Chcecie, aby wasza jajecznica była lekka i puszysta? Dodajcie do niej ten składnik

Delikatna, kremowa i rozpływająca się w ustach – taka właśnie staje się jajecznica, po dodaniu jednego łatwo dostępnego składnika. Wystarczy kilka kropli.

JajecznicaJajecznica
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | c 2106 Mark Stout

Jajecznica to nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe śniadanie. Jajka są doskonałym źródłem tak bardzo przecież potrzebnego nam białka. Dzięki zawartości tłuszczu jest sycąca i pożywna. Takie śniadanie z powodzeniem zaspokoi głód i sprawi, że będziemy najedzeni aż do pory obiadowej.

Ze względu na wspomnianą już zawartość białka, jajecznica polecana jest także osobom na diecie redukcyjnej. Jeśli jemy ją bez chleba, to jej indeks glikemiczny wynosi O. Jej spożycie nie powoduje więc wzrostu poziomu glukozy we krwi. Dlatego właśnie z powodzeniem mogą ją jeść diabetycy i osoby chorujące na insulinooporność.

Smak jajecznicy wzbogacą pomidory, grzyby, cebula czy papryka. Z bardziej kalorycznych, ale niesamowicie smacznych dodatków, polecamy boczek lub kiełbasę. Możecie dodać do niej też ser żółty i szczypiorek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najprostsze ciasto na świecie. Przepis na amerykańską wersję babki piaskowej

Jaki składnik warto dodać do jajecznicy?

Doskonałym i mało znanym dodatkiem do jajecznicy jest sok z cytryny. Kwas wpływa bowiem na strukturę białka. Po dodaniu do jajecznicy soku, białka nie ścinają się tak mocno, przez co potrawa staje się lekka, delikatna i niesamowicie kremowa. Sok z cytryny nadaje też jajecznicy ciekawego, świeżego, lekko kwaskowatego smaku.

Cytryna może okazać się pomocna również podczas przygotowywania jajek na twardo. Zapobiega ona bowiem pękaniu skorupki jajka podczas gotowania. Wystarczy dodać trochę soku lub gruby plasterek cytryny do wody, w której gotują się jajka.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie