Najbardziej uczulające produkty spożywcze

Alergie pokarmowe są niestety coraz powszechniejsze - co oznacza, że wielu z nas nie może całkiem bez zastanowienia sięgać do lodówki czy spiżarni po wszystko na co przyjdzie mu ochota.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Oczywiście najczęściej problem dotyczy małych dzieci, jednak w ich wypadku możemy mieć nadzieję, że to sprawa przejściowa i maluchy "wyrosną" z alergii, gdy będą trochę starsze. Na przykładzie niemowlaków najlepiej jednak widać jakie produkty uczulają najczęściej. Ta wiedza przyda się zarówno rodzicom maluszków, jak i dorosłym, gdy pojawią się objawy alergii: wymioty, biegunki, ale także zmiany skórne i utrzymujące się długo "przeziębienia" - czyli katar i pokasływanie.

Postawienie prawidłowej diagnozy i znalezienie przyczyny reakcji alergicznej nie jest wcale proste. Oczywiście możemy zdecydować się na testy skórne lub krwi. Jednak u małych dzieci raczej się ich nie robi. Co wtedy? Odstawiamy potencjalnie uczulające potrawy i kiedy wszystkie objawy znikną powoli wprowadzamy je do naszej diety, uważnie obserwując, w którym momencie pojawią się niepokojące objawy. Wówczas możemy być pewni, z czego powinniśmy zrezygnować.

Żeby to zrobić powinniśmy wiedzieć co najczęściej nas uczula.

Największa liczba osób - zwłaszcza małych dzieci - cierpi z powodu nietolerancji krowiego mleka, a co za tym idzie także produktów mlecznych - sera, jogurtów itd. Alergię może wywołać także mleko owcze i kozie. Równie uciążliwe - na szczęście rzadziej spotykane - jest uczulenie na kurze jajka - głównie białko. Z jajek wprawdzie można zrezygnować ale pamiętajmy, że białko obecne jest także w ciastach, makaronach, majonezie i wielu innych produktach.

Jeśli mamy problemy z tolerowaniem przez organizm mleka lub jajek, alergia może też dotyczyć mięsa. W przypadku mleka - uczulenie może wywołać wołowina lub cielęcina. Alergia na jajko może się wiązać z problemami po zjedzeniu drobiu.

Na liście produktów uczulających znalazły się też ryby - niektóre osoby mają objawy nie tylko zjedzeniu ale nawet ich dotknięci. Najczęściej przyczyną alergii są śledzie, łosoś i makrela - szczególnie wędzone.

Polecamy również:

Wysoko na liście wywołujących alergię przysmaków (znów głównie u dzieci, ale nie tylko) są czekolada i miód. Dlatego, gdy tylko pojawią się objawy - często skórne i te mylone z przeziębieniem - należy odstawić słodycze, niektóre płatki śniadaniowe i deserki dla dzieci. Szczególnie, że wiele z nich zawiera jeszcze jeden silnie uczulający produkt - orzechy!

Najczęściej alergię wywołują orzeszki ziemne i pistacje, ale inne gatunki też nie są bezpieczne. Pamiętajmy, że objawy wywołuje nie tylko jedzenie samych orzeszków, ale też produktów, które je zawierają - batoniki orzechowe, ciasteczka, deserki itd. Nie tylko słodycze zawierające czekoladę, miód czy orzechy mogą wywołać objawy. Niebezpieczne są także konserwanty, barwniki i wszelkie sztuczne dodatki - których w najróżniejszych cukierkach, gumach, chipsach, żelkach czy galaretkach jest całe mnóstwo.

Kolejnym produktem bardzo często wywołującym uczulenie są owoce - szczególnie cytrusy, ale też np. truskawki. Dawanie owoców dzieciom prze 12 - 15 miesiącem życia jest szczególnie niewskazane, ale także u starszych dzieci, a nawet dorosłych warto sprawdzać czy ich jedzenie - szczególnie w większych ilościach - nie wywołuje objawów alergii.

Jeśli dodamy niektóre zboża - zwłaszcza pszenicę, żyto i jęczmień - a one też bywają przyczyną alergii, dojdziemy do wniosku, że niewiele jest produktów bezpiecznych, po które z czystym sumieniem możemy sięgać. To prawda - teoretycznie niemal wszystko może wywołać uczulenie. Na szczęście większość z nas nie toleruje jednego, czasem kilku produktów spożywczych - trzeba tylko sprawdzić które to, bo ostre uczulenie na niektóre artykuły spożywcze może doprowadzić nawet do uduszenia.

Agata Dutkowska

fot. Jupiterimages

Polecamy również:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce