Międzynarodowy Dzień Falafela – świętuj razem z nami!
Ten pochodzący z arabskiej kuchni przysmak znają chyba wszyscy. Jednak falafele, które możemy znaleźć w tanich barach, mają mało wspólnego z tymi tradycyjnymi i zrobionymi samodzielnie w domu. Chcesz się przekonać? Z okazji Międzynarodowego Święta Falafela mamy dla was sprawdzony przepis na te najlepsze - smaczne i pachnące przyprawami.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Jak zrobić idealne falafele?
Falafele tradycyjnie przygotowuje się je z ciecierzycy. Choć są jedną z ulubionych wegańskich przekąsek, to bardzo często można je spotkać w barach typu fast food na prawie każdej szerokości geograficznej.
Przygotowanie falafeli jest dziecinnie proste, ale warto znać kilka tricków, by były idealne. Przede wszystkim nie gotujemy ciecierzycy, a tym bardziej nie używamy tej z puszki! To koronna zasada, której trzeba się trzymać, ale kolejna jest równie ważna - cieciorkę mielimy w młynku do mielenia - w żadnym wypadku w blenderze lub malakserze.
Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że mieląc ciecierzycę w blenderze, możemy doprowadzić go do rozsypki, a nawet jeżeli urządzenie jakimś cudem przetrwa, efekt mielenia i tak będzie daleki od ideału. Nierówno rozdrobnione ziarenka ciecierzycy sprawią, że falafele będą gliniaste, twarde, a na dodatek będą się rozpadać. Natomiast odpowiednio zmielona cieciorka z łatwością się klei i to dlatego kotleciki są chrupiące na zewnątrz, a miękkie i delikatne w środku.
Dużym zaskoczeniem może być fakt, że na liście składników znajduje się soda. Ale to dzięki niej falafele są niezwykle delikatne, bo już szczypta sody przyspiesza proces smażenia się kotlecików.
Jeżeli znasz już kilka trików, jak zrobić idealne falafele, to przyszedł czas, aby wprowadzić je w życie. Powodzenia!
Przepis na najlepsze falafele
Składniki: 1½ szklanki suchej ciecierzycy, cebula, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki posiekanej kolendry, niewielki pęczek natki pietruszki, przyprawy: łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego, ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki mielonego kardamonu, ½ łyżeczki chili lub ostrej wędzonej papryki, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, łyżeczka soli, olej do smażenia (najlepszy będzie rzepakowy lub z pestek winogron), w razie potrzeby 2 łyżki wody.
Przygotowanie:
Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie, a następnego dnia odcedź ją, opłucz i zmiel razem z cebulą w maszynce do mielenia. Do masy dodaj drobno posiekaną pietruszkę i kolendrę, sodę oczyszczoną, sól i wszystkie przyprawy. Czystymi dłońmi wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj łyżkę lub dwie wody. Masa będzie idealna, kiedy po ściśnięciu w dłoniach, łatwo przyjmuje formę. Masę przełóż na talerz, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie uformuj z masy małe, lekko spłaszczone kuleczki, ściskając je w dłoniach dosyć mocno, by nie rozpadały się podczas smażenia. Falafele możesz usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Od razu po usmażeniu układaj falafele na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj je zaraz po usmażeniu ze świeżymi warzywami, sałatkami lub hummusem. Smacznego!
Zobacz także wideo: Wegetariańskie sałatki na lunch. Posmakują nawet mięsożercom
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.