Dania bez mięsa. Postne, nie znaczy niesmaczne

Warto pomyśleć o wiosennej diecie, pamiętając, że nie musi on oznaczać jedzenia posiłków bez smaku. Przeciwnie! Oto pięć pełnowartościowych postnych dań, które sprawią radość podniebieniu.

Pieczony dorsz
Źródło zdjęć: © Pixabay.com

Zapiekany dorsz

Ryby od zawsze kojarzą nam się z postnymi daniami. Szkoda, że przede wszystkim z takimi, bo powinniśmy jeść je jak najczęściej. Do przygotowania naszej zapiekanki potrzebujemy: pół kilograma filetowanego dorsza, pół szklanki bułki tartej, kawałek twardej mozzarelli startej na tarce, oliwę z oliwek, sól.

Dorsza myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mieszamy bułkę tartą z mozzarellą i solą. Smarujemy dorsza oliwą i obtaczamy go w panierce. Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Podajemy z ziemniakami.

Fasolka z warzywami

Warzywa strączkowe idealnie zastąpią nam mięso, bo zawierają mnóstwo białka, w dodatku bardzo dobrze przyswajalnego. Składniki: szklanka fasoli, cukinia, czerwona papryka, kilka pomidorów, dwie cebule, dwa ząbki czosnku, oliwa z oliwek, słodka papryka, mielone chili, majeranek, liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz.

Zobacz też: Jak wygląda Wielkanoc na świecie?

Fasolę moczymy w wodzie na noc. Następnego dnia gotujemy fasolę do miękkości, pod koniec dopiero solimy. Odlewamy 1/3 szklanki wody z fasoli. Cebulę kroimy w piórka i szklimy ją na rozgrzanej oliwie. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy ją do cebuli razem z zielem angielskim i listkiem laurowym. Zalewamy wodą z fasoli i dusimy 10 minut. Pomidory obieramy ze skórki i miksujemy z czosnkiem. Dodajemy do papryki i cebuli. Wrzucamy fasolę i dusimy 10 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię, doprawiamy i dusimy jeszcze dziesięć minut. Podajemy z pieczywem.

Pieczone ziemniaki

Ziemniaki są idealnym daniem na Wielki Post, bo przygotujemy z nich mnóstwo ciekawych potraw. Niektóre są bardzo łatwe. Potrzebujemy: pięć dużych ziemniaków, oliwę z oliwek, sól morską, tymianek suszony, rozmaryn suszony, paprykę ostrą, papryka słodką, sól.

Obraz
© 123RF

Ziemniaki dokładnie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy. Gotujemy do miękkości. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Przekładamy do niego ziemniaki, posypujemy przyprawami i mieszamy, obtaczając ziemniaki w ziołach. Wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 – 40 minut.

Śledzie w śmietanie

W czasie postu jemy zdecydowanie więcej śledzi, niż w innych okresach roku. Robimy z nich sałatki, zakąski, ale także dania obiadowe. Takie jak trochę zapomniany śledź w śmietanie. Składniki: trzy filety śledziowe solone, dwa jabłka, cebulę, pęczek koperku, śmietanę, sok z cytryny, pieprz.

Jabłka kroimy w paseczki i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w piórka. Koperek siekamy, dodajemy do reszty składników razem z pieprzem oraz śmietaną. Śledzie, wcześniej namoczone, kroimy w kostkę. Dodajemy do śmietany i mieszamy. Tradycyjnie danie to podaje się z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.

Kasza gryczana z serem

Kasze również są produktem typowo postnym. W dodatku są bardzo zdrowe, więc jedzmy je przy każdej okazji. Do przygotowania naszego dania potrzebujemy: szklankę kaszy gryczanej, pół kilograma chudego twarogu, dwa jajka, opakowanie jogurtu naturalnego, natkę pietruszki, sól i pieprz.

Kaszę gotujemy. Musi pozostać lekko twarda. Ser rozdrabniamy widelcem, a jajka lekko ubijamy z solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki i mieszamy z serem. Dno naczynia żaroodpornego pokrywamy równomiernie połową kaszy, na nią wykładamy ser i przykrywamy go pozostałą kaszą. Danie zalewamy jogurtem i zapiekamy przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja