Kuchnia roślinna – spróbuj choć przez jeden dzień
Czy zastanawialiście się, jakby to było spróbować kuchni roślinnej choć na jeden dzień? Zobaczyć, czy da się wytrzymać bez mięsa i produktów odzwierzęcych, które pojawiają się w większości tradycyjnych posiłków? Dzisiaj podam wam przykładowe menu roślinne na jeden dzień. Możecie wypróbować jeden posiłek, dwa, trzy, albo nawet sam deser. Korzystajcie z darów lata i używajcie tego, co świeże.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Między głównymi posiłkami możecie do woli jeść świeże owoce lub warzywa. Starajcie się powstrzymać od sztucznie przetworzonych produktów, gdyż tylko prawdziwe, świeże jedzenie dostarcza naszemu organizmowi czystej energii. Zadbajmy o siebie tak, jak dbamy o najlepszy samochód – dostarczajmy mu odpowiedniego paliwa, niekoniecznie tego najtańszego i okazyjnego, czyli zakrapianego niepotrzebnymi dodatkami. Wybierzmy składniki świeże i, jeśli to możliwe, z uprawy ekologicznej.
Śniadanie - Sok ze świeżych warzyw
Staram się pić co najmniej jedną porcję świeżego soku dziennie. Często piję jedną szklankę rano, a drugą w środku dnia lub wieczorem. Najbardziej wartościowy, napełniony witaminami i enzymami jest sok wyciśnięty w domu. Wtedy wiemy, z jakich produktów jest zrobiony i że jest świeży. Ja przeważnie wyciskam sok, piję szklankę od razu, a resztę chowam do lodówki w zamkniętym pojemniku i spożywam w ciągu 24 godzin. Większość soków kupowanych w sklepach przeważnie jest pasteryzowana, a co za tym idzie, nie zawiera wszystkich wartościowych składników. Możemy też poszukać świeżych soków, które są w lodówkach. Podaję przepis na najprostszy sok. Jeśli macie dostęp do innych świeżych warzyw, możecie eksperymentować według upodobań.
Składniki:
- 1 duży burak (lub 2 małe)
- 2 duże jabłka
- 6 średnich marchewek
- 1 cytryna
- kawałek świeżego imbiru dla ostrości (3-5 cm)
Myjemy i kroimy wszystkie składniki. Wkładamy do sokowirówki lub wyciskarki i gotowe.
Owsianka z orzechami i świeżymi owocami
Składniki na 1 porcję:
- 3 łyżki płatków owsianych
- garść wybranych orzechów
- szklanka ulubionych świeżych owoców
- 1-2 łyżeczki brązowego cukru, syropu klonowego lub syropu z agawy
Płatki owsiane zalewamy ciepłą wodą, tak aby były całkowicie przykryte. Czekamy 3-5 min, aż napęcznieją. Możemy wlać jeszcze trochę wody, jeśli owsianka wydaje się nam zbyt gęsta. Dodajemy wybrany słodzik i mieszamy.
Wsypujemy orzechy w całości lub rozdrobnione, w zależności od upodobania. Dekorujemy ulubionymi owocami.
Obiad - Cieciorka w sosie pomidorowym z ryżem
Składniki na 4 osoby:
- 1 szklanka suszonej cieciorki, namoczonej w wodzie co najmniej 8 godzin
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 drobno pokrojona cebula
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1 duża czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 2 średnie pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka ryżu (ryż brązowy ma więcej wartości odżywczych niż biały oczyszczony. Postarajmy się wybrać jak najmniej przetworzony rodzaj)
Namoczona cieciorkę odlewamy i płuczemy. Zalewamy świeżą wodą, tak by była zakryta, dodajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości na małym ogniu. W osobnym rondlu podgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy cebulę, czosnek i kmin rzymski, dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 5 min. Wrzucamy paprykę i dusimy pod przykryciem przez kolejne 10 min. Dodajemy pomidory i przecier pomidorowy, dusimy pod przykryciem przez 10 min. Następnie wsypujemy ugotowaną i odcedzoną cieciorkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy już bez gotowania na 10 min. W tym czasie płuczemy ryż, zalewamy w garnku dwiema lub trzema szklankami wody (w zależności od rodzaju ryżu), dodajemy łyżeczkę soli, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu, dopóki cała woda nie wyparuje (ok. 20-30 min). Przykrywamy i odstawiamy na 10 min.
Sałatka śródziemnomorska
Składniki na 4 porcje:
- 1 główka wybranej świeżej sałaty
- 2 średnie pokrojone pomidory
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 duży lub dwa małe ogórki
- sok z 1 cytryny
- garść natki pietruszki
- garść kopru
- garść szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Płuczemy wszystkie warzywa i zioła. Kroimy je, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy składniki w misce i gotowe.
Kolacja - Kanapka z humusem i warzywami
Składniki na 1 porcję:
- 1 kromka ulubionego chleba (im bardziej naturalny, tym zdrowszy)
- 2 łyżki ulubionego humusu
- ulubione świeże warzywa (ja wybieram ogórek lub pomidor)
- natka pietruszki
Chleb smarujemy humusem, dekorujemy warzywami i gotowe.
Deser - Minisernik malinowo-cytrynowy
Ponieważ ten pyszny deser musi trochę poczekać w zamrażalniku, przeważnie staram się go przyrządzić rano, aby był gotowy na popołudnie lub wieczór. Wcześniej przez noc namaczam nerkowce.
Składniki na 12 porcji:
- 1 szklanka surowych migdałów
- 1 szklanka daktyli bez pestek
- 1,5 szklanki namoczonych przez co najmniej 4 godziny i odcedzonych surowych nerkowców
- 1,5 szklanki świeżych lub mrożonych malin
- sok i starta skórka z 1 cytryny
- 9 łyżek syropu klonowego lub syropu z agawy
- 2 łyżki oleju kokosowego
W robocie kuchennym z nożykiem w kształcie litery S mielimy migdały i daktyle, aż się połączą w jednolitą masę z małymi grudkami. Z tej masy robimy spód na nasze miniciasta. Ugniatamy rękami w małych foremkach. Ja używam silikonowych foremek do babeczek. Wkładamy do zamrażalnika i pracujemy nad dalszą częścią. Wszystkie pozostałe składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do gładkości. Jeśli trzeba, można dodać odrobinę wody lub mleka roślinnego. Wkładamy miksturę do foremek na schłodzony spód i wygładzamy łyżką. Schładzamy w zamrażalniku 4-6 godz. Przed podaniem rozmrażamy przez 15-30 min i dekorujemy według uznania.
Zobacz także wideo: Bezmięsny mięsny, czyli wędliny dla wegetarian
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.