WAŻNE
TERAZ

Białoruś uwolni więźniów politycznych. Media: Jest 150 nazwisk

Jak usmażyć dobrą jajecznicę? Nie popełniajcie tych błędów

Jajecznica to jedna z popularniejszych śniadaniowych potraw. Jest smaczna i pożywna, a w dodatku na tyle prosta, że większość z nas potrafi ją przygotować. Jednak zdarza się, że jajecznica nie smakuje tak, jak powinna. Jakie błędy najczęściej popełniamy?

JajecznicaJajecznica
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent hofacker

Idealna jajecznica jest maślana i kremowa. Wbrew pozorom, łatwo jednak ją zepsuć. Bywa, że jajecznica przygotowana w domu jest sucha, czy wręcz przypalona. Zdarza się też, że część jajek jest już mocno ścięta, a reszta wciąż bardzo wodnista. Jeśli zostawimy ją na ogniu nieco dłużej, jajka kompletnie się przypalą, jeżeli z kolei od razu przełożymy je na talerz, część jajecznicy pozostanie niedosmażona, a może nawet surowa. Czemu tak się dzieje i jak temu zapobiec?

Błędy popełniane podczas smażenia jajecznicy

Nie powinno się wbijać jajek prosto na patelnię. Pod wpływem gorącego tłuszczu, białka jajek szybko się ścinają, przez co nie smażą się równomiernie. Jajka, które trafiły na patelnie, pierwsze są już ścięte, podczas gdy ostatnie jajko jest jeszcze surowe. Dlatego jajka należy najpierw wbić do miski i lekko roztrzepać widelcem lub trzepaczką. Dopiero potem wlewamy je na mocno rozgrzane masło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwiędnięta sałata. Proste triki na przywrócenie świeżości warzywu

Ważne, aby po usmażeniu jajecznicy od razu przełożyć ją na talerz. Jeśli pozostawimy ją na patelni nawet na moment, jajecznica zmieni konsystencję, ponieważ nawet zdjęta z palnika patelnia wciąż pozostaje nagrzana. Jeśli więc chcemy, aby nasza jajecznica była wilgotna i kremowa, nie powinniśmy zwlekać z jej podaniem.

Kolejny częsty błąd to zbyt rzadkie mieszanie jajecznicy. Jeśli o tym zapomnimy, jajka mogą całkiem się przypalić, a taka jajecznica jest sucha i niesmaczna. Warto więc pamiętać o tym, aby mieszać ją cały czas.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇