Jajecznica Gordona Ramsaya. Poznaj sekret mistrza kuchni

Zobacz, jak przygotować ten śniadaniowy klasyk tak, aby smakował, jak w pięciogwiazdkowym hotelu.

JajecznicaJajecznica
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Furo L Felix

Gordon Ramsay jest znany widzom na całym świecie, głównie dzięki hitowym programom telewizyjnym "Kuchenne Koszmary" i "Piekielna Kuchnia Gordona Ramsaya". Szkocki szef kuchni zdradził swój wyjątkowy sposób na przygotowanie jajecznicy.

Potrzebna będzie ci cierpliwość i sporo masła

Przygotowanie jajecznicy rozpoczynamy od wrzucenia trzech jajek i sporej łyżki masła do zimnego rondelka. Stawiamy nasz garnek z jajkami na mocno nagrzanym palniku i cały czas energicznie mieszany. Po 30 sekundach ściągamy rondelek z ognia i mieszamy jajecznicę przez 10 sekund. Po upływie tego czasu ponownie stawiamy rondelek na kuchence, smażąc czy też raczej gotując i mieszając nasze jajka przez kolejnych 30 sekund. Proces ten powtarzamy trzy razy.

Na koniec do jajecznicy dodajemy łyżkę crème fraîche lub śmietanki kremówki i mieszamy. Voilà! Nasza jajecznica jest gotowa. Szef Gordon Ramsay poleca podawać jajecznicę z pajdą chleba i gałązką lekko przysmażonych na oliwie pomidorków cherry.

Idealne jajko. Najlepszy sposób na gotowanie na twardo

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne