Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Radicchio wraca do łask nie bez powodu. To warzywo o intensywnym kolorze i lekko gorzkim smaku wspiera układ pokarmowy, odciąża wątrobę i wzmacnia serce. A przy okazji można je przygotować na dziesiątki sposobów.
Czerwona cykoria była ceniona już przez Rzymian jako naturalny sposób na pobudzenie apetytu i złagodzenie dolegliwości żołądkowych. Współczesna nauka tylko utwierdza w tym przekonaniu - radicchio jest źródłem antocyjanów, polifenoli, inuliny i intybiny, czyli związków, które wspierają układ pokarmowy, krwionośny i pracę wątroby. To jedno z nielicznych zimowych warzyw, które faktycznie wpływa na metabolizm, oczyszczanie organizmu i regulację glukozy.
Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę
Czerwona cykoria to świetne warzywo na zimę
Jej karminowy kolor to efekt obecności antocyjanów. Badania Uniwersytetu w Padwie z 2023 roku jednoznacznie stwierdzają, że to warzywo ma wysoką zawartość polifenoli i antyoksydantów odpowiedzialnych za ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. To szczególnie ważne zimą, kiedy dieta jest uboższa, a organizm bardziej podatny na stany zapalne i spadki odporności. Dzięki tym związkom radicchio wspiera układ krążenia, poprawia kondycję naczyń i zmniejsza ryzyko uszkodzeń wynikających z nadmiaru wolnych rodników.
Radicchio wspiera przemianę materii
Kolejnym atutem czerwonej cykorii jest działanie wspierające wątrobę i metabolizm. Badanie z 2025 roku, przeprowadzone przez Uniwersytet Medycyny Chińskiej wykazało, że ekstrakt z cykorii pomaga usuwać toksyny, obniża poziom cholesterolu, wspiera metabolizm tłuszczów i zmniejsza stłuszczenie wątroby. Testowano ekstrakt, ale zawierający inulinę i polifenole. Regularne włączanie czerwonej cykorii do diety może więc wspierać pracę wątroby, ułatwiać trawienie tłustych potraw i łagodzić dyskomfort po ciężkim posiłku.
Ogromne znaczenie ma także obecność inuliny, która poprawia skład mikrobioty jelitowej, stabilizuje poziom glukozy i przedłuża uczucie sytości. To sprawia, że radicchio jest cennym składnikiem diet redukcyjnych i diet wspierających kontrolę poziomu cukru. Czerwona cykoria pomaga ograniczyć gwałtowne wahania glikemii, ponieważ jej błonnik wolno się trawi i działa korzystnie na bakterie jelitowe odpowiedzialne za metabolizm węglowodanów.
Dlaczego czerwona cykoria ma tak specyficzny smak?
Charakterystyczna goryczka radicchio to zasługa intybiny. Związek ten pobudza wydzielanie soków trawiennych, łagodzi uczucie ciężkości, przyspiesza opróżnianie żołądka i pomaga organizmowi radzić sobie z obfitymi posiłkami. To właśnie dlatego radicchio świetnie sprawdza się zimą, gdy częściej jemy potrawy tłuste, gęste i kaloryczne.
Oprócz tego radicchio jest źródłem witaminy K, potasu, witaminy C, magnezu i niewielkiej ilości żelaza. Ten zestaw wspiera układ krwiotwórczy, wzmacnia pracę serca, poprawia ciśnienie i wspomaga odporność. W połączeniu z antyoksydantami tworzy kompozycję, która realnie wpływa na kondycję układu krążenia i ogólną sprawność organizmu.
Jak jeść radicchio?
Oto kilka propozycji:
- sałatki z owocami (pomarańcza, gruszka, winogrona),
- sałatki z kozim serem lub mozzarellą,
- dodatek do mieszanych sałat zimowych,
- pieczone radicchio w połówkach,
- grillowana cykoria jako dodatek do ryb i mięsa,
- risotto z radicchio,
- makaron z podsmażoną cykorią,
- kanapki i wrapy zamiast sałaty lodowej,
- dodatek do dań z kaszą lub ryżem,
- smoothie detoksykujące z jabłkiem.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.