Jajecznica na 10 sposobów. Śniadanie nie musi być nudne!
Prosta i smaczna, a do tego sycąca. Idealna na śniadanie, ale sprawdzi się również o innych porach dnia. Posiada nieskończenie wiele wariantów, ale zawsze opiera się na dwóch podstawowych składnikach: jajkach i soli. Mowa oczywiście o jajecznicy! Każdy z nas może stworzyć własny przepis na tę potrawę i dodawać do niej wszystko, na co tylko ma ochotę. Poniżej przestawiamy kilka jajecznicowych inspiracji.
Jajecznica z kurkami
Składniki:
- 3 jajka,
- 50 g kurek,
- 1 łyżka masła,
- sól.
Przygotowanie:
- Kurki oczyszczamy i myjemy. Większe kroimy w kostkę, mniejsze dajemy w całości.
- Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy na nie kurki i przesmażamy je przez kilka minut do odparowania soku, który z nich wycieknie.
- Następnie wbijamy jajka, solimy do smaku i mieszamy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji jajecznicy.
Jajecznica z łososiem
Składniki:
- 3 jajka,
- 2 plastry łososia wędzonego na zimno,
- 1 łyżka masła,
- garść posiekanego koperku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzewamy masło. W tym czasie kroimy w cienkie paski łososia. Na patelnię wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz.
- Mieszamy do momentu lekkiego ścięcia. Dorzucamy łososia i ciągle powoli mieszamy, aż do czasu, gdy uzyskamy pożądaną przez siebie konsystencję jajecznicy.
- Gotowe danie posypujemy koperkiem.
Tofucznica – jajecznica bez jajek
Jajecznica królewska
Składniki:
- 3 jajka,
- 5 dag masła,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 1 pomidor,
- 10 dag wędliny drobiowej,
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego,
- 10 dag żółtego sera,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
- Na patelni podgrzewamy masło. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do naczynia. Podsmażamy ją na rumiano i dorzucamy do niej pokrojone również w drobną kostkę: paprykę, pomidory oraz szynkę. Dusimy do miękkości warzyw.
- Następnie dodajemy przecier pomidorowy, sól i pieprz. Potem wbijamy jajka oraz wsypujemy 3 łyżki startego sera.
- Chwilę podsmażamy do uzyskania odpowiedniego ścięcia białka. Przekładamy na talerze i posypujemy resztą startego sera.
Jajecznica ze szpinakiem
Składniki:
- 4 jajka,
- duża garść liści szpinaku,
- łyżka masła,
- ząbek czosnku,
- łyżka startego parmezanu,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Szpinak obgotowujemy przez 2 minuty w osolonym wrzątku. Następnie odsączamy go. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucamy do tego szpinak.
- Chwilę podsmażamy, by odparowała reszta wody i dodajemy jajka oraz pieprz. Delikatnie mieszamy, aż białko się zetnie.
- Pod koniec smażenia posypujemy jajecznicę starym parmezanem.
Jajecznica z szynką i pieczarkami
Składniki:
- 3 jajka,
- 1 łyżka masła,
- 2 plastry szynki,
- kilka pieczarek,
- sól i pieprz,
- garść drobno pokrojonego szczypiorku.
Przygotowanie:
- Pieczarki myjemy i kroimy w talarki. Masło rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy grzyby i przesmażamy je aż odparują i nabiorą złocistej barwy.
- Plastry szynki kroimy w paski i dorzucamy na patelnię. Przesmażamy je, a następnie zalewamy roztrzepanymi jajkami. Solimy i pieprzymy.
- Mieszamy do momentu, aż białko się zetknie. Gotową jajecznicę posypujemy szczypiorkiem.
Jajecznica z brokułami
Składniki:
- 3 jajka,
- 1 trójkącik śmietankowego serka topionego,
- 5-6 niewielkich różyczek brokułu wcześniej obgotowanych w osolonej wodzie,
- 1 łyżeczka masła,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Do miski rozbijamy jajka. Dodajemy do nich pokrojony na małe kawałki serek topiony. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy na nią jajeczną masę i dorzucamy brokuł. Smażymy, ciągle mieszając, aż jajecznica się zetnie.
Jajecznica po meksykańsku
Składniki:
- 4 jajka,
- 10 plasterków kiełbasy chorizo,
- ½ puszki kukurydzy,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka startego parmezanu,
- kawałek papryczki chili lub szczypta sproszkowanego chili,
- garść posiekanego szczypiorku,
- sól.
Przygotowanie:
- Masło rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy do niego posiekaną cebulę oraz pokrojone w paski plastry chorizo. Przesmażamy.
- Dodajemy kukurydzę, a na to wylewamy lekko roztrzepane jajka wymieszane z parmezanem, chili i solą.
- Zestawiamy z ognia i mieszamy, aż białko się zetnie. Przekładamy na talerzyki i posypujemy szczypiorkiem.
Jajecznica z pomidorami
Składniki:
- 4 jajka,
- 1 łyżka oleju,
- 2 świeże pomidory albo 3-4 kawałki pomidorów suszonych z oleju,
- 1 mała cebula,
- kiełbasa albo szynka,
- sól i pieprz do smaku,
- ser feta.
Przygotowanie:
- Pomidory kroimy w kostkę. Jajka roztrzepujemy w miseczce razem z solą i pieprzem. Cebulę kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
- Kiełbasę lub szynkę kroimy i wrzucamy do naczynia. Gdy lekko się podsmaży, dodajemy cebulę. Smażymy do zeszklenia.
- Zalewamy jajkami, wrzucamy pomidory i mieszamy, aż jajecznica będzie miała odpowiednią konsystencję.
- Gotową przekładamy na talerz i posypujemy pokruszonym serem feta.
Jajecznica z papryką, czosnkiem i cebulą
Składniki:
- 4 jajka,
- 1 papryka,
- ½ cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Paprykę kroimy w kostkę. Czosnek miażdżymy albo przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie paprykę.
- W tym czasie siekamy cebulę. Dorzucamy ją na patelnię i smażymy aż zrobi się szklista. Dodajemy czosnek, a potem masę jajeczną.
- Mieszamy do ścięcia się białka. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Jajecznica na wodzie, czyli dietetyczna
Składniki:
- 3 jajka,
- 3 łyżki gazowanej wody,
- sól i pieprz do smaku,
- drobno pokrojony szczypiorek.
Przygotowanie:
- Na patelnię wlewamy wodę. Doprowadzamy ją do wrzenia. W misce dokładnie roztrzepujemy jajka, solimy je i pieprzymy.
- Następnie wylewamy je na wrzątek i smażymy, aż się zetną. Wykładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem.
Najważniejsze w jajecznicy jest to, by podawać ją od razu po zdjęciu z ognia. Można wyłożyć ją na talerz i zjeść z grzankami albo świeżym pieczywem. Można też rozsmarować ją na kanapkach albo zapiec w wydrążonej bułce. Świetnie smakuje również wyłożona na tortillę lub podana z makaronem czy podpiekanymi ziemniakami.
Jajecznica jest daniem, które można przyrządzić z najrozmaitszymi dodatkami i które można zjeść na różne sposoby. To jedna z potraw, które dają nam niezliczone możliwości.