Truskawki na dobre samopoczucie
Można z nich wyczarować prawdziwe kulinarne cuda - orzeźwiające koktajle, pyszne desery, ciasta, lody, musy, pierogi, nawet zupy. Ale truskawki to nie tylko smak, to też zdrowie. Bogate są w witaminy i minerały, odkwaszają, działają bakteriobójczo, sprzyjają budowie czerwonych krwinek.
Truskawki mają wielu wielbicieli. Nic dziwnego. Owoce te nie tylko pięknie pachną, wyglądają i smakują, ale gaszą też pragnienie, a dodatkowo zawierają mnóstwo witamin i pierwiastków niezbędnych dla prawidłowego rozwoju naszego organizmu.
W Polsce zarejestrowanych jest 49 odmian truskawek. Za najsmaczniejszą odmianę uważa się truskawkę kaszubską, czyli "kaszebsko malena". Jest ona produktem tradycyjnym województwa pomorskiego. Rozporządzeniem Komisji Europejskiej w 2009 r. nazwę produktu zarejestrowano jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Co to oznacza? Choćby to, że kupujący owoce i chcący się upewnić, że jest to na pewno truskawka kaszubska, mogą żądać od sprzedawcy okazania zaświadczenia potwierdzającego pochodzenie owoców z certyfikowanych upraw. W każdym przypadku podczas zakupów warto wiedzieć, na co zwracać uwagę, podczas zakupów.
- Owoce powinny mieć intensywny, czerwony kolor, a przy szypułce pachnieć słodko. Zawsze najlepiej wybierać małe i średnie owoce, a unikać tych największych. Ważne też, by owoce były zdrowe i niepogniecione. Nie mogą być wysuszone czy nadgniłe, bo i takie można znaleźć w sklepach. Lepiej nie kupować truskawek tuż po opadach, bo zbierane w deszczu szybko pleśnieją i fermentują. Z tego też powodu nie można myć ich na długo przed jedzeniem. Poza tym lepiej nie wkładać truskawek do lodówki, ponieważ tracą smak i nasiąkają zapachem innych produktów. Szypułki usuwajmy dopiero po umyciu. Jeżeli zrobimy to wcześniej, możemy zmienić smak owoców - radzi Danuta Lalik, plantatorka truskawek.
Truskawki dla zdrowia
Truskawki, jako źródło kwasów owocowych, także kwasu elegonowego, chronią organizm przed chorobą nowotworową, ponieważ neutralizują substancje rakotwórcze zanim uszkodzą one DNA. Naukowcy z Włoch, Serbii i Hiszpanii udowodnili w swej pracy opublikowanej w czasopiśmie Plos One, że dieta bogata w truskawki może chronić przed rakiem jelita grubego. Współautorka pracy Sara Tulipani z Uniwersytetu Barcelońskiego tłumaczy, że ochronne działanie truskawek na błonę śluzową żołądka wynika przede wszyystkim z tego, że owoce te zawierają duże ilości związków przeciwutleniających, które neutralizują wolne rodniki. Poza tym naukowcy odkryli, że antocyjany - substancje, które nadają owocom czerwony kolor, chronią komórki skóry przed szkodliwym działaniem promieni UV, a także przedłużają ich żywotność i redukują zniszczenia powstałe w DNA. Sara Tulipani podkreśla, że te składniki mają istotne właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe, a także są zdolne do modulowania procesów enzymatycznych.
Natomiast badacze z Uniwersytetu Warwick w Wielkiej Brytanii udowodnili, że truskawki aktywnie pobudzają białka chroniące przed cukrzycą i chorobami serca. Wyciągi z truskawek aktywują białko o nazwie Nrf2, które zwiększa aktywność procesów ochronnych, w tym przeciwdziałających utlenianiu. Dzięki Nrf2 obniża się w organizmie poziom tłuszczów i cholesterolu, co zmniejsza zagrożenie chorobami serca.
W trosce o figurę
Nawet jeśli dbamy o figurę, w naszym planie dietetycznym bez obaw możemy umieścić truskawki. 100 gramów owoców to tylko 35 kcal. Ponadto zawierają cenny błonnik, który wypełnia żołądek, oczyszcza jelita i stabilizuje poziom cukru w organizmie. Truskawki cechuje również duża zawartość wody, co pozwala na oczyszczenie organizmu, usunięcie nadmiaru toksycznych płynów ustrojowych, a w rezultacie obniżenie wagi ciała. Owoce zawierają więcej witaminy C niż cytryny i grejpfruty - w 10 dag jest jej aż 60 mg. Taka porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę, która podnosi odporność, ma działanie antywirusowe oraz reguluje i obniża poziom cholesterolu we krwi. Truskawki dostarczają także witamin: A, B1, B2 oraz PP.
ml/mmch/kuchnia.wp.pl
Na czym polega dietetyczna moc truskawek?