WAŻNE
TERAZ

Lewandowski zagrał kapitalny mecz. Strzelił 3 gole i został bohaterem

Tymi produktami zastąpisz mięso. Podobieństwo może być łudzące

Niektórzy z mięsa rezygnują raz na zawsze, inni chcą jedynie je ograniczyć. Bez względu na to, jakie są nasze powody, dla których chcemy zrezygnować z jedzenia mięsa, powinniśmy wiedzieć, że dieta wegetariańska wcale nie musi być nudna.

Wegetariańskie burgery
Źródło zdjęć: © 123RF

Coraz więcej wegetarian

Kiedyś było ich niewielu, dzisiaj ich liczba rośnie. Nie jedzą mięsa, bo nie chcą lub nie mogą. Niektóre źródła podają, że nawet co dziesiąta młoda osoba w Polsce jest wegetarianem lub wegetarianką. Początki mogą być trudne. Zapewne wiele osób na początku miało trudności z odrzuceniem tego składnika i zadawało sobie pytanie: "Czym zastąpić mięso?". Na szczęście niemal każde danie, którego głównym składnikiem jest mięso, możemy zastąpić wersją wegetariańską. Zamienników mięsa jest dużo, a smak niektórych z nich może zachwycić nawet prawdziwych koneserów steka. Co więcej, wiele bezmięsnych odpowiedników tradycyjnych potraw dostarczy nam dużą ilość białka i wiele wartości odżywczych.

Grzyby za mięso

Chociaż dla niektórych może wydawać się to dziwne, grzyby świetnie sprawdzą się , jako zamiennik mięsa. Wszystko za sprawą struktury grzybów, które mogą przypominać nam mięso. Zwłaszcza jeśli wybierzemy dobry gatunek i odpowiednio zadbamy o przyprawy. Obsmażając je w panierce, zyskamy danie, które będzie przypominało nóżki kurczaka. Dodatkowo grzyby sprawdzą się jako zamiennik ryby, a to może rozwiązać nasze problemy np. w czasie świąt Bożego Narodzenia.

Soja zamiast mięsa

Soja może świetnie sprawdzić się jako zamiennik mięsa. Zwłaszcza że z soi nie są robione tylko kotlety, o których najprawdopodobniej słyszała większość z nas. Na sklepowych półkach bez problemu znajdziemy tofu, które możemy jeść zarówno surowe, jak i po obróbce termicznej. Dodatkowo występuje w wielu wariantach: wędzone, marynowane, a może naturalne. Każdy znajdzie coś dla siebie. Soję warto jeść również dlatego, że jest źródłem białka, fosforu, potasu i wielu witamin.

Soczewica jako zamiennik mięsa

Jeśli przyjdzie nam ochota na zjedzenie burgera, smażonego kotleta lub chcielibyśmy upiec pasztet, zamiast sięgać po mięso, możemy użyć soczewicy. To roślina strączkowa, która zawiera około 30 proc. bardzo dobrze przyswajalnego białka. Dodatkowo znajdziemy w niej magnes, potas, witaminę B oraz błonnik.

Plusem soczewicy jest także to, że bardzo szybko możemy ją ugotować i przygotować pyszne danie. Jeśli przyprawimy ją odpowiednio, kotlet z soczewicy, wsadzony do bułki z warzywami, może do złudzenia przypominać nam klasycznego burgera. Jeśli soczewicę ugotujemy, a następnie doprawioną masę upieczemy, wyjdzie nam pyszny pasztet. Każde danie przygotowane z soczewicy jest bardzo sycące i da nam energię na długi czas.

Ciecierzyca zamiast mięsa

Ostatnio niemal wszyscy zajadają się hummusem. To bardzo sycąca pasta, która zrobiona jest właśnie ze zblendowanej ciecierzycy. Ale to nie jest jedyne pyszne danie, które uzyskamy, decydując się na użycie ciecierzycy. Łącząc ciecierzycę z warzywami i z bulionem uzyskamy bardzo treściwą zupę. Jeśli ciecierzycę zmiksujemy, możemy zrobić z niej pasztet lub pulpeciki. Przepisów jest wiele i warto z nich korzystać, ponieważ ta roślina strączkowa zawiera kwas foliowy, białko, żelazo i błonnik, a na tym lista się nie kończy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza