Yuba - azjatycki zamiennik mięsa. Smakuje i wygląda jak kurczak

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 4Zdrowy produkt

Obraz
© 123RF

W kuchni japońskiej i chińskiej yuba, czyli suszona skórka tofu, jest wykorzystywana od stuleci. Pierwsze zapiski na temat tego produktu pochodzą z XVI wieku. Od kilku lat ten możemy ją znaleźć w polskich sklepach.

/ 4Proces produkcji

Obraz
© 123RF

Jak powstaje yuba? Podczas powolnej pasteryzacjj mleka sojowego w dużym otwartym naczyniu, na powierzchni zbiera się białko sojowe. Przypomina mleczny kożuch. Zbiera się go, składa, kropi w pasy, a następnie suszy. Yubę znajdziemy w supermarketach i sklepach z azjatycką żywnością. Występuje w formie płatów lub lasek. Za opakowanie ważące 150 g zapłacimy ok. 20 zł.

/ 4Wartości odżywcze

Obraz
© 123RF

Dla wegan i wegetarian yuba to substytut mięsa. Ze względu na włóknistą strukturę i nieco gumowatą konsystencję, w smaku przypomina kurczaka. Zawiera wszystko, to co soja ma w sobie najlepszego. W 100 g produktu znajdziemy aż 20 g białka. Porcja dostarczy nam 348 kalorii.

/ 4Yuba w kuchni

Obraz
© 123RF

Suszone laski przed użyciem należy namoczyć w wodzie z przyprawami. Następnie kroi się w ok. 2-3 cm kawałki i dodaje do zupy lub dusi w sosie. Arkusze są znacznie cieńsze i dużo bardziej kruche. W namoczone płaty można zawijać farsz, a potem smażyć w głębokim tłuszczu jak sajgonki lub dusić pod przykryciem.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji