Bekon z...marchewki. Jak przygotować ten wegański przysmak?
Bekon raczej nie kojarzy nam się ze zdrową porcją warzyw. Ten przysmak z marchewki, który swą popularność zawdzięcza TikTokowi, jest jednak doskonałą bezmięsną alternatywą dla tradycyjnego bekonu.
Przepis na wegański bekon z marchewki opublikowała na TikToku Tabitha Brown. Brown jest amerykańską aktorką i influencerka. Aktorka znana z serialu "The Chi", zebrała na TikToku ponad już 4 miliony obserwujących. Na swoim kanale publikuje wiele wegańskich przepisów, a jej filmik z przepisem na bekon stał się natychmiastowym hitem.
Przepis na wegański bekon
Składniki:
- marchewka
- czosnek w proszku
- wędzona mielona papryka
- słodka mielona papryka
- płynny dym
- syrop klonowy
Sposób przygotowania:
- Marchewkę myjemy, obieramy ze skóry, a następnie za pomocą obieraczki, odbieramy na cienkie plastry.
- W miseczce mieszamy płynny dym, syrop klonowy i przyprawy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy plastry marchewki i odstawiamy na 10 minut.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
- Marchewkę układamy na blaszce i pieczemy przez około pięciu minut.
Trwa ładowanie wpisu: tiktok