Seler w roli głównej

Daria Ładocha odczarowywała niezbyt lubiany seler - jedno z najstarszych warzyw na świecie. Blogerka kulinarna przygotowała krem z selera z pomarańczami, surówkę z selera z dodatkiem orzechów i granatem oraz seler smażony w cieście z musem śliwkowym.

Karolina Wójciga

Krem z selera z pomarańczami

Składniki:

  • 1/2 kg selera,
  • duża pomarańcza,
  • ziemniak,
  • biała część pora,
  • litr bulionu warzywnego,
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • łyżka podprażonych pestek dyni,
  • 1/2 łyżki oleju,
  • szczypta cynamonu.

Przygotowanie:
Przygotuj garnek, rozgrzej w nim olej i podsmaż na nim pokrojonego w talarki pora. Zetrzyj ziemniaka i seler na tarce o dużych oczkach (możesz użyć blendera) i dodaj do podsmażonego pora. Wszystko zalej bulionem, dodaj sól, cukier, gałkę oraz pieprz i gotuj przez 15 min. Teraz obierz pomarańczę, dodaj ją do zupy (zostaw kilka plasterków do dekoracji) i gotuj przez kilka minut, dodaj śmietankę i doprowadź do wrzenia. W tym czasie podpraż pestki dyni. Zmiksuj zupę na gładki krem, a przed podaniem udekoruj ją kawałkami pomarańczy, pestkami dyni.

Surówka z selera z granatem i orzechami

Składniki:

  • obrany ze skórki seler,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść orzechów laskowych,
  • ziarenka z połowy owocu granatu,
  • 4 łyżki jogurtu greckiego,
  • 3 łyżki oliwy cytrynowej,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżeczka miodu,
  • sól do smaku,
  • kilka listków świeżej mięty.

Przygotowanie:
Zetrzyj na tarce o grubych oczkach seler, a w miseczce wymieszaj ze sobą oliwę, jogurt, miód oraz musztardę. Starty seler dopraw solą, wsyp rozdrobnione orzechy i owoce granatu. Teraz polej wszystko wcześniej przygotowanym sosem i udekoruj listkami mięty.

Seler pieczony w cieście z musem śliwkowym

Składniki:

  • duży seler,
  • 2 jajka,
  • ok. 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki jasnego piwa,
  • łyżka posiekanej świeżej mięty,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 l wody, olej rzepakowy.

Składniki na mus śliwkowy:

  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • ok. 15 dużych śliwek,
  • łyżka oleju kokosowego,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego.

Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a w drugiej miseczce połącz mąkę z żółtkami, piwem, miętą i wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dodaj pianę z białek i wszystko dokładnie wymieszaj (konsystencja powinna przypominać ciasto na naleśniki). Dokładnie umyj seler, obierz go ze skórki, pokrój w cienkie plasterki i obtocz we wcześniej przygotowanym cieście. Piecz przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Teraz czas na mus śliwkowy – w rondlu rozgrzej olej kokosowy, dodaj cukier i poczekaj aż się rozpuści. Dodaj śliwki i duś całość aż staną się miękkie i rozpadną się. Dodaj cynamon i przy użyciu blendera zmiksuj wszystko na gładką masę. Upieczone plastry selera podawaj z musem śliwkowym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru