Yuba - azjatycki zamiennik mięsa. Smakuje i wygląda jak kurczak

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 4Zdrowy produkt

Obraz
© 123RF

W kuchni japońskiej i chińskiej yuba, czyli suszona skórka tofu, jest wykorzystywana od stuleci. Pierwsze zapiski na temat tego produktu pochodzą z XVI wieku. Od kilku lat ten możemy ją znaleźć w polskich sklepach.

/ 4Proces produkcji

Obraz
© 123RF

Jak powstaje yuba? Podczas powolnej pasteryzacjj mleka sojowego w dużym otwartym naczyniu, na powierzchni zbiera się białko sojowe. Przypomina mleczny kożuch. Zbiera się go, składa, kropi w pasy, a następnie suszy. Yubę znajdziemy w supermarketach i sklepach z azjatycką żywnością. Występuje w formie płatów lub lasek. Za opakowanie ważące 150 g zapłacimy ok. 20 zł.

/ 4Wartości odżywcze

Obraz
© 123RF

Dla wegan i wegetarian yuba to substytut mięsa. Ze względu na włóknistą strukturę i nieco gumowatą konsystencję, w smaku przypomina kurczaka. Zawiera wszystko, to co soja ma w sobie najlepszego. W 100 g produktu znajdziemy aż 20 g białka. Porcja dostarczy nam 348 kalorii.

/ 4Yuba w kuchni

Obraz
© 123RF

Suszone laski przed użyciem należy namoczyć w wodzie z przyprawami. Następnie kroi się w ok. 2-3 cm kawałki i dodaje do zupy lub dusi w sosie. Arkusze są znacznie cieńsze i dużo bardziej kruche. W namoczone płaty można zawijać farsz, a potem smażyć w głębokim tłuszczu jak sajgonki lub dusić pod przykryciem.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności