WAŻNE
TERAZ

Berlin reaguje na decyzję Tuska ws. kontroli granic

Anchois – zastosowanie w kuchni, właściwości zdrowotne, wartości odżywcze

W sklepach mamy do wyboru coraz więcej ryb i potraw rybnych, z których warto wybrać anchois. Poza tym, że bez większych obaw mogą je jeść kobiety w ciąży, anchois jest cennym składnikiem w kuchni.

Anchois to sardela europejska pod wieloma postaciami, które łączy bardzo słony smak
Źródło zdjęć: © Fotolia
Tomasz Karkuć
SKOMENTUJ

Anchois – co to jest?

Anchois to określenie pochodzące z języka francuskiego. Tak mówi się na przetwory z ryby zwanej sardelą europejską, która mimo niewielkich rozmiarów jest niezwykle tłusta i ma przy tym ostry, charakterystyczny smak i aromat. Sardela europejska żyje w Morzu Czarnym, Morzu Śródziemnym, ale też w Oceanie Atlantyckim i Spokojnym. Świeżo złowione sardele marynuje się w soli, a następnie pakuje np. do puszek czy słoików.

Anchois – jak jeść?

Anchois jest serwowane na wiele różnych sposobów – do tego stopnia, że to określenie ma kilka różnych definicji. Przede wszystkim dlatego, że anchois może być podawane zarówno w formie surowej, wędzonej, jak i suszonej. Anchois to zarazem pasta, koreczki rybne, filety, a nawet konserwy. Przy zakupie anchois trzeba uważać, ponieważ czasem pod tą nazwą sprzedawane są szprotki, a nie sardele.

Anchois – zastosowanie w kuchni

Anchois ze względu na sposób konserwowania jest przeważnie niezwykle słone, zwłaszcza w postaci filecików – należy o tym pamiętać podczas przyrządzania jakiegokolwiek posiłku z tymi rybkami.

Jeśli chodzi o bardziej popularne dania, filety anchois mogą zostać dodane do sałatki Cezar. Nie oznacza to jednak, że tym samym trzeba rezygnować z charakterystycznego dla tego posiłku kurczaka, bo anchois i kurczak spokojnie mogą ze sobą występować. Coraz modniejszą potrawą robioną z anchois jest tapenada – z oliwkami czarnymi, kaparami i czosnkiem, którą doskonale uzupełni w zasadzie każdy rodzaj pieczywa.

Z przekąsek warto zwrócić uwagę na anchois w cieście francuskim, a z sosów – na salsa verde. Salsa verde jest zielonym sosem wymyślonym przez Włochów, którego anchois jest niezbędnym składnikiem. Aby go otrzymać, oprócz anchois należy dodać czosnek, vinegrette i różne warzywa, np. pomidory, bakłażany. Świetnie powinny się też sprawdzić grzanki z oliwą, czosnkiem oraz anchois.

Kuchnia włoska znalazła sporo zastosowań anchois. Anchois po włosku to nie tylko sos salsa verde. Najprostszym z nich jest oczywiście dodanie anchois do pizzy. Fani ryb zamawiając pizzę najczęściej wybierają pizzę z łososiem lub pizzę z tuńczykiem, ale warto skusić się chociaż raz na placek z anchois. Anchois jako składnik pizzy najlepiej będzie smakować z warzywami mającymi łagodzący smak, takimi jak pomidory.

Anchois znakomicie wypada także w połączeniu z makaronem, szczególnie spaghetti. Popularne jest chociażby spaghetti allla puttanesca z anchois, chili, czosnkiem i oliwkami czarnymi. Mimo że oryginalny przepis zakłada właśnie użycie makaronu spaghetti, anchois doskonale wypadnie także w zestawie z penne czy mniej popularnym w Polsce makaronem vermicelli.

Anchois – właściwości zdrowotne

Anchois jest jedną z najzdrowszych potraw rybnych, jeśli chodzi o zawartość rtęci. Ten pierwiastek występuje w anchois w naprawdę niewielkich ilościach. Anchois, w przeciwieństwie do wielu innych ryb, które zawierają dużo rtęci, mogą więc spożywać kobiety w ciąży. Oczywiście trzeba mieć na uwadze fakt, że anchois to bardzo słony produkt, więc z jedzeniem sardeli europejskiej nie należy przesadzać.

Anchois – wartości odżywcze

Jeśli chodzi o wartości odżywcze, w 100 gramach anchois znajduje się sporo kalorii - dokładnie 210 kcal. Kaloryczność anchois nie powinna nas zrazić, jeśli cenimy wysoką zawartość białka w produktach spożywczych. W 100 gramach anchois jest bowiem prawie 30 gramów białka, a oprócz tego niecałe 10 gramów tłuszczu. Anchois nie zawiera natomiast cukru i błonnika. Warto spożywać sardele europejskie ze względu na wapń i magnez, które znajdują się w anchois.

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia