Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza

Jajka na śniadanie to zawsze dobry pomysł. Do tej pory smażyłam je na oliwie albo na maśle, gdy miałam ochotę na jajecznicę jak u babci. Ostatnio spróbowałam przygotować je na innym tłuszczu, który zachowuje stabilność termiczną nawet w wysokiej temperaturze. Jajecznica wyszła doskonała. Sprawdziłam, że jest również bogatsza w wartości odżywcze.

Kremowa jajecznica na śniadanie to najlepszy początek dniaKremowa jajecznica na śniadanie to najlepszy początek dnia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Mało który produkt zawiera tyle wartościowych składników co jajka. Żółtka są pełne witamin, minerałów i zdrowych kwasów tłuszczowych, a białko zapewnia komplet aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, więc trzeba je dostarczyć wraz z pożywieniem. Czy tłuszcz do smażenia jajek może jeszcze bardziej zwiększyć ich wartości odżywcze? Okazuje się, że jak najbardziej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie

Na jakim tłuszczu smażyć jajecznicę?

Wybór tłuszczu do jajecznicy ma niebagatelne znaczenie – w końcu jest on nośnikiem smaku. Ale nie tylko – w tłuszczu rozpuszczają się witaminy A, D, E i K, dzięki czemu są lepiej przyswajalne przez organizm.

Moim ostatnim odkryciem do jajecznicy jest olej kokosowy – chociaż składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera wartościowe dla organizmu kwasy średniołańcuchowe MCT, które wykazują właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Co więcej, to dzięki nasyconym tłuszczom olej kokosowy zachowuje stabilność w wysokiej temperaturze. Można na nim smażyć nawet kurczaka w panierce, bez obaw o wytrącanie się niebezpiecznych dla zdrowia substancji.

Połączenie jajek z olejem kokosowym nie tylko zwiększa przyswajalność witamin. Tłuszcze MCT są szybko trawione przez organizm, co skutkuje natychmiastowym przypływem energii. Co więcej, połączenie białka i tłuszczu zapewnia uczucie sytości na długi czasu, zmniejszając chęć sięgania po przekąski między posiłkami.

Jak zrobić jajecznicę na oleju kokosowym?

Do jajecznicy możesz dodać czerwoną paprykę, pomidory lub grzyby leśne. W każdym wariancie smakuje doskonale. Smak rafinowanego oleju kokosowego praktycznie nie jest wyczuwalny, więc nie zaburzy odczuć smakowych, które znasz i lubisz.

Składniki:

  • pół małej cebuli,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę.
  2. Gdy się zeszkli, wbij jajka, dodaj sól i pieprz – tak, jak lubisz.
  3. Wymieszaj jajka na patelni i usmaż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  4. Przełóż na talerz i posyp szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości