Tymi produktami zastąpisz mięso. Podobieństwo może być łudzące

Niektórzy z mięsa rezygnują raz na zawsze, inni chcą jedynie je ograniczyć. Bez względu na to, jakie są nasze powody, dla których chcemy zrezygnować z jedzenia mięsa, powinniśmy wiedzieć, że dieta wegetariańska wcale nie musi być nudna.

Wegetariańskie burgery
Źródło zdjęć: © 123RF

Coraz więcej wegetarian

Kiedyś było ich niewielu, dzisiaj ich liczba rośnie. Nie jedzą mięsa, bo nie chcą lub nie mogą. Niektóre źródła podają, że nawet co dziesiąta młoda osoba w Polsce jest wegetarianem lub wegetarianką. Początki mogą być trudne. Zapewne wiele osób na początku miało trudności z odrzuceniem tego składnika i zadawało sobie pytanie: "Czym zastąpić mięso?". Na szczęście niemal każde danie, którego głównym składnikiem jest mięso, możemy zastąpić wersją wegetariańską. Zamienników mięsa jest dużo, a smak niektórych z nich może zachwycić nawet prawdziwych koneserów steka. Co więcej, wiele bezmięsnych odpowiedników tradycyjnych potraw dostarczy nam dużą ilość białka i wiele wartości odżywczych.

Grzyby za mięso

Chociaż dla niektórych może wydawać się to dziwne, grzyby świetnie sprawdzą się , jako zamiennik mięsa. Wszystko za sprawą struktury grzybów, które mogą przypominać nam mięso. Zwłaszcza jeśli wybierzemy dobry gatunek i odpowiednio zadbamy o przyprawy. Obsmażając je w panierce, zyskamy danie, które będzie przypominało nóżki kurczaka. Dodatkowo grzyby sprawdzą się jako zamiennik ryby, a to może rozwiązać nasze problemy np. w czasie świąt Bożego Narodzenia.

Soja zamiast mięsa

Soja może świetnie sprawdzić się jako zamiennik mięsa. Zwłaszcza że z soi nie są robione tylko kotlety, o których najprawdopodobniej słyszała większość z nas. Na sklepowych półkach bez problemu znajdziemy tofu, które możemy jeść zarówno surowe, jak i po obróbce termicznej. Dodatkowo występuje w wielu wariantach: wędzone, marynowane, a może naturalne. Każdy znajdzie coś dla siebie. Soję warto jeść również dlatego, że jest źródłem białka, fosforu, potasu i wielu witamin.

Soczewica jako zamiennik mięsa

Jeśli przyjdzie nam ochota na zjedzenie burgera, smażonego kotleta lub chcielibyśmy upiec pasztet, zamiast sięgać po mięso, możemy użyć soczewicy. To roślina strączkowa, która zawiera około 30 proc. bardzo dobrze przyswajalnego białka. Dodatkowo znajdziemy w niej magnes, potas, witaminę B oraz błonnik.

Plusem soczewicy jest także to, że bardzo szybko możemy ją ugotować i przygotować pyszne danie. Jeśli przyprawimy ją odpowiednio, kotlet z soczewicy, wsadzony do bułki z warzywami, może do złudzenia przypominać nam klasycznego burgera. Jeśli soczewicę ugotujemy, a następnie doprawioną masę upieczemy, wyjdzie nam pyszny pasztet. Każde danie przygotowane z soczewicy jest bardzo sycące i da nam energię na długi czas.

Ciecierzyca zamiast mięsa

Ostatnio niemal wszyscy zajadają się hummusem. To bardzo sycąca pasta, która zrobiona jest właśnie ze zblendowanej ciecierzycy. Ale to nie jest jedyne pyszne danie, które uzyskamy, decydując się na użycie ciecierzycy. Łącząc ciecierzycę z warzywami i z bulionem uzyskamy bardzo treściwą zupę. Jeśli ciecierzycę zmiksujemy, możemy zrobić z niej pasztet lub pulpeciki. Przepisów jest wiele i warto z nich korzystać, ponieważ ta roślina strączkowa zawiera kwas foliowy, białko, żelazo i błonnik, a na tym lista się nie kończy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć