Trwa ładowanie...
Karolina Wójciga
06-02-2017 12:33

Seler w roli głównej

Daria Ładocha odczarowywała niezbyt lubiany seler - jedno z najstarszych warzyw na świecie. Blogerka kulinarna przygotowała krem z selera z pomarańczami, surówkę z selera z dodatkiem orzechów i granatem oraz seler smażony w cieście z musem śliwkowym.

d4epia0
d4epia0

Krem z selera z pomarańczami

Składniki:

  • 1/2 kg selera,
  • duża pomarańcza,
  • ziemniak,
  • biała część pora,
  • litr bulionu warzywnego,
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • łyżka podprażonych pestek dyni,
  • 1/2 łyżki oleju,
  • szczypta cynamonu.

Przygotowanie:
Przygotuj garnek, rozgrzej w nim olej i podsmaż na nim pokrojonego w talarki pora. Zetrzyj ziemniaka i seler na tarce o dużych oczkach (możesz użyć blendera) i dodaj do podsmażonego pora. Wszystko zalej bulionem, dodaj sól, cukier, gałkę oraz pieprz i gotuj przez 15 min. Teraz obierz pomarańczę, dodaj ją do zupy (zostaw kilka plasterków do dekoracji) i gotuj przez kilka minut, dodaj śmietankę i doprowadź do wrzenia. W tym czasie podpraż pestki dyni. Zmiksuj zupę na gładki krem, a przed podaniem udekoruj ją kawałkami pomarańczy, pestkami dyni.

Surówka z selera z granatem i orzechami

Składniki:

  • obrany ze skórki seler,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść orzechów laskowych,
  • ziarenka z połowy owocu granatu,
  • 4 łyżki jogurtu greckiego,
  • 3 łyżki oliwy cytrynowej,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżeczka miodu,
  • sól do smaku,
  • kilka listków świeżej mięty.
d4epia0

Przygotowanie:
Zetrzyj na tarce o grubych oczkach seler, a w miseczce wymieszaj ze sobą oliwę, jogurt, miód oraz musztardę. Starty seler dopraw solą, wsyp rozdrobnione orzechy i owoce granatu. Teraz polej wszystko wcześniej przygotowanym sosem i udekoruj listkami mięty.

Seler pieczony w cieście z musem śliwkowym

Składniki:

  • duży seler,
  • 2 jajka,
  • ok. 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki jasnego piwa,
  • łyżka posiekanej świeżej mięty,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 l wody, olej rzepakowy.

Składniki na mus śliwkowy:

  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • ok. 15 dużych śliwek,
  • łyżka oleju kokosowego,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego.
d4epia0

Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a w drugiej miseczce połącz mąkę z żółtkami, piwem, miętą i wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dodaj pianę z białek i wszystko dokładnie wymieszaj (konsystencja powinna przypominać ciasto na naleśniki). Dokładnie umyj seler, obierz go ze skórki, pokrój w cienkie plasterki i obtocz we wcześniej przygotowanym cieście. Piecz przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Teraz czas na mus śliwkowy – w rondlu rozgrzej olej kokosowy, dodaj cukier i poczekaj aż się rozpuści. Dodaj śliwki i duś całość aż staną się miękkie i rozpadną się. Dodaj cynamon i przy użyciu blendera zmiksuj wszystko na gładką masę. Upieczone plastry selera podawaj z musem śliwkowym. Smacznego!

d4epia0
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4epia0
Więcej tematów