Chcecie, aby wasza jajecznica była lekka i puszysta? Dodajcie do niej ten składnik
Delikatna, kremowa i rozpływająca się w ustach – taka właśnie staje się jajecznica, po dodaniu jednego łatwo dostępnego składnika. Wystarczy kilka kropli.
Jajecznica to nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe śniadanie. Jajka są doskonałym źródłem tak bardzo przecież potrzebnego nam białka. Dzięki zawartości tłuszczu jest sycąca i pożywna. Takie śniadanie z powodzeniem zaspokoi głód i sprawi, że będziemy najedzeni aż do pory obiadowej.
Ze względu na wspomnianą już zawartość białka, jajecznica polecana jest także osobom na diecie redukcyjnej. Jeśli jemy ją bez chleba, to jej indeks glikemiczny wynosi O. Jej spożycie nie powoduje więc wzrostu poziomu glukozy we krwi. Dlatego właśnie z powodzeniem mogą ją jeść diabetycy i osoby chorujące na insulinooporność.
Smak jajecznicy wzbogacą pomidory, grzyby, cebula czy papryka. Z bardziej kalorycznych, ale niesamowicie smacznych dodatków, polecamy boczek lub kiełbasę. Możecie dodać do niej też ser żółty i szczypiorek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najprostsze ciasto na świecie. Przepis na amerykańską wersję babki piaskowej
Jaki składnik warto dodać do jajecznicy?
Doskonałym i mało znanym dodatkiem do jajecznicy jest sok z cytryny. Kwas wpływa bowiem na strukturę białka. Po dodaniu do jajecznicy soku, białka nie ścinają się tak mocno, przez co potrawa staje się lekka, delikatna i niesamowicie kremowa. Sok z cytryny nadaje też jajecznicy ciekawego, świeżego, lekko kwaskowatego smaku.
Cytryna może okazać się pomocna również podczas przygotowywania jajek na twardo. Zapobiega ona bowiem pękaniu skorupki jajka podczas gotowania. Wystarczy dodać trochę soku lub gruby plasterek cytryny do wody, w której gotują się jajka.