Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Jajka na śniadanie to zawsze dobry pomysł. Do tej pory smażyłam je na oliwie albo na maśle, gdy miałam ochotę na jajecznicę jak u babci. Ostatnio spróbowałam przygotować je na innym tłuszczu, który zachowuje stabilność termiczną nawet w wysokiej temperaturze. Jajecznica wyszła doskonała. Sprawdziłam, że jest również bogatsza w wartości odżywcze.
Mało który produkt zawiera tyle wartościowych składników co jajka. Żółtka są pełne witamin, minerałów i zdrowych kwasów tłuszczowych, a białko zapewnia komplet aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, więc trzeba je dostarczyć wraz z pożywieniem. Czy tłuszcz do smażenia jajek może jeszcze bardziej zwiększyć ich wartości odżywcze? Okazuje się, że jak najbardziej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie
Na jakim tłuszczu smażyć jajecznicę?
Wybór tłuszczu do jajecznicy ma niebagatelne znaczenie – w końcu jest on nośnikiem smaku. Ale nie tylko – w tłuszczu rozpuszczają się witaminy A, D, E i K, dzięki czemu są lepiej przyswajalne przez organizm.
Moim ostatnim odkryciem do jajecznicy jest olej kokosowy – chociaż składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera wartościowe dla organizmu kwasy średniołańcuchowe MCT, które wykazują właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Co więcej, to dzięki nasyconym tłuszczom olej kokosowy zachowuje stabilność w wysokiej temperaturze. Można na nim smażyć nawet kurczaka w panierce, bez obaw o wytrącanie się niebezpiecznych dla zdrowia substancji.
Połączenie jajek z olejem kokosowym nie tylko zwiększa przyswajalność witamin. Tłuszcze MCT są szybko trawione przez organizm, co skutkuje natychmiastowym przypływem energii. Co więcej, połączenie białka i tłuszczu zapewnia uczucie sytości na długi czasu, zmniejszając chęć sięgania po przekąski między posiłkami.
Jak zrobić jajecznicę na oleju kokosowym?
Do jajecznicy możesz dodać czerwoną paprykę, pomidory lub grzyby leśne. W każdym wariancie smakuje doskonale. Smak rafinowanego oleju kokosowego praktycznie nie jest wyczuwalny, więc nie zaburzy odczuć smakowych, które znasz i lubisz.
Składniki:
- pół małej cebuli,
- 3 jajka,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę.
- Gdy się zeszkli, wbij jajka, dodaj sól i pieprz – tak, jak lubisz.
- Wymieszaj jajka na patelni i usmaż do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Przełóż na talerz i posyp szczypiorkiem.