Rozgrzewająca zupa gulaszowa w wersji wegetariańskiej. Podawaj z chrupiącym plackiem ziemniaczanym
Takiej wersji zupy gulaszowej jeszcze nie jadłeś. Nie dość, że jest lżejsza i szybsza w przygotowaniu od standardowego przepisu, to jeszcze zachwyca smakiem od pierwszej łyżki. W połączeniu z chrupiącym plackiem ziemniaczanym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.
Składniki na zupę gulaszową:
- 200 g namoczonej i ugotowanej białej fasoli,
- 400 g pomidorów z puszki (w wersji pokrojonej),
- 2 marchewki,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 1 cukinia,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki suszonego majeranku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 l domowego bulionu warzywnego,
- 2 garście świeżego szpinaku,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego.
Zasmażka:
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej.
Dodatki:
- placek ziemniaczany.
O czym warto pamiętać:
- Bazą domowej zupy jest biała fasola. Jest ona bogata w błonnik i białko. Stanowi świetną alternatywę dla mięsa w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
- Zanim zaczniesz gotować fasolę, pamiętaj, aby wcześniej ją namoczyć. W ten sposób pozbędziesz się substancji wzdymających i skrócisz czas gotowania.
- Proces moczenia możesz rozpocząć dzień wcześniej. Ważne, aby nie przekroczył 12 godzin.
- Jeśli chcesz skrócić ten czas, użyj wrzątku. Wtedy powinno wystarczyć ok. 2 godziny moczenia.
- Nie zapomnij o wylaniu wody po moczeniu. Fasolę należy ugotować w czystej wodzie i dopiero w takiej formie dodać ją do gotującego się wywaru.
- Aby zupa nabrała kremowej konsystencji i była bardziej sycąca, pod koniec gotowania dodaj do niej domową zasmażkę.
- Zupę gulaszową możesz podawać - tak jak my - z plackiem ziemniaczanym albo postawić na klasyczne rozwiązanie, czyli ulubione pieczywo.