Trwa ładowanie...
13-06-2014 10:37

Truskawki na dobre samopoczucie

Można z nich wyczarować prawdziwe kulinarne cuda - orzeźwiające koktajle, pyszne desery, ciasta, lody, musy, pierogi, nawet zupy. Ale truskawki to nie tylko smak, to też zdrowie. Bogate są w witaminy i minerały, odkwaszają, działają bakteriobójczo, sprzyjają budowie czerwonych krwinek.

Truskawki na dobre samopoczucieŹródło: Shutterstock.com
d4detro
d4detro

Truskawki mają wielu wielbicieli. Nic dziwnego. Owoce te nie tylko pięknie pachną, wyglądają i smakują, ale gaszą też pragnienie, a dodatkowo zawierają mnóstwo witamin i pierwiastków niezbędnych dla prawidłowego rozwoju naszego organizmu.

W Polsce zarejestrowanych jest 49 odmian truskawek. Za najsmaczniejszą odmianę uważa się truskawkę kaszubską, czyli "kaszebsko malena". Jest ona produktem tradycyjnym województwa pomorskiego. Rozporządzeniem Komisji Europejskiej w 2009 r. nazwę produktu zarejestrowano jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Co to oznacza? Choćby to, że kupujący owoce i chcący się upewnić, że jest to na pewno truskawka kaszubska, mogą żądać od sprzedawcy okazania zaświadczenia potwierdzającego pochodzenie owoców z certyfikowanych upraw. W każdym przypadku podczas zakupów warto wiedzieć, na co zwracać uwagę, podczas zakupów.

- Owoce powinny mieć intensywny, czerwony kolor, a przy szypułce pachnieć słodko. Zawsze najlepiej wybierać małe i średnie owoce, a unikać tych największych. Ważne też, by owoce były zdrowe i niepogniecione. Nie mogą być wysuszone czy nadgniłe, bo i takie można znaleźć w sklepach. Lepiej nie kupować truskawek tuż po opadach, bo zbierane w deszczu szybko pleśnieją i fermentują. Z tego też powodu nie można myć ich na długo przed jedzeniem. Poza tym lepiej nie wkładać truskawek do lodówki, ponieważ tracą smak i nasiąkają zapachem innych produktów. Szypułki usuwajmy dopiero po umyciu. Jeżeli zrobimy to wcześniej, możemy zmienić smak owoców - radzi Danuta Lalik, plantatorka truskawek.

Truskawki dla zdrowia

Truskawki, jako źródło kwasów owocowych, także kwasu elegonowego, chronią organizm przed chorobą nowotworową, ponieważ neutralizują substancje rakotwórcze zanim uszkodzą one DNA. Naukowcy z Włoch, Serbii i Hiszpanii udowodnili w swej pracy opublikowanej w czasopiśmie Plos One, że dieta bogata w truskawki może chronić przed rakiem jelita grubego. Współautorka pracy Sara Tulipani z Uniwersytetu Barcelońskiego tłumaczy, że ochronne działanie truskawek na błonę śluzową żołądka wynika przede wszyystkim z tego, że owoce te zawierają duże ilości związków przeciwutleniających, które neutralizują wolne rodniki. Poza tym naukowcy odkryli, że antocyjany - substancje, które nadają owocom czerwony kolor, chronią komórki skóry przed szkodliwym działaniem promieni UV, a także przedłużają ich żywotność i redukują zniszczenia powstałe w DNA. Sara Tulipani podkreśla, że te składniki mają istotne właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe, a także są zdolne do modulowania procesów enzymatycznych.

d4detro

Natomiast badacze z Uniwersytetu Warwick w Wielkiej Brytanii udowodnili, że truskawki aktywnie pobudzają białka chroniące przed cukrzycą i chorobami serca. Wyciągi z truskawek aktywują białko o nazwie Nrf2, które zwiększa aktywność procesów ochronnych, w tym przeciwdziałających utlenianiu. Dzięki Nrf2 obniża się w organizmie poziom tłuszczów i cholesterolu, co zmniejsza zagrożenie chorobami serca.

W trosce o figurę

Nawet jeśli dbamy o figurę, w naszym planie dietetycznym bez obaw możemy umieścić truskawki. 100 gramów owoców to tylko 35 kcal. Ponadto zawierają cenny błonnik, który wypełnia żołądek, oczyszcza jelita i stabilizuje poziom cukru w organizmie. Truskawki cechuje również duża zawartość wody, co pozwala na oczyszczenie organizmu, usunięcie nadmiaru toksycznych płynów ustrojowych, a w rezultacie obniżenie wagi ciała. Owoce zawierają więcej witaminy C niż cytryny i grejpfruty - w 10 dag jest jej aż 60 mg. Taka porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę, która podnosi odporność, ma działanie antywirusowe oraz reguluje i obniża poziom cholesterolu we krwi. Truskawki dostarczają także witamin: A, B1, B2 oraz PP.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Na czym polega dietetyczna moc truskawek?

d4detro
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4detro
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj