Ogórek – kalorie, alergia, małosolne, kiszone, konserwowe, sałatka
Ogórek ma bardzo mało kalorii i dobrze gasi pragnienie. Nie powinno łączyć się go w potrawach z produktami zawierającymi witaminę C, np. pomidorami.
Ogórek – kalorie i wartości odżywcze
W miąższu ogórka znajdują się cenny błonnik, witamina C, A, B, kwas foliowy, cynk, potas, żelazo, wapń, fosfor, sód, magnez. Najcenniejsze są skórki tego łagodnego warzywa, u niektórych osób mogą one jednak czasem powodować wzdęcia i pogorszenie ogólnego samopoczucia. Ogórki zawierają związki o działaniu odkwaszającym organizm, wspomagają usuwanie wody, zwalczanie obrzęków, zapobiegają zaparciom.
Ogórek – alergia krzyżowa
Ciekawym zjawiskiem po spożyciu ogórka jest występowanie alergii krzyżowej. Polega ona na tym, że alergik źle reagujący na jeden z alergenów konkretnej grupy, będzie wrażliwy także na inne produkty z tej grupy. Doskonale widać to na przykładzie selera i ogórka – reakcję alergiczną może wywołać zjedzenie pierwszego z tych warzyw lub kontakt z nim, a dodatkowo uczuli wówczas również ogórek. Poza ogórkami sytuacja ta dotyczy też melonów, marchewki, curry czy pyłków brzozy albo bylicy.
Ogórki małosolne, ogórki kiszone, ogórki konserwowe
Najczęściej przygotowywanymi przetworami z ogórków są:
- Ogórki małosolne.
- Ogórki kiszone.
- Ogórki konserwowe.
Słoiki zawsze warto zapasteryzować w garnku z wrzątkiem i przechowywać w chłodnym miejscu. To sposób na zachowanie smaku i właściwości ogórków na cały rok. Będą pysznym dodatkiem do dań obiadowych, samodzielną przekąską czy składnikiem sałatek, sosów do makaronów, kasz, ryżu lub koreczków i innych przystawek. Do przetworów z ogórków przydadzą się koperek, czosnek, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, chrzan, gorczyca. Smak ogórków konserwowych podkręci papryczka chilli, miód, migdały, plasterki marchewki i pozostałych warzyw korzeniowych.
Ogórek – sałatka
Ogórek jest bardzo wartościowym i polecanym warzywem w diecie odchudzającej, dość dobrze gaszącym pragnienie. Plasterki ogórka można dodawać do wody lub robić z niego lemoniadę. Ogórek nadaje się do wszystkich sałatek, warzywnych, mięsnych i rybnych. Dobrze smakuje również w sałatce owocowej, np. w połączeniu z kostkami melona, fety, z miodem i prażonymi ziarnami słonecznika bądź dyni. Najpopularniejszą sałatką z ogórków jest mizeria ze śmietaną albo znacznie bardziej dietetycznym jogurtem naturalnym.
Ogórek z pomidorem – czy łączyć w potrawach
W skład ogórków chodzi askorbinaza, enzym utleniający witaminę C. Zawarta jest ona chociażby w pomidorach, dlatego nie powinno się łączyć tych dwóch warzyw w jednym posiłku – ogórek zniesie bowiem wszelkie pozytywne właściwości pomidora.