WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Truskawki na dobre samopoczucie

Można z nich wyczarować prawdziwe kulinarne cuda - orzeźwiające koktajle, pyszne desery, ciasta, lody, musy, pierogi, nawet zupy. Ale truskawki to nie tylko smak, to też zdrowie. Bogate są w witaminy i minerały, odkwaszają, działają bakteriobójczo, sprzyjają budowie czerwonych krwinek.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Truskawki mają wielu wielbicieli. Nic dziwnego. Owoce te nie tylko pięknie pachną, wyglądają i smakują, ale gaszą też pragnienie, a dodatkowo zawierają mnóstwo witamin i pierwiastków niezbędnych dla prawidłowego rozwoju naszego organizmu.

W Polsce zarejestrowanych jest 49 odmian truskawek. Za najsmaczniejszą odmianę uważa się truskawkę kaszubską, czyli "kaszebsko malena". Jest ona produktem tradycyjnym województwa pomorskiego. Rozporządzeniem Komisji Europejskiej w 2009 r. nazwę produktu zarejestrowano jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Co to oznacza? Choćby to, że kupujący owoce i chcący się upewnić, że jest to na pewno truskawka kaszubska, mogą żądać od sprzedawcy okazania zaświadczenia potwierdzającego pochodzenie owoców z certyfikowanych upraw. W każdym przypadku podczas zakupów warto wiedzieć, na co zwracać uwagę, podczas zakupów.

- Owoce powinny mieć intensywny, czerwony kolor, a przy szypułce pachnieć słodko. Zawsze najlepiej wybierać małe i średnie owoce, a unikać tych największych. Ważne też, by owoce były zdrowe i niepogniecione. Nie mogą być wysuszone czy nadgniłe, bo i takie można znaleźć w sklepach. Lepiej nie kupować truskawek tuż po opadach, bo zbierane w deszczu szybko pleśnieją i fermentują. Z tego też powodu nie można myć ich na długo przed jedzeniem. Poza tym lepiej nie wkładać truskawek do lodówki, ponieważ tracą smak i nasiąkają zapachem innych produktów. Szypułki usuwajmy dopiero po umyciu. Jeżeli zrobimy to wcześniej, możemy zmienić smak owoców - radzi Danuta Lalik, plantatorka truskawek.

Truskawki dla zdrowia

Truskawki, jako źródło kwasów owocowych, także kwasu elegonowego, chronią organizm przed chorobą nowotworową, ponieważ neutralizują substancje rakotwórcze zanim uszkodzą one DNA. Naukowcy z Włoch, Serbii i Hiszpanii udowodnili w swej pracy opublikowanej w czasopiśmie Plos One, że dieta bogata w truskawki może chronić przed rakiem jelita grubego. Współautorka pracy Sara Tulipani z Uniwersytetu Barcelońskiego tłumaczy, że ochronne działanie truskawek na błonę śluzową żołądka wynika przede wszyystkim z tego, że owoce te zawierają duże ilości związków przeciwutleniających, które neutralizują wolne rodniki. Poza tym naukowcy odkryli, że antocyjany - substancje, które nadają owocom czerwony kolor, chronią komórki skóry przed szkodliwym działaniem promieni UV, a także przedłużają ich żywotność i redukują zniszczenia powstałe w DNA. Sara Tulipani podkreśla, że te składniki mają istotne właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe, a także są zdolne do modulowania procesów enzymatycznych.

Natomiast badacze z Uniwersytetu Warwick w Wielkiej Brytanii udowodnili, że truskawki aktywnie pobudzają białka chroniące przed cukrzycą i chorobami serca. Wyciągi z truskawek aktywują białko o nazwie Nrf2, które zwiększa aktywność procesów ochronnych, w tym przeciwdziałających utlenianiu. Dzięki Nrf2 obniża się w organizmie poziom tłuszczów i cholesterolu, co zmniejsza zagrożenie chorobami serca.

W trosce o figurę

Nawet jeśli dbamy o figurę, w naszym planie dietetycznym bez obaw możemy umieścić truskawki. 100 gramów owoców to tylko 35 kcal. Ponadto zawierają cenny błonnik, który wypełnia żołądek, oczyszcza jelita i stabilizuje poziom cukru w organizmie. Truskawki cechuje również duża zawartość wody, co pozwala na oczyszczenie organizmu, usunięcie nadmiaru toksycznych płynów ustrojowych, a w rezultacie obniżenie wagi ciała. Owoce zawierają więcej witaminy C niż cytryny i grejpfruty - w 10 dag jest jej aż 60 mg. Taka porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę, która podnosi odporność, ma działanie antywirusowe oraz reguluje i obniża poziom cholesterolu we krwi. Truskawki dostarczają także witamin: A, B1, B2 oraz PP.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Na czym polega dietetyczna moc truskawek?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw