Sok z brzozy. Wiosenny hit

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 6Pij na zdrowie

Obraz
© Shutterstock.com

Sok z brzozy, zwany także oskołą, to jeden z licznych wiosennych darów natury, z którego każdy powinien skorzystać. Czasem nazywany jest naturalnym napojem izotonicznym – dlaczego? Jakie są jego właściwości, co zawiera, jak smakuje, jak go pić, kiedy i jak zbierać, by nie uszkodzić drzewa? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie na następnych stronach galerii. Zapraszamy do lektury.

/ 6Co znajdziemy w soku z brzozy?

Obraz
© Shutterstock.com

Już jedna szklanka soku z brzozy powinna zaspokoić zapotrzebowanie naszego organizmu na wiele witamin, pierwiastków i składników odżywczych. Znajdziemy w nim potas, fosfor, magnez, wapń, liczne aminokwasy, witaminę B, C i sole mineralne. Właśnie ze względu na bogatą zawartość elektrolitów, sok z brzozy często nazywany jest naturalnym napojem izotonicznym. Pochodzą one z naturalnego źródła, więc są w 100 proc. organiczne, dlatego nasz organizm z łatwością je przyswoi.

/ 6Dla kogo sok z brzozy?

Obraz
© Fotolia

W medycynie ludowej znany jest jako lek antynowotworowy, szczególnie w przypadku raka płuc, więc jest polecany nałogowym palaczom. Nasze babcie stosowały go także w przypadku bóli reumatycznych i choroby wrzodowej. Pity regularnie sok z brzozy wzmacnia odporność i zapobiega infekcjom wirusowym, na które jesteśmy szczególnie narażeni w okresie przedwiośnia. Ze względu na to, że sok z brzozy to prawdziwa bomba witaminowa, jest on polecany w przypadku anemii i chorób serca, ponieważ zawiera naturalne przeciwutleniacze, które wspomagają funkcjonowanie układu krwionośnego.

/ 6Kupić czy zebrać?

Obraz
© 123RF.COM

W każdym sklepie ekologicznym i w większości supermarketów możemy kupić butelkowany sok z brzozy, jednak to nie to samo, co samodzielnie zebrana oskoła. Te dostępne w różnych smakach np. w Biedronce, są pasteryzowane, dosładzane cukrem lub sokiem glukozowo-fruktozowym i z dodatkiem regulatorów kwasowości, ale są nierozcieńczane z wodą. Cena regularna butelkowanego soku w Biedronce wynoski ok. 5 zł, a w sklepach ze zdrową żywnoscią nawet pięć razy tyle, więc po co przepłacać, jeśli możemy go mieć za darmo? Zatem chyba lepiej zebrać go samodzielnie, a to wcale nie takie trudne.

/ 6Jak zbierać sok z brzozy?

Obraz
© Shutterstock.com

Oskołę zbieramy właśnie teraz, na przednówku, kiedy temperatura sięga 10-15 stopni przez kilka dni z rzędu. Wtedy soki drzewa zaczynają krążyć, a my możemy skorzystać z ich dobrodziejstwa. Ważne jest też to, by zacząć zbierać sok, zanim jeszcze drzewo wypuści listki. Można zrobić to na trzy sposoby: nacinając drzewo siekierką, wwiercając się w pień lub ucinając niezbyt grubą gałązkę.

Polecamy ostatnią metodę – jest chyba najmniej inwazyjna dla brzozy, a i najłatwiejsza dla nas. Wystarczy wybrać odpowiednie drzewo, przy pomocy scyzoryka lub ostrego noża uciąć gałązkę (najlepiej by była równoległa do ziemi) i włożyć jej koniec do np. plastikowej butelki, którą następnie należy przywiązać do drzewa sznurkiem. I to wszystko. Następnego dnia, w naczyniu powinno być już sporo soku. Być może nie jest to najbardziej wydajny sposób, ale na pewno najłatwiejszy. Zebrany sok, najlepiej przechowywać w lodówce, ale, aby cieszyć się nim dłużej niż tylko wiosną, możesz go zamrozić.

/ 6Brzozowa lemoniada

Obraz
© Shutterstock.com

Jak smakuje sok z brzozy? Tych, którzy myślą, że jest to niezwykle smaczny, pachnący brzozą napój, niestety musimy rozczarować. No cóż, oskoła smakiem przypomina wodę z dodatkiem odrobiny cukru, jest mętna i trochę lepiąca. W sklepach dostępne są soki z brzozy o różnych smakach, ale taką lemoniadę można przygotować samemu w domu. Wystarczy szklanka przecedzonego przez gęste sitko soku z brzozy i to co lubisz - świeżo wyciskany sok z cytrusów, tarty imbir i listki mięty. My proponujemy takie połączenia, ale możesz stworzyć własne. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę