Kuchnia roślinna – spróbuj choć przez jeden dzień

Czy zastanawialiście się, jakby to było spróbować kuchni roślinnej choć na jeden dzień? Zobaczyć, czy da się wytrzymać bez mięsa i produktów odzwierzęcych, które pojawiają się w większości tradycyjnych posiłków? Dzisiaj podam wam przykładowe menu roślinne na jeden dzień. Możecie wypróbować jeden posiłek, dwa, trzy, albo nawet sam deser. Korzystajcie z darów lata i używajcie tego, co świeże.

Kuchnia roślinna – spróbuj choć przez jeden dzień
Źródło zdjęć: © iStock.com

Między głównymi posiłkami możecie do woli jeść świeże owoce lub warzywa. Starajcie się powstrzymać od sztucznie przetworzonych produktów, gdyż tylko prawdziwe, świeże jedzenie dostarcza naszemu organizmowi czystej energii. Zadbajmy o siebie tak, jak dbamy o najlepszy samochód – dostarczajmy mu odpowiedniego paliwa, niekoniecznie tego najtańszego i okazyjnego, czyli zakrapianego niepotrzebnymi dodatkami. Wybierzmy składniki świeże i, jeśli to możliwe, z uprawy ekologicznej.

Śniadanie - Sok ze świeżych warzyw

Staram się pić co najmniej jedną porcję świeżego soku dziennie. Często piję jedną szklankę rano, a drugą w środku dnia lub wieczorem. Najbardziej wartościowy, napełniony witaminami i enzymami jest sok wyciśnięty w domu. Wtedy wiemy, z jakich produktów jest zrobiony i że jest świeży. Ja przeważnie wyciskam sok, piję szklankę od razu, a resztę chowam do lodówki w zamkniętym pojemniku i spożywam w ciągu 24 godzin. Większość soków kupowanych w sklepach przeważnie jest pasteryzowana, a co za tym idzie, nie zawiera wszystkich wartościowych składników. Możemy też poszukać świeżych soków, które są w lodówkach. Podaję przepis na najprostszy sok. Jeśli macie dostęp do innych świeżych warzyw, możecie eksperymentować według upodobań.

Składniki:

  • 1 duży burak (lub 2 małe)
  • 2 duże jabłka
  • 6 średnich marchewek
  • 1 cytryna
  • kawałek świeżego imbiru dla ostrości (3-5 cm)

Myjemy i kroimy wszystkie składniki. Wkładamy do sokowirówki lub wyciskarki i gotowe.

Owsianka z orzechami i świeżymi owocami

Składniki na 1 porcję:

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • garść wybranych orzechów
  • szklanka ulubionych świeżych owoców
  • 1-2 łyżeczki brązowego cukru, syropu klonowego lub syropu z agawy

Płatki owsiane zalewamy ciepłą wodą, tak aby były całkowicie przykryte. Czekamy 3-5 min, aż napęcznieją. Możemy wlać jeszcze trochę wody, jeśli owsianka wydaje się nam zbyt gęsta. Dodajemy wybrany słodzik i mieszamy.
Wsypujemy orzechy w całości lub rozdrobnione, w zależności od upodobania. Dekorujemy ulubionymi owocami.

Obiad - Cieciorka w sosie pomidorowym z ryżem

Składniki na 4 osoby:

  • 1 szklanka suszonej cieciorki, namoczonej w wodzie co najmniej 8 godzin
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 duża czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 2 średnie pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka ryżu (ryż brązowy ma więcej wartości odżywczych niż biały oczyszczony. Postarajmy się wybrać jak najmniej przetworzony rodzaj)

Namoczona cieciorkę odlewamy i płuczemy. Zalewamy świeżą wodą, tak by była zakryta, dodajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości na małym ogniu. W osobnym rondlu podgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy cebulę, czosnek i kmin rzymski, dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 5 min. Wrzucamy paprykę i dusimy pod przykryciem przez kolejne 10 min. Dodajemy pomidory i przecier pomidorowy, dusimy pod przykryciem przez 10 min. Następnie wsypujemy ugotowaną i odcedzoną cieciorkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy już bez gotowania na 10 min. W tym czasie płuczemy ryż, zalewamy w garnku dwiema lub trzema szklankami wody (w zależności od rodzaju ryżu), dodajemy łyżeczkę soli, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu, dopóki cała woda nie wyparuje (ok. 20-30 min). Przykrywamy i odstawiamy na 10 min.

Sałatka śródziemnomorska

Składniki na 4 porcje:

  • 1 główka wybranej świeżej sałaty
  • 2 średnie pokrojone pomidory
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 duży lub dwa małe ogórki
  • sok z 1 cytryny
  • garść natki pietruszki
  • garść kopru
  • garść szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Płuczemy wszystkie warzywa i zioła. Kroimy je, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy składniki w misce i gotowe.

Kolacja - Kanapka z humusem i warzywami

Składniki na 1 porcję:

  • 1 kromka ulubionego chleba (im bardziej naturalny, tym zdrowszy)
  • 2 łyżki ulubionego humusu
  • ulubione świeże warzywa (ja wybieram ogórek lub pomidor)
  • natka pietruszki

Chleb smarujemy humusem, dekorujemy warzywami i gotowe.

Deser - Minisernik malinowo-cytrynowy

Ponieważ ten pyszny deser musi trochę poczekać w zamrażalniku, przeważnie staram się go przyrządzić rano, aby był gotowy na popołudnie lub wieczór. Wcześniej przez noc namaczam nerkowce.

Składniki na 12 porcji:

  • 1 szklanka surowych migdałów
  • 1 szklanka daktyli bez pestek
  • 1,5 szklanki namoczonych przez co najmniej 4 godziny i odcedzonych surowych nerkowców
  • 1,5 szklanki świeżych lub mrożonych malin
  • sok i starta skórka z 1 cytryny
  • 9 łyżek syropu klonowego lub syropu z agawy
  • 2 łyżki oleju kokosowego

W robocie kuchennym z nożykiem w kształcie litery S mielimy migdały i daktyle, aż się połączą w jednolitą masę z małymi grudkami. Z tej masy robimy spód na nasze miniciasta. Ugniatamy rękami w małych foremkach. Ja używam silikonowych foremek do babeczek. Wkładamy do zamrażalnika i pracujemy nad dalszą częścią. Wszystkie pozostałe składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do gładkości. Jeśli trzeba, można dodać odrobinę wody lub mleka roślinnego. Wkładamy miksturę do foremek na schłodzony spód i wygładzamy łyżką. Schładzamy w zamrażalniku 4-6 godz. Przed podaniem rozmrażamy przez 15-30 min i dekorujemy według uznania.

Zobacz także wideo: Bezmięsny mięsny, czyli wędliny dla wegetarian

Wybrane dla Ciebie

Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita