Ogórek – kalorie, alergia, małosolne, kiszone, konserwowe, sałatka

Ogórek ma bardzo mało kalorii i dobrze gasi pragnienie. Nie powinno łączyć się go w potrawach z produktami zawierającymi witaminę C, np. pomidorami.

Ogórek jest najlepszy w upały - skutecznie gasi pragnienie
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Agnieszka Krasa

Ogórek – kalorie i wartości odżywcze

Ogórek zawiera aż 97% wody. 100 gramów surowego ogórka ze skórka to jedynie 8-15 kalorii. Warzywo to charakteryzuje się delikatnym, orzeźwiającym smakiem i jest wspaniałe na letnie upały. Najpyszniejsze ogórki występują w sprzedaży pomiędzy czerwcem a sierpniem.

W miąższu ogórka znajdują się cenny błonnik, witamina C, A, B, kwas foliowy, cynk, potas, żelazo, wapń, fosfor, sód, magnez. Najcenniejsze są skórki tego łagodnego warzywa, u niektórych osób mogą one jednak czasem powodować wzdęcia i pogorszenie ogólnego samopoczucia. Ogórki zawierają związki o działaniu odkwaszającym organizm, wspomagają usuwanie wody, zwalczanie obrzęków, zapobiegają zaparciom.

Ogórek – alergia krzyżowa

Ciekawym zjawiskiem po spożyciu ogórka jest występowanie alergii krzyżowej. Polega ona na tym, że alergik źle reagujący na jeden z alergenów konkretnej grupy, będzie wrażliwy także na inne produkty z tej grupy. Doskonale widać to na przykładzie selera i ogórka – reakcję alergiczną może wywołać zjedzenie pierwszego z tych warzyw lub kontakt z nim, a dodatkowo uczuli wówczas również ogórek. Poza ogórkami sytuacja ta dotyczy też melonów, marchewki, curry czy pyłków brzozy albo bylicy.

Ogórki małosolne, ogórki kiszone, ogórki konserwowe

Najczęściej przygotowywanymi przetworami z ogórków są:

  • Ogórki małosolne.
  • Ogórki kiszone.
  • Ogórki konserwowe.

Słoiki zawsze warto zapasteryzować w garnku z wrzątkiem i przechowywać w chłodnym miejscu. To sposób na zachowanie smaku i właściwości ogórków na cały rok. Będą pysznym dodatkiem do dań obiadowych, samodzielną przekąską czy składnikiem sałatek, sosów do makaronów, kasz, ryżu lub koreczków i innych przystawek. Do przetworów z ogórków przydadzą się koperek, czosnek, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, chrzan, gorczyca. Smak ogórków konserwowych podkręci papryczka chilli, miód, migdały, plasterki marchewki i pozostałych warzyw korzeniowych.

Ogórek – sałatka

Ogórek jest bardzo wartościowym i polecanym warzywem w diecie odchudzającej, dość dobrze gaszącym pragnienie. Plasterki ogórka można dodawać do wody lub robić z niego lemoniadę. Ogórek nadaje się do wszystkich sałatek, warzywnych, mięsnych i rybnych. Dobrze smakuje również w sałatce owocowej, np. w połączeniu z kostkami melona, fety, z miodem i prażonymi ziarnami słonecznika bądź dyni. Najpopularniejszą sałatką z ogórków jest mizeria ze śmietaną albo znacznie bardziej dietetycznym jogurtem naturalnym.

Ogórek z pomidorem – czy łączyć w potrawach

W skład ogórków chodzi askorbinaza, enzym utleniający witaminę C. Zawarta jest ona chociażby w pomidorach, dlatego nie powinno się łączyć tych dwóch warzyw w jednym posiłku – ogórek zniesie bowiem wszelkie pozytywne właściwości pomidora.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość