Jajecznica Gordona Ramsaya. Poznaj sekret mistrza kuchni
Zobacz, jak przygotować ten śniadaniowy klasyk tak, aby smakował, jak w pięciogwiazdkowym hotelu.
Gordon Ramsay jest znany widzom na całym świecie, głównie dzięki hitowym programom telewizyjnym "Kuchenne Koszmary" i "Piekielna Kuchnia Gordona Ramsaya". Szkocki szef kuchni zdradził swój wyjątkowy sposób na przygotowanie jajecznicy.
Potrzebna będzie ci cierpliwość i sporo masła
Przygotowanie jajecznicy rozpoczynamy od wrzucenia trzech jajek i sporej łyżki masła do zimnego rondelka. Stawiamy nasz garnek z jajkami na mocno nagrzanym palniku i cały czas energicznie mieszany. Po 30 sekundach ściągamy rondelek z ognia i mieszamy jajecznicę przez 10 sekund. Po upływie tego czasu ponownie stawiamy rondelek na kuchence, smażąc czy też raczej gotując i mieszając nasze jajka przez kolejnych 30 sekund. Proces ten powtarzamy trzy razy.
Na koniec do jajecznicy dodajemy łyżkę crème fraîche lub śmietanki kremówki i mieszamy. Voilà! Nasza jajecznica jest gotowa. Szef Gordon Ramsay poleca podawać jajecznicę z pajdą chleba i gałązką lekko przysmażonych na oliwie pomidorków cherry.