Chcecie, aby wasza jajecznica była lekka i puszysta? Dodajcie do niej ten składnik

Delikatna, kremowa i rozpływająca się w ustach – taka właśnie staje się jajecznica, po dodaniu jednego łatwo dostępnego składnika. Wystarczy kilka kropli.

JajecznicaJajecznica
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | c 2106 Mark Stout

Jajecznica to nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe śniadanie. Jajka są doskonałym źródłem tak bardzo przecież potrzebnego nam białka. Dzięki zawartości tłuszczu jest sycąca i pożywna. Takie śniadanie z powodzeniem zaspokoi głód i sprawi, że będziemy najedzeni aż do pory obiadowej.

Ze względu na wspomnianą już zawartość białka, jajecznica polecana jest także osobom na diecie redukcyjnej. Jeśli jemy ją bez chleba, to jej indeks glikemiczny wynosi O. Jej spożycie nie powoduje więc wzrostu poziomu glukozy we krwi. Dlatego właśnie z powodzeniem mogą ją jeść diabetycy i osoby chorujące na insulinooporność.

Smak jajecznicy wzbogacą pomidory, grzyby, cebula czy papryka. Z bardziej kalorycznych, ale niesamowicie smacznych dodatków, polecamy boczek lub kiełbasę. Możecie dodać do niej też ser żółty i szczypiorek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najprostsze ciasto na świecie. Przepis na amerykańską wersję babki piaskowej

Jaki składnik warto dodać do jajecznicy?

Doskonałym i mało znanym dodatkiem do jajecznicy jest sok z cytryny. Kwas wpływa bowiem na strukturę białka. Po dodaniu do jajecznicy soku, białka nie ścinają się tak mocno, przez co potrawa staje się lekka, delikatna i niesamowicie kremowa. Sok z cytryny nadaje też jajecznicy ciekawego, świeżego, lekko kwaskowatego smaku.

Cytryna może okazać się pomocna również podczas przygotowywania jajek na twardo. Zapobiega ona bowiem pękaniu skorupki jajka podczas gotowania. Wystarczy dodać trochę soku lub gruby plasterek cytryny do wody, w której gotują się jajka.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce