Tymi produktami zastąpisz mięso. Podobieństwo może być łudzące
Niektórzy z mięsa rezygnują raz na zawsze, inni chcą jedynie je ograniczyć. Bez względu na to, jakie są nasze powody, dla których chcemy zrezygnować z jedzenia mięsa, powinniśmy wiedzieć, że dieta wegetariańska wcale nie musi być nudna.
Coraz więcej wegetarian
Kiedyś było ich niewielu, dzisiaj ich liczba rośnie. Nie jedzą mięsa, bo nie chcą lub nie mogą. Niektóre źródła podają, że nawet co dziesiąta młoda osoba w Polsce jest wegetarianem lub wegetarianką. Początki mogą być trudne. Zapewne wiele osób na początku miało trudności z odrzuceniem tego składnika i zadawało sobie pytanie: "Czym zastąpić mięso?". Na szczęście niemal każde danie, którego głównym składnikiem jest mięso, możemy zastąpić wersją wegetariańską. Zamienników mięsa jest dużo, a smak niektórych z nich może zachwycić nawet prawdziwych koneserów steka. Co więcej, wiele bezmięsnych odpowiedników tradycyjnych potraw dostarczy nam dużą ilość białka i wiele wartości odżywczych.
Grzyby za mięso
Chociaż dla niektórych może wydawać się to dziwne, grzyby świetnie sprawdzą się , jako zamiennik mięsa. Wszystko za sprawą struktury grzybów, które mogą przypominać nam mięso. Zwłaszcza jeśli wybierzemy dobry gatunek i odpowiednio zadbamy o przyprawy. Obsmażając je w panierce, zyskamy danie, które będzie przypominało nóżki kurczaka. Dodatkowo grzyby sprawdzą się jako zamiennik ryby, a to może rozwiązać nasze problemy np. w czasie świąt Bożego Narodzenia.
Soja zamiast mięsa
Soja może świetnie sprawdzić się jako zamiennik mięsa. Zwłaszcza że z soi nie są robione tylko kotlety, o których najprawdopodobniej słyszała większość z nas. Na sklepowych półkach bez problemu znajdziemy tofu, które możemy jeść zarówno surowe, jak i po obróbce termicznej. Dodatkowo występuje w wielu wariantach: wędzone, marynowane, a może naturalne. Każdy znajdzie coś dla siebie. Soję warto jeść również dlatego, że jest źródłem białka, fosforu, potasu i wielu witamin.
Soczewica jako zamiennik mięsa
Jeśli przyjdzie nam ochota na zjedzenie burgera, smażonego kotleta lub chcielibyśmy upiec pasztet, zamiast sięgać po mięso, możemy użyć soczewicy. To roślina strączkowa, która zawiera około 30 proc. bardzo dobrze przyswajalnego białka. Dodatkowo znajdziemy w niej magnes, potas, witaminę B oraz błonnik.
Plusem soczewicy jest także to, że bardzo szybko możemy ją ugotować i przygotować pyszne danie. Jeśli przyprawimy ją odpowiednio, kotlet z soczewicy, wsadzony do bułki z warzywami, może do złudzenia przypominać nam klasycznego burgera. Jeśli soczewicę ugotujemy, a następnie doprawioną masę upieczemy, wyjdzie nam pyszny pasztet. Każde danie przygotowane z soczewicy jest bardzo sycące i da nam energię na długi czas.
Ciecierzyca zamiast mięsa
Ostatnio niemal wszyscy zajadają się hummusem. To bardzo sycąca pasta, która zrobiona jest właśnie ze zblendowanej ciecierzycy. Ale to nie jest jedyne pyszne danie, które uzyskamy, decydując się na użycie ciecierzycy. Łącząc ciecierzycę z warzywami i z bulionem uzyskamy bardzo treściwą zupę. Jeśli ciecierzycę zmiksujemy, możemy zrobić z niej pasztet lub pulpeciki. Przepisów jest wiele i warto z nich korzystać, ponieważ ta roślina strączkowa zawiera kwas foliowy, białko, żelazo i błonnik, a na tym lista się nie kończy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl