Rośliny, które przedłużają młodość
Warzywa warto jeść dla zdrowia, dobrej kondycji i zachowania młodości. Niektóre z nich wykazują się szczególnymi właściwościami i chronią przed poważnymi schorzeniami. Które z nich to superwarzywa?
Wyjątkowe właściwości
Należą do nich m.in. kapusta, kalafior, rukiew wodna, brokuły, brukselka, rzepa, gorczyca. Są bardzo zdrowe - zawierają m.in. związki przeciwnowotworowe - izotiocyjaniany, które potrafią rozbroić niektóre substancje rakotwórcze zawarte w dymie tytoniowym, a także pomagają wyeliminować je, zanim zostanie uszkodzony łańcuch DNA. Naukowcy z Christchurch School of Medicine (Nowa Zelandia) potwierdzili, że warzywa krzyżowe pomagają zwalczyć raka. Należy je jednak gotować najwyżej osiem minut, by nie straciły swych cennych właściwości.
Pomidory
Zarówno te świeże, jak i puszkowane są bogate w likopen, silnie działający antyoksydant, który obniża ryzyko zachorowania na nowotwory. Dlatego kierujmy się zasadą, że im bardziej czerwony pomidor, tym więcej w nim likopenu. Co ciekawe, gotowane pomidory mają go jeszcze więcej, a w takiej postaci jest on lepiej przyswajany przez nasz organizm. Uczeni z angielskich uniwersytetów w Manchesterze i Newcastle odkryli, że jedzenie pomidorów chroni skórę przed działaniem słońca i przedwczesnym starzeniem. Liczne badania dowiodły, że ludzie spożywający większe ilości pomidorów narażeni są na niższe ryzyko chorób serca oraz raka prostaty.
Bakłażan
Bakłażan zwany jest też oberżyną, gruszką miłosną lub szaloną. Choć jest ciężkostrawny, to warto go jeść. Jego purpurowa skórka jest wspaniałym źródłem antocyjanów posiadających właściwości lecznicze. Bakłażan to także bogate źródło bioflawonoidów, które zapobiegają udarowi mózgu oraz innym rodzajom krwotoków. Warzywo wzmacnia serce, odtruwa, podnosi odporność. Zanim przystąpimy do pieczenia lub gotowania należy go oprószyć solą, by stracił goryczkę. Uwaga jednak - bakłażany wchłaniają olej jak gąbka, dlatego smażenie na patelni nie jest najzdrowszym wyborem. Lepiej pokroić go w plasterki, oszczędnie skropić oliwą i upiec w piekarniku. Można też upiec go w całości i dopiero potem obrać ze skóry.
Portulaka
Nie jest u nas zbyt popularna, a szkoda, bo zawiera niesamowicie duże, jak na warzywo, ilości tłuszczów omega-3. Porcja wynosząca ok. 100 gramów (dwie i pół filiżanki) zawiera 300-400 miligramów tych cennych tłuszczów pokrywających około jednej trzeciej naszego dziennego zapotrzebowania. Kwasy omega-3 łączą się z obniżeniem ryzyka zawału serca, nowotworów, cukrzycy, stanów zapalnych oraz niewłaściwego funkcjonowania mózgu, a nawet z łagodzeniem stanów depresyjnych. Niektóre badania wykazały, że osoby z wyższym niż przeciętny poziomem kwasów tłuszczowych omega-3 są mniej narażone na demencję. Portulaka jest też bogata w melatoninę polepszającą jakość snu. Można ją spożywać na surowo, gotować, smażyć. Możemy ją też wyhodować sami - jest łatwa w uprawie.
Szpinak
Szpinak jest bogatym źródłem witamin, białka, błonnika, karotenoidów i soli mineralnych. Zawiera cholinę, która zapobiega i likwiduje otłuszczenie wątroby oraz reguluje odkładanie się tłuszczu w całym organizmie. Działa dezynfekująco, krwiotwórczo, odmładzająco, remineralizująco. Wzmacnia pracę serca, aktywuje wydzielanie soku trzustkowego, oczyszcza przewód trawienny. Szpinak jest łatwo przyswajalny, mogą go więc jeść dzieci i osoby starsze. Zagraniczne badania potwierdziły, że włączenie szpinaku do diety chroni przed miażdżycą, obniża wysokie ciśnienie, działa uspokajająco. Jednak ze względu na obecność kwasu szczawiowego nie jest wskazany w przypadku kamicy nerkowej.
Marchew
Działa stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy i wykazuje korzystny wpływ na przemianę materii. Korzeń marchwi jest bombą witaminową, zawiera też cenne biopierwiastki. Udowodniono, że warzywo to spowalnia procesy starzenia się organizmu. Dzieje się tak za sprawą przeciwutleniaczy - głównie beta-karotenu i prowitaminy A. Zdaniem Waltera Willetta, profesora z Uniwersytetu Harvarda, jedna marchewka dziennie obniża poziom cholesterolu w taki sposób, że zmniejsza ryzyko zawału serca o 20 proc., natomiast udaru mózgu o 70 proc. Korzeń marchwi działa wzmacniająco i przeciwcukrzycowo, potęguje naturalne siły obronne organizmu, reguluje jelita, oczyszcza przewód pokarmowy.
Pietruszka
To niepozorne warzywo może wydłużać życie. Ma ogromne właściwości lecznicze - podobne do kapusty, marchwi, czosnku i cebuli. Bardzo zdrowy jest zarówno korzeń, jak i natka, która ma czterokrotnie więcej witaminy C niż pomarańcza czy cytryna. Nie ma sobie równych także pod względem zawartości żelaza. Ponieważ odtruwa organizm, korzystnie wpływa na zachowanie młodości. Pomaga pozbyć się nadmiaru wody, regeneruje naczynia włosowate, działa moczopędnie. Naukowcy z uniwersytetu w Missouri dowiedli, że spożywanie pietruszki pomaga leczyć raka piersi dzięki obecnej w niej apigeninie. Pietruszkę należy jeść przez cały rok - dodawajmy ją do kanapek, surówek, zup, sosów, mięs, kasz, ryżu, jajek.