wbrew pozorom, łatwo jednak ją zepsuć. Bywa, że jajecznica przygotowana w domu jest sucha, czy wręcz przypalona. Zdarza się też, że część jajek jest już mocno ścięta, a reszta wciąż bardzo wodnista. Jeśli zostawimy ją na ogniu nieco dłużej, jajka kompletnie się przypalą, jeżeli z kolei od razu przełożymy je na talerz, część jajecznicy pozostanie niedosmażona, a może nawet surowa. Czemu tak się dzieje i jak temu zapobiec?

Błędy popełniane podczas smażenia jajecznicy

Nie powinno się wbijać jajek prosto na patelnię. Pod wpływem gorącego tłuszczu, białka jajek szybko się ścinają, przez co nie smażą się równomiernie. Jajka, które trafiły na patelnie, pierwsze są już ścięte, podczas gdy ostatnie jajko jest jeszcze surowe. Dlatego jajka należy najpierw wbić do miski i lekko roztrzepać widelcem lub trzepaczką. Dopiero potem wlewamy je na mocno rozgrzane masło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwiędnięta sałata. Proste triki na przywrócenie świeżości warzywu

Ważne, aby po usmażeniu jajecznicy od razu przełożyć ją na talerz. Jeśli pozostawimy ją na patelni nawet na moment, jajecznica zmieni konsystencję, ponieważ nawet zdjęta z palnika patelnia wciąż pozostaje nagrzana. Jeśli więc chcemy, aby nasza jajecznica była wilgotna i kremowa, nie powinniśmy zwlekać z jej podaniem.

d4ifso4

Kolejny częsty błąd to zbyt rzadkie mieszanie jajecznicy. Jeśli o tym zapomnimy, jajka mogą całkiem się przypalić, a taka jajecznica jest sucha i niesmaczna. Warto więc pamiętać o tym, aby mieszać ją cały czas.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4ifso4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ifso4
Więcej tematów