Rośliny, które przedłużają młodość

Warzywa warto jeść dla zdrowia, dobrej kondycji i zachowania młodości. Niektóre z nich wykazują się szczególnymi właściwościami i chronią przed poważnymi schorzeniami. Które z nich to superwarzywa?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Wyjątkowe właściwości

Obraz
© Shutterstock.com

Należą do nich m.in. kapusta, kalafior, rukiew wodna, brokuły, brukselka, rzepa, gorczyca. Są bardzo zdrowe - zawierają m.in. związki przeciwnowotworowe - izotiocyjaniany, które potrafią rozbroić niektóre substancje rakotwórcze zawarte w dymie tytoniowym, a także pomagają wyeliminować je, zanim zostanie uszkodzony łańcuch DNA. Naukowcy z Christchurch School of Medicine (Nowa Zelandia) potwierdzili, że warzywa krzyżowe pomagają zwalczyć raka. Należy je jednak gotować najwyżej osiem minut, by nie straciły swych cennych właściwości.

/ 7Pomidory

Obraz
© Shutterstock.com

Zarówno te świeże, jak i puszkowane są bogate w likopen, silnie działający antyoksydant, który obniża ryzyko zachorowania na nowotwory. Dlatego kierujmy się zasadą, że im bardziej czerwony pomidor, tym więcej w nim likopenu. Co ciekawe, gotowane pomidory mają go jeszcze więcej, a w takiej postaci jest on lepiej przyswajany przez nasz organizm. Uczeni z angielskich uniwersytetów w Manchesterze i Newcastle odkryli, że jedzenie pomidorów chroni skórę przed działaniem słońca i przedwczesnym starzeniem. Liczne badania dowiodły, że ludzie spożywający większe ilości pomidorów narażeni są na niższe ryzyko chorób serca oraz raka prostaty.

/ 7Bakłażan

Obraz
© 123RF.COM

Bakłażan zwany jest też oberżyną, gruszką miłosną lub szaloną. Choć jest ciężkostrawny, to warto go jeść. Jego purpurowa skórka jest wspaniałym źródłem antocyjanów posiadających właściwości lecznicze. Bakłażan to także bogate źródło bioflawonoidów, które zapobiegają udarowi mózgu oraz innym rodzajom krwotoków. Warzywo wzmacnia serce, odtruwa, podnosi odporność. Zanim przystąpimy do pieczenia lub gotowania należy go oprószyć solą, by stracił goryczkę. Uwaga jednak - bakłażany wchłaniają olej jak gąbka, dlatego smażenie na patelni nie jest najzdrowszym wyborem. Lepiej pokroić go w plasterki, oszczędnie skropić oliwą i upiec w piekarniku. Można też upiec go w całości i dopiero potem obrać ze skóry.

/ 7Portulaka

Obraz
© 123RF.COM

Nie jest u nas zbyt popularna, a szkoda, bo zawiera niesamowicie duże, jak na warzywo, ilości tłuszczów omega-3. Porcja wynosząca ok. 100 gramów (dwie i pół filiżanki) zawiera 300-400 miligramów tych cennych tłuszczów pokrywających około jednej trzeciej naszego dziennego zapotrzebowania. Kwasy omega-3 łączą się z obniżeniem ryzyka zawału serca, nowotworów, cukrzycy, stanów zapalnych oraz niewłaściwego funkcjonowania mózgu, a nawet z łagodzeniem stanów depresyjnych. Niektóre badania wykazały, że osoby z wyższym niż przeciętny poziomem kwasów tłuszczowych omega-3 są mniej narażone na demencję. Portulaka jest też bogata w melatoninę polepszającą jakość snu. Można ją spożywać na surowo, gotować, smażyć. Możemy ją też wyhodować sami - jest łatwa w uprawie.

/ 7Szpinak

Obraz
© Shutterstock.com

Szpinak jest bogatym źródłem witamin, białka, błonnika, karotenoidów i soli mineralnych. Zawiera cholinę, która zapobiega i likwiduje otłuszczenie wątroby oraz reguluje odkładanie się tłuszczu w całym organizmie. Działa dezynfekująco, krwiotwórczo, odmładzająco, remineralizująco. Wzmacnia pracę serca, aktywuje wydzielanie soku trzustkowego, oczyszcza przewód trawienny. Szpinak jest łatwo przyswajalny, mogą go więc jeść dzieci i osoby starsze. Zagraniczne badania potwierdziły, że włączenie szpinaku do diety chroni przed miażdżycą, obniża wysokie ciśnienie, działa uspokajająco. Jednak ze względu na obecność kwasu szczawiowego nie jest wskazany w przypadku kamicy nerkowej.

/ 7Marchew

Obraz
© Shutterstock.com

Działa stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy i wykazuje korzystny wpływ na przemianę materii. Korzeń marchwi jest bombą witaminową, zawiera też cenne biopierwiastki. Udowodniono, że warzywo to spowalnia procesy starzenia się organizmu. Dzieje się tak za sprawą przeciwutleniaczy - głównie beta-karotenu i prowitaminy A. Zdaniem Waltera Willetta, profesora z Uniwersytetu Harvarda, jedna marchewka dziennie obniża poziom cholesterolu w taki sposób, że zmniejsza ryzyko zawału serca o 20 proc., natomiast udaru mózgu o 70 proc. Korzeń marchwi działa wzmacniająco i przeciwcukrzycowo, potęguje naturalne siły obronne organizmu, reguluje jelita, oczyszcza przewód pokarmowy.

/ 7Pietruszka

Obraz
© Shutterstock.com

To niepozorne warzywo może wydłużać życie. Ma ogromne właściwości lecznicze - podobne do kapusty, marchwi, czosnku i cebuli. Bardzo zdrowy jest zarówno korzeń, jak i natka, która ma czterokrotnie więcej witaminy C niż pomarańcza czy cytryna. Nie ma sobie równych także pod względem zawartości żelaza. Ponieważ odtruwa organizm, korzystnie wpływa na zachowanie młodości. Pomaga pozbyć się nadmiaru wody, regeneruje naczynia włosowate, działa moczopędnie. Naukowcy z uniwersytetu w Missouri dowiedli, że spożywanie pietruszki pomaga leczyć raka piersi dzięki obecnej w niej apigeninie. Pietruszkę należy jeść przez cały rok - dodawajmy ją do kanapek, surówek, zup, sosów, mięs, kasz, ryżu, jajek.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru