Ogórek – kalorie, alergia, małosolne, kiszone, konserwowe, sałatka

Ogórek ma bardzo mało kalorii i dobrze gasi pragnienie. Nie powinno łączyć się go w potrawach z produktami zawierającymi witaminę C, np. pomidorami.

Ogórek jest najlepszy w upały - skutecznie gasi pragnienie
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Agnieszka Krasa

Ogórek – kalorie i wartości odżywcze

Ogórek zawiera aż 97% wody. 100 gramów surowego ogórka ze skórka to jedynie 8-15 kalorii. Warzywo to charakteryzuje się delikatnym, orzeźwiającym smakiem i jest wspaniałe na letnie upały. Najpyszniejsze ogórki występują w sprzedaży pomiędzy czerwcem a sierpniem.

W miąższu ogórka znajdują się cenny błonnik, witamina C, A, B, kwas foliowy, cynk, potas, żelazo, wapń, fosfor, sód, magnez. Najcenniejsze są skórki tego łagodnego warzywa, u niektórych osób mogą one jednak czasem powodować wzdęcia i pogorszenie ogólnego samopoczucia. Ogórki zawierają związki o działaniu odkwaszającym organizm, wspomagają usuwanie wody, zwalczanie obrzęków, zapobiegają zaparciom.

Ogórek – alergia krzyżowa

Ciekawym zjawiskiem po spożyciu ogórka jest występowanie alergii krzyżowej. Polega ona na tym, że alergik źle reagujący na jeden z alergenów konkretnej grupy, będzie wrażliwy także na inne produkty z tej grupy. Doskonale widać to na przykładzie selera i ogórka – reakcję alergiczną może wywołać zjedzenie pierwszego z tych warzyw lub kontakt z nim, a dodatkowo uczuli wówczas również ogórek. Poza ogórkami sytuacja ta dotyczy też melonów, marchewki, curry czy pyłków brzozy albo bylicy.

Ogórki małosolne, ogórki kiszone, ogórki konserwowe

Najczęściej przygotowywanymi przetworami z ogórków są:

  • Ogórki małosolne.
  • Ogórki kiszone.
  • Ogórki konserwowe.

Słoiki zawsze warto zapasteryzować w garnku z wrzątkiem i przechowywać w chłodnym miejscu. To sposób na zachowanie smaku i właściwości ogórków na cały rok. Będą pysznym dodatkiem do dań obiadowych, samodzielną przekąską czy składnikiem sałatek, sosów do makaronów, kasz, ryżu lub koreczków i innych przystawek. Do przetworów z ogórków przydadzą się koperek, czosnek, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, chrzan, gorczyca. Smak ogórków konserwowych podkręci papryczka chilli, miód, migdały, plasterki marchewki i pozostałych warzyw korzeniowych.

Ogórek – sałatka

Ogórek jest bardzo wartościowym i polecanym warzywem w diecie odchudzającej, dość dobrze gaszącym pragnienie. Plasterki ogórka można dodawać do wody lub robić z niego lemoniadę. Ogórek nadaje się do wszystkich sałatek, warzywnych, mięsnych i rybnych. Dobrze smakuje również w sałatce owocowej, np. w połączeniu z kostkami melona, fety, z miodem i prażonymi ziarnami słonecznika bądź dyni. Najpopularniejszą sałatką z ogórków jest mizeria ze śmietaną albo znacznie bardziej dietetycznym jogurtem naturalnym.

Ogórek z pomidorem – czy łączyć w potrawach

W skład ogórków chodzi askorbinaza, enzym utleniający witaminę C. Zawarta jest ona chociażby w pomidorach, dlatego nie powinno się łączyć tych dwóch warzyw w jednym posiłku – ogórek zniesie bowiem wszelkie pozytywne właściwości pomidora.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce