Trwa ładowanie...

Kukurydza konserwowa – kalorie, wartości odżywcze, dieta, potrawy

Kukurydza konserwowa jest bardzo zdrowa, nie zawiera glutenu i jest bezpieczna na diecie odchudzającej oraz dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Share

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Kukurydza konserwowa nie ma glutenu
Kukurydza konserwowa nie ma glutenuŹródło: 123RF.COM
d298o5y

Kukurydza konserwowa – kalorie i wartości odżywcze

100 gramów kukurydzy konserwowej ma od 90 do 102 kalorii, w zależności od ilości soli i cukru w roztworze wodnym w puszce. Zawartość kalorii w kukurydzy prosto z kolby i z puszki jest więc praktycznie jednakowa. Energia z tej rośliny zbożowej pochodzi głównie z węglowodanów. Jakie wartości odżywcze i właściwości ma kukurydza konserwowa? To najpopularniejsze zboże na świecie nie zawiera glutenu, co jest cenną informacją dla osób cierpiących na celiakię, immunologiczne schorzenie o podłożu genetycznym, charakteryzujące się nadwrażliwością na produkty zawierające gluten. W kukurydzy znajdują się:

d298o5y

Kukurydza konserwowa na diecie

Nie ma przeciwwskazań do jedzenia kukurydzy konserwowej podczas karmienia piersią. Dieta kobiet ciężarnych również powinna uwzględniać to zdrowe warzywo, zarówno w postaci gotowanej lub grillowanej kolby, jak i potraw z dodatkiem kukurydzy konserwowej z puszki. Warzywo to jest również całkowicie bezpieczne na diecie odchudzającej. W sałatkach wystarczy zrezygnować z majonezu i śmietany i zastąpić je jogurtem naturalnym lub dressingami na bazie soku z cytryny lub limonki. Lekko słodka kukurydza konserwowa może być wyjadana łyżką prosto z puszki, po odcedzeniu zalewy z dodatkiem soli i cukru.

Kukurydza konserwowa w puszce - potrawy

Co zrobić z kukurydzy konserwowej? Na brak kulinarnych inspiracji dotyczących przygotowywania potraw z kukurydzą konserwową najlepsze jest zapoznanie się z daniami kuchni Ameryki Południowej. To tam kukurydza stanowi podstawę codziennej diety, obok rożnych rodzajów fasoli oraz papryki. Jest bazą pożywnych, gęstych zup, takich jak krem z kukurydzy, dodatkiem do steków, pieczonego kurczaka, żeberek z grilla. Można z niej przygotować farsze do naleśników po meksykańsku, tortilli, wzbogacać kukurydzą konserwową gulasze wegetariańskie, mięsne bądź rybne. Kukurydza doskonale komponuje się z papryczką chilli. Do sałatki z kukurydzą konserwową idealnie pasuje szynka, ser zółty, seler konserwowy, majonez. Ciekawą propozycją podania kukurydzy konserwowej jest napój z miodu, brązowego cukru i chilli, zwany atoli. Spotyka się także jego przeróżne wersje z wanilią, kakao, kwiatem pomarańczy czy przyprawami korzennymi.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d298o5y

Podziel się opinią

Share
d298o5y
d298o5y
Więcej tematów