WAŻNE
TERAZ

Blackout w Czechach. W Pradze nie kursują metro i tramwaje

Jajecznica na 10 sposobów. Śniadanie nie musi być nudne!

Prosta i smaczna, a do tego sycąca. Idealna na śniadanie, ale sprawdzi się również o innych porach dnia. Posiada nieskończenie wiele wariantów, ale zawsze opiera się na dwóch podstawowych składnikach: jajkach i soli. Mowa oczywiście o jajecznicy! Każdy z nas może stworzyć własny przepis na tę potrawę i dodawać do niej wszystko, na co tylko ma ochotę. Poniżej przestawiamy kilka jajecznicowych inspiracji.

jajecznicaJajecznica to śniadaniowy klasyk w wielu domach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Jacek Chabraszewski - stock.adobe.com

Jajecznica z kurkami

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 50 g kurek,
  • 1 łyżka masła,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Kurki oczyszczamy i myjemy. Większe kroimy w kostkę, mniejsze dajemy w całości.
  2. Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy na nie kurki i przesmażamy je przez kilka minut do odparowania soku, który z nich wycieknie.
  3. Następnie wbijamy jajka, solimy do smaku i mieszamy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji jajecznicy.

Jajecznica z łososiem

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 2 plastry łososia wędzonego na zimno,
  • 1 łyżka masła,
  • garść posiekanego koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy masło. W tym czasie kroimy w cienkie paski łososia. Na patelnię wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz.
  2. Mieszamy do momentu lekkiego ścięcia. Dorzucamy łososia i ciągle powoli mieszamy, aż do czasu, gdy uzyskamy pożądaną przez siebie konsystencję jajecznicy.
  3. Gotowe danie posypujemy koperkiem.

Tofucznica – jajecznica bez jajek

Jajecznica królewska

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 5 dag masła,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 pomidor,
  • 10 dag wędliny drobiowej,
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego,
  • 10 dag żółtego sera,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

  1. Na patelni podgrzewamy masło. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do naczynia. Podsmażamy ją na rumiano i dorzucamy do niej pokrojone również w drobną kostkę: paprykę, pomidory oraz szynkę. Dusimy do miękkości warzyw.
  2. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, sól i pieprz. Potem wbijamy jajka oraz wsypujemy 3 łyżki startego sera.
  3. Chwilę podsmażamy do uzyskania odpowiedniego ścięcia białka. Przekładamy na talerze i posypujemy resztą startego sera.

Jajecznica ze szpinakiem

Składniki:

  • 4 jajka,
  • duża garść liści szpinaku,
  • łyżka masła,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka startego parmezanu,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Szpinak obgotowujemy przez 2 minuty w osolonym wrzątku. Następnie odsączamy go. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucamy do tego szpinak.
  2. Chwilę podsmażamy, by odparowała reszta wody i dodajemy jajka oraz pieprz. Delikatnie mieszamy, aż białko się zetnie.
  3. Pod koniec smażenia posypujemy jajecznicę starym parmezanem.
Jajecznica
© Adobe Stock | ©grinchh - stock.adobe.com

Jajecznica z szynką i pieczarkami

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 plastry szynki,
  • kilka pieczarek,
  • sól i pieprz,
  • garść drobno pokrojonego szczypiorku.

Przygotowanie:

  1. Pieczarki myjemy i kroimy w talarki. Masło rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy grzyby i przesmażamy je aż odparują i nabiorą złocistej barwy.
  2. Plastry szynki kroimy w paski i dorzucamy na patelnię. Przesmażamy je, a następnie zalewamy roztrzepanymi jajkami. Solimy i pieprzymy.
  3. Mieszamy do momentu, aż białko się zetknie. Gotową jajecznicę posypujemy szczypiorkiem.

Jajecznica z brokułami

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1 trójkącik śmietankowego serka topionego,
  • 5-6 niewielkich różyczek brokułu wcześniej obgotowanych w osolonej wodzie,
  • 1 łyżeczka masła,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Do miski rozbijamy jajka. Dodajemy do nich pokrojony na małe kawałki serek topiony. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy na nią jajeczną masę i dorzucamy brokuł. Smażymy, ciągle mieszając, aż jajecznica się zetnie.

Jajecznica po meksykańsku

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 10 plasterków kiełbasy chorizo,
  • ½ puszki kukurydzy,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka startego parmezanu,
  • kawałek papryczki chili lub szczypta sproszkowanego chili,
  • garść posiekanego szczypiorku,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Masło rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy do niego posiekaną cebulę oraz pokrojone w paski plastry chorizo. Przesmażamy.
  2. Dodajemy kukurydzę, a na to wylewamy lekko roztrzepane jajka wymieszane z parmezanem, chili i solą.
  3. Zestawiamy z ognia i mieszamy, aż białko się zetnie. Przekładamy na talerzyki i posypujemy szczypiorkiem.

Jajecznica z pomidorami

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 świeże pomidory albo 3-4 kawałki pomidorów suszonych z oleju,
  • 1 mała cebula,
  • kiełbasa albo szynka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ser feta.

Przygotowanie:

  1. Pomidory kroimy w kostkę. Jajka roztrzepujemy w miseczce razem z solą i pieprzem. Cebulę kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
  2. Kiełbasę lub szynkę kroimy i wrzucamy do naczynia. Gdy lekko się podsmaży, dodajemy cebulę. Smażymy do zeszklenia.
  3. Zalewamy jajkami, wrzucamy pomidory i mieszamy, aż jajecznica będzie miała odpowiednią konsystencję.
  4. Gotową przekładamy na talerz i posypujemy pokruszonym serem feta.

Jajecznica z papryką, czosnkiem i cebulą

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 papryka,
  • ½ cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Paprykę kroimy w kostkę. Czosnek miażdżymy albo przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie paprykę.
  2. W tym czasie siekamy cebulę. Dorzucamy ją na patelnię i smażymy aż zrobi się szklista. Dodajemy czosnek, a potem masę jajeczną.
  3. Mieszamy do ścięcia się białka. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Jajecznica
© Adobe Stock

Jajecznica na wodzie, czyli dietetyczna

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 3 łyżki gazowanej wody,
  • sól i pieprz do smaku,
  • drobno pokrojony szczypiorek.

Przygotowanie:

  1. Na patelnię wlewamy wodę. Doprowadzamy ją do wrzenia. W misce dokładnie roztrzepujemy jajka, solimy je i pieprzymy.
  2. Następnie wylewamy je na wrzątek i smażymy, aż się zetną. Wykładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem.

Najważniejsze w jajecznicy jest to, by podawać ją od razu po zdjęciu z ognia. Można wyłożyć ją na talerz i zjeść z grzankami albo świeżym pieczywem. Można też rozsmarować ją na kanapkach albo zapiec w wydrążonej bułce. Świetnie smakuje również wyłożona na tortillę lub podana z makaronem czy podpiekanymi ziemniakami.

Jajecznica jest daniem, które można przyrządzić z najrozmaitszymi dodatkami i które można zjeść na różne sposoby. To jedna z potraw, które dają nam niezliczone możliwości.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek