Jajecznica Gordona Ramsaya. Poznaj sekret mistrza kuchni

Zobacz, jak przygotować ten śniadaniowy klasyk tak, aby smakował, jak w pięciogwiazdkowym hotelu.

JajecznicaJajecznica
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Furo L Felix

Gordon Ramsay jest znany widzom na całym świecie, głównie dzięki hitowym programom telewizyjnym "Kuchenne Koszmary" i "Piekielna Kuchnia Gordona Ramsaya". Szkocki szef kuchni zdradził swój wyjątkowy sposób na przygotowanie jajecznicy.

Potrzebna będzie ci cierpliwość i sporo masła

Przygotowanie jajecznicy rozpoczynamy od wrzucenia trzech jajek i sporej łyżki masła do zimnego rondelka. Stawiamy nasz garnek z jajkami na mocno nagrzanym palniku i cały czas energicznie mieszany. Po 30 sekundach ściągamy rondelek z ognia i mieszamy jajecznicę przez 10 sekund. Po upływie tego czasu ponownie stawiamy rondelek na kuchence, smażąc czy też raczej gotując i mieszając nasze jajka przez kolejnych 30 sekund. Proces ten powtarzamy trzy razy.

Na koniec do jajecznicy dodajemy łyżkę crème fraîche lub śmietanki kremówki i mieszamy. Voilà! Nasza jajecznica jest gotowa. Szef Gordon Ramsay poleca podawać jajecznicę z pajdą chleba i gałązką lekko przysmażonych na oliwie pomidorków cherry.

Idealne jajko. Najlepszy sposób na gotowanie na twardo

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja