Yuba - azjatycki zamiennik mięsa. Smakuje i wygląda jak kurczak
Zdrowy produkt
W kuchni japońskiej i chińskiej yuba, czyli suszona skórka tofu, jest wykorzystywana od stuleci. Pierwsze zapiski na temat tego produktu pochodzą z XVI wieku. Od kilku lat ten możemy ją znaleźć w polskich sklepach.
Proces produkcji
Jak powstaje yuba? Podczas powolnej pasteryzacjj mleka sojowego w dużym otwartym naczyniu, na powierzchni zbiera się białko sojowe. Przypomina mleczny kożuch. Zbiera się go, składa, kropi w pasy, a następnie suszy. Yubę znajdziemy w supermarketach i sklepach z azjatycką żywnością. Występuje w formie płatów lub lasek. Za opakowanie ważące 150 g zapłacimy ok. 20 zł.
Wartości odżywcze
Dla wegan i wegetarian yuba to substytut mięsa. Ze względu na włóknistą strukturę i nieco gumowatą konsystencję, w smaku przypomina kurczaka. Zawiera wszystko, to co soja ma w sobie najlepszego. W 100 g produktu znajdziemy aż 20 g białka. Porcja dostarczy nam 348 kalorii.
Yuba w kuchni
Suszone laski przed użyciem należy namoczyć w wodzie z przyprawami. Następnie kroi się w ok. 2-3 cm kawałki i dodaje do zupy lub dusi w sosie. Arkusze są znacznie cieńsze i dużo bardziej kruche. W namoczone płaty można zawijać farsz, a potem smażyć w głębokim tłuszczu jak sajgonki lub dusić pod przykryciem.