Trwa ładowanie...

Jajecznica na 10 sposobów. Śniadanie nie musi być nudne!

Prosta i smaczna, a do tego sycąca. Idealna na śniadanie, ale sprawdzi się również o innych porach dnia. Posiada nieskończenie wiele wariantów, ale zawsze opiera się na dwóch podstawowych składnikach: jajkach i soli. Mowa oczywiście o jajecznicy! Każdy z nas może stworzyć własny przepis na tę potrawę i dodawać do niej wszystko, na co tylko ma ochotę. Poniżej przestawiamy kilka jajecznicowych inspiracji.

Jajecznica to śniadaniowy klasyk w wielu domach Jajecznica to śniadaniowy klasyk w wielu domach Źródło: Adobe Stock, fot: ©Jacek Chabraszewski - stock.adobe.com
d1l7op9
d1l7op9

Jajecznica z kurkami

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 50 g kurek,
  • 1 łyżka masła,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Kurki oczyszczamy i myjemy. Większe kroimy w kostkę, mniejsze dajemy w całości.
  2. Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy na nie kurki i przesmażamy je przez kilka minut do odparowania soku, który z nich wycieknie.
  3. Następnie wbijamy jajka, solimy do smaku i mieszamy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji jajecznicy.
d1l7op9

Jajecznica z łososiem

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 2 plastry łososia wędzonego na zimno,
  • 1 łyżka masła,
  • garść posiekanego koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy masło. W tym czasie kroimy w cienkie paski łososia. Na patelnię wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz.
  2. Mieszamy do momentu lekkiego ścięcia. Dorzucamy łososia i ciągle powoli mieszamy, aż do czasu, gdy uzyskamy pożądaną przez siebie konsystencję jajecznicy.
  3. Gotowe danie posypujemy koperkiem.

Tofucznica – jajecznica bez jajek

Jajecznica królewska

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 5 dag masła,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 pomidor,
  • 10 dag wędliny drobiowej,
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego,
  • 10 dag żółtego sera,
  • pieprz, sól.
d1l7op9

Przygotowanie:

  1. Na patelni podgrzewamy masło. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do naczynia. Podsmażamy ją na rumiano i dorzucamy do niej pokrojone również w drobną kostkę: paprykę, pomidory oraz szynkę. Dusimy do miękkości warzyw.
  2. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, sól i pieprz. Potem wbijamy jajka oraz wsypujemy 3 łyżki startego sera.
  3. Chwilę podsmażamy do uzyskania odpowiedniego ścięcia białka. Przekładamy na talerze i posypujemy resztą startego sera.

Jajecznica ze szpinakiem

Składniki:

  • 4 jajka,
  • duża garść liści szpinaku,
  • łyżka masła,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka startego parmezanu,
  • sól i pieprz.
d1l7op9

Przygotowanie:

  1. Szpinak obgotowujemy przez 2 minuty w osolonym wrzątku. Następnie odsączamy go. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucamy do tego szpinak.
  2. Chwilę podsmażamy, by odparowała reszta wody i dodajemy jajka oraz pieprz. Delikatnie mieszamy, aż białko się zetnie.
  3. Pod koniec smażenia posypujemy jajecznicę starym parmezanem.
Jajecznica Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©grinchh - stock.adobe.com

Jajecznica z szynką i pieczarkami

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 plastry szynki,
  • kilka pieczarek,
  • sól i pieprz,
  • garść drobno pokrojonego szczypiorku.
d1l7op9

Przygotowanie:

  1. Pieczarki myjemy i kroimy w talarki. Masło rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy grzyby i przesmażamy je aż odparują i nabiorą złocistej barwy.
  2. Plastry szynki kroimy w paski i dorzucamy na patelnię. Przesmażamy je, a następnie zalewamy roztrzepanymi jajkami. Solimy i pieprzymy.
  3. Mieszamy do momentu, aż białko się zetknie. Gotową jajecznicę posypujemy szczypiorkiem.

Jajecznica z brokułami

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1 trójkącik śmietankowego serka topionego,
  • 5-6 niewielkich różyczek brokułu wcześniej obgotowanych w osolonej wodzie,
  • 1 łyżeczka masła,
  • sól i pieprz.
d1l7op9

Przygotowanie:

  1. Do miski rozbijamy jajka. Dodajemy do nich pokrojony na małe kawałki serek topiony. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy na nią jajeczną masę i dorzucamy brokuł. Smażymy, ciągle mieszając, aż jajecznica się zetnie.

Jajecznica po meksykańsku

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 10 plasterków kiełbasy chorizo,
  • ½ puszki kukurydzy,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka startego parmezanu,
  • kawałek papryczki chili lub szczypta sproszkowanego chili,
  • garść posiekanego szczypiorku,
  • sól.
d1l7op9

Przygotowanie:

  1. Masło rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy do niego posiekaną cebulę oraz pokrojone w paski plastry chorizo. Przesmażamy.
  2. Dodajemy kukurydzę, a na to wylewamy lekko roztrzepane jajka wymieszane z parmezanem, chili i solą.
  3. Zestawiamy z ognia i mieszamy, aż białko się zetnie. Przekładamy na talerzyki i posypujemy szczypiorkiem.

Jajecznica z pomidorami

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 świeże pomidory albo 3-4 kawałki pomidorów suszonych z oleju,
  • 1 mała cebula,
  • kiełbasa albo szynka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ser feta.

Przygotowanie:

  1. Pomidory kroimy w kostkę. Jajka roztrzepujemy w miseczce razem z solą i pieprzem. Cebulę kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
  2. Kiełbasę lub szynkę kroimy i wrzucamy do naczynia. Gdy lekko się podsmaży, dodajemy cebulę. Smażymy do zeszklenia.
  3. Zalewamy jajkami, wrzucamy pomidory i mieszamy, aż jajecznica będzie miała odpowiednią konsystencję.
  4. Gotową przekładamy na talerz i posypujemy pokruszonym serem feta.

Jajecznica z papryką, czosnkiem i cebulą

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 papryka,
  • ½ cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Paprykę kroimy w kostkę. Czosnek miażdżymy albo przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie paprykę.
  2. W tym czasie siekamy cebulę. Dorzucamy ją na patelnię i smażymy aż zrobi się szklista. Dodajemy czosnek, a potem masę jajeczną.
  3. Mieszamy do ścięcia się białka. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Jajecznica Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock

Jajecznica na wodzie, czyli dietetyczna

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 3 łyżki gazowanej wody,
  • sól i pieprz do smaku,
  • drobno pokrojony szczypiorek.

Przygotowanie:

  1. Na patelnię wlewamy wodę. Doprowadzamy ją do wrzenia. W misce dokładnie roztrzepujemy jajka, solimy je i pieprzymy.
  2. Następnie wylewamy je na wrzątek i smażymy, aż się zetną. Wykładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem.

Najważniejsze w jajecznicy jest to, by podawać ją od razu po zdjęciu z ognia. Można wyłożyć ją na talerz i zjeść z grzankami albo świeżym pieczywem. Można też rozsmarować ją na kanapkach albo zapiec w wydrążonej bułce. Świetnie smakuje również wyłożona na tortillę lub podana z makaronem czy podpiekanymi ziemniakami.

Jajecznica jest daniem, które można przyrządzić z najrozmaitszymi dodatkami i które można zjeść na różne sposoby. To jedna z potraw, które dają nam niezliczone możliwości.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1l7op9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1l7op9
Więcej tematów