Międzynarodowy Dzień Falafela – świętuj razem z nami!

Ten pochodzący z arabskiej kuchni przysmak znają chyba wszyscy. Jednak falafele, które możemy znaleźć w tanich barach, mają mało wspólnego z tymi tradycyjnymi i zrobionymi samodzielnie w domu. Chcesz się przekonać? Z okazji Międzynarodowego Święta Falafela mamy dla was sprawdzony przepis na te najlepsze - smaczne i pachnące przyprawami.

Falafel
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Jak zrobić idealne falafele?

Falafele tradycyjnie przygotowuje się je z ciecierzycy. Choć są jedną z ulubionych wegańskich przekąsek, to bardzo często można je spotkać w barach typu fast food na prawie każdej szerokości geograficznej.
Przygotowanie falafeli jest dziecinnie proste, ale warto znać kilka tricków, by były idealne. Przede wszystkim nie gotujemy ciecierzycy, a tym bardziej nie używamy tej z puszki! To koronna zasada, której trzeba się trzymać, ale kolejna jest równie ważna - cieciorkę mielimy w młynku do mielenia - w żadnym wypadku w blenderze lub malakserze.
Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że mieląc ciecierzycę w blenderze, możemy doprowadzić go do rozsypki, a nawet jeżeli urządzenie jakimś cudem przetrwa, efekt mielenia i tak będzie daleki od ideału. Nierówno rozdrobnione ziarenka ciecierzycy sprawią, że falafele będą gliniaste, twarde, a na dodatek będą się rozpadać. Natomiast odpowiednio zmielona cieciorka z łatwością się klei i to dlatego kotleciki są chrupiące na zewnątrz, a miękkie i delikatne w środku.
Dużym zaskoczeniem może być fakt, że na liście składników znajduje się soda. Ale to dzięki niej falafele są niezwykle delikatne, bo już szczypta sody przyspiesza proces smażenia się kotlecików.
Jeżeli znasz już kilka trików, jak zrobić idealne falafele, to przyszedł czas, aby wprowadzić je w życie. Powodzenia!

Falafel
© Shutterstock.com

Przepis na najlepsze falafele

Składniki: 1½ szklanki suchej ciecierzycy, cebula, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki posiekanej kolendry, niewielki pęczek natki pietruszki, przyprawy: łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego, ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki mielonego kardamonu, ½ łyżeczki chili lub ostrej wędzonej papryki, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, łyżeczka soli, olej do smażenia (najlepszy będzie rzepakowy lub z pestek winogron), w razie potrzeby 2 łyżki wody.
Przygotowanie:
Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie, a następnego dnia odcedź ją, opłucz i zmiel razem z cebulą w maszynce do mielenia. Do masy dodaj drobno posiekaną pietruszkę i kolendrę, sodę oczyszczoną, sól i wszystkie przyprawy. Czystymi dłońmi wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj łyżkę lub dwie wody. Masa będzie idealna, kiedy po ściśnięciu w dłoniach, łatwo przyjmuje formę. Masę przełóż na talerz, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie uformuj z masy małe, lekko spłaszczone kuleczki, ściskając je w dłoniach dosyć mocno, by nie rozpadały się podczas smażenia. Falafele możesz usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Od razu po usmażeniu układaj falafele na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj je zaraz po usmażeniu ze świeżymi warzywami, sałatkami lub hummusem. Smacznego!
Zobacz także wideo: Wegetariańskie sałatki na lunch. Posmakują nawet mięsożercom

Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami