Kukurydza konserwowa – kalorie, wartości odżywcze, dieta, potrawy

Kukurydza konserwowa jest bardzo zdrowa, nie zawiera glutenu i jest bezpieczna na diecie odchudzającej oraz dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Kukurydza konserwowa nie ma glutenu
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Agnieszka Krasa

Kukurydza konserwowa – kalorie i wartości odżywcze

100 gramów kukurydzy konserwowej ma od 90 do 102 kalorii, w zależności od ilości soli i cukru w roztworze wodnym w puszce. Zawartość kalorii w kukurydzy prosto z kolby i z puszki jest więc praktycznie jednakowa. Energia z tej rośliny zbożowej pochodzi głównie z węglowodanów. Jakie wartości odżywcze i właściwości ma kukurydza konserwowa? To najpopularniejsze zboże na świecie nie zawiera glutenu, co jest cenną informacją dla osób cierpiących na celiakię, immunologiczne schorzenie o podłożu genetycznym, charakteryzujące się nadwrażliwością na produkty zawierające gluten. W kukurydzy znajdują się:

Kukurydza konserwowa na diecie

Nie ma przeciwwskazań do jedzenia kukurydzy konserwowej podczas karmienia piersią. Dieta kobiet ciężarnych również powinna uwzględniać to zdrowe warzywo, zarówno w postaci gotowanej lub grillowanej kolby, jak i potraw z dodatkiem kukurydzy konserwowej z puszki. Warzywo to jest również całkowicie bezpieczne na diecie odchudzającej. W sałatkach wystarczy zrezygnować z majonezu i śmietany i zastąpić je jogurtem naturalnym lub dressingami na bazie soku z cytryny lub limonki. Lekko słodka kukurydza konserwowa może być wyjadana łyżką prosto z puszki, po odcedzeniu zalewy z dodatkiem soli i cukru.

Kukurydza konserwowa w puszce - potrawy

Co zrobić z kukurydzy konserwowej? Na brak kulinarnych inspiracji dotyczących przygotowywania potraw z kukurydzą konserwową najlepsze jest zapoznanie się z daniami kuchni Ameryki Południowej. To tam kukurydza stanowi podstawę codziennej diety, obok rożnych rodzajów fasoli oraz papryki. Jest bazą pożywnych, gęstych zup, takich jak krem z kukurydzy, dodatkiem do steków, pieczonego kurczaka, żeberek z grilla. Można z niej przygotować farsze do naleśników po meksykańsku, tortilli, wzbogacać kukurydzą konserwową gulasze wegetariańskie, mięsne bądź rybne. Kukurydza doskonale komponuje się z papryczką chilli. Do sałatki z kukurydzą konserwową idealnie pasuje szynka, ser zółty, seler konserwowy, majonez. Ciekawą propozycją podania kukurydzy konserwowej jest napój z miodu, brązowego cukru i chilli, zwany atoli. Spotyka się także jego przeróżne wersje z wanilią, kakao, kwiatem pomarańczy czy przyprawami korzennymi.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów