Kukurydza konserwowa – kalorie, wartości odżywcze, dieta, potrawy
Kukurydza konserwowa jest bardzo zdrowa, nie zawiera glutenu i jest bezpieczna na diecie odchudzającej oraz dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Kukurydza konserwowa – kalorie i wartości odżywcze
100 gramów kukurydzy konserwowej ma od 90 do 102 kalorii, w zależności od ilości soli i cukru w roztworze wodnym w puszce. Zawartość kalorii w kukurydzy prosto z kolby i z puszki jest więc praktycznie jednakowa. Energia z tej rośliny zbożowej pochodzi głównie z węglowodanów. Jakie wartości odżywcze i właściwości ma kukurydza konserwowa? To najpopularniejsze zboże na świecie nie zawiera glutenu, co jest cenną informacją dla osób cierpiących na celiakię, immunologiczne schorzenie o podłożu genetycznym, charakteryzujące się nadwrażliwością na produkty zawierające gluten. W kukurydzy znajdują się:
- białko,
- skrobia,
- błonnik, który szybko syci i usprawnia trawienie,
- tłuszcze, te lekkostrawne,
- miedź, polepszająca przyswajanie żelaza,
- selen, chroniący przed szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników,
- kwas ferulowy, wspomagający układ odpornościowy,
- witaminy z grupy B, które poprawiają metabolizm,
- witamina A (beta-karoten) , wzmacniająca wzrok,
- witamina D, budująca kości i zęby,
- witamina E, przedłużającą młodość,
- witamina K, odpowiedzialna za krzepliwość krwi,
- silne antyoksydanty luteina i zeaksantyna, zapobiegające zwyrodnieniu plamki żółtej oka.
Kukurydza konserwowa na diecie
Nie ma przeciwwskazań do jedzenia kukurydzy konserwowej podczas karmienia piersią. Dieta kobiet ciężarnych również powinna uwzględniać to zdrowe warzywo, zarówno w postaci gotowanej lub grillowanej kolby, jak i potraw z dodatkiem kukurydzy konserwowej z puszki. Warzywo to jest również całkowicie bezpieczne na diecie odchudzającej. W sałatkach wystarczy zrezygnować z majonezu i śmietany i zastąpić je jogurtem naturalnym lub dressingami na bazie soku z cytryny lub limonki. Lekko słodka kukurydza konserwowa może być wyjadana łyżką prosto z puszki, po odcedzeniu zalewy z dodatkiem soli i cukru.
Kukurydza konserwowa w puszce - potrawy
Co zrobić z kukurydzy konserwowej? Na brak kulinarnych inspiracji dotyczących przygotowywania potraw z kukurydzą konserwową najlepsze jest zapoznanie się z daniami kuchni Ameryki Południowej. To tam kukurydza stanowi podstawę codziennej diety, obok rożnych rodzajów fasoli oraz papryki. Jest bazą pożywnych, gęstych zup, takich jak krem z kukurydzy, dodatkiem do steków, pieczonego kurczaka, żeberek z grilla. Można z niej przygotować farsze do naleśników po meksykańsku, tortilli, wzbogacać kukurydzą konserwową gulasze wegetariańskie, mięsne bądź rybne. Kukurydza doskonale komponuje się z papryczką chilli. Do sałatki z kukurydzą konserwową idealnie pasuje szynka, ser zółty, seler konserwowy, majonez. Ciekawą propozycją podania kukurydzy konserwowej jest napój z miodu, brązowego cukru i chilli, zwany atoli. Spotyka się także jego przeróżne wersje z wanilią, kakao, kwiatem pomarańczy czy przyprawami korzennymi.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.