Anchois – zastosowanie w kuchni, właściwości zdrowotne, wartości odżywcze

W sklepach mamy do wyboru coraz więcej ryb i potraw rybnych, z których warto wybrać anchois. Poza tym, że bez większych obaw mogą je jeść kobiety w ciąży, anchois jest cennym składnikiem w kuchni.

Anchois to sardela europejska pod wieloma postaciami, które łączy bardzo słony smak
Źródło zdjęć: © Fotolia
Tomasz Karkuć

Anchois – co to jest?

Anchois to określenie pochodzące z języka francuskiego. Tak mówi się na przetwory z ryby zwanej sardelą europejską, która mimo niewielkich rozmiarów jest niezwykle tłusta i ma przy tym ostry, charakterystyczny smak i aromat. Sardela europejska żyje w Morzu Czarnym, Morzu Śródziemnym, ale też w Oceanie Atlantyckim i Spokojnym. Świeżo złowione sardele marynuje się w soli, a następnie pakuje np. do puszek czy słoików.

Anchois – jak jeść?

Anchois jest serwowane na wiele różnych sposobów – do tego stopnia, że to określenie ma kilka różnych definicji. Przede wszystkim dlatego, że anchois może być podawane zarówno w formie surowej, wędzonej, jak i suszonej. Anchois to zarazem pasta, koreczki rybne, filety, a nawet konserwy. Przy zakupie anchois trzeba uważać, ponieważ czasem pod tą nazwą sprzedawane są szprotki, a nie sardele.

Anchois – zastosowanie w kuchni

Anchois ze względu na sposób konserwowania jest przeważnie niezwykle słone, zwłaszcza w postaci filecików – należy o tym pamiętać podczas przyrządzania jakiegokolwiek posiłku z tymi rybkami.

Jeśli chodzi o bardziej popularne dania, filety anchois mogą zostać dodane do sałatki Cezar. Nie oznacza to jednak, że tym samym trzeba rezygnować z charakterystycznego dla tego posiłku kurczaka, bo anchois i kurczak spokojnie mogą ze sobą występować. Coraz modniejszą potrawą robioną z anchois jest tapenada – z oliwkami czarnymi, kaparami i czosnkiem, którą doskonale uzupełni w zasadzie każdy rodzaj pieczywa.

Z przekąsek warto zwrócić uwagę na anchois w cieście francuskim, a z sosów – na salsa verde. Salsa verde jest zielonym sosem wymyślonym przez Włochów, którego anchois jest niezbędnym składnikiem. Aby go otrzymać, oprócz anchois należy dodać czosnek, vinegrette i różne warzywa, np. pomidory, bakłażany. Świetnie powinny się też sprawdzić grzanki z oliwą, czosnkiem oraz anchois.

Kuchnia włoska znalazła sporo zastosowań anchois. Anchois po włosku to nie tylko sos salsa verde. Najprostszym z nich jest oczywiście dodanie anchois do pizzy. Fani ryb zamawiając pizzę najczęściej wybierają pizzę z łososiem lub pizzę z tuńczykiem, ale warto skusić się chociaż raz na placek z anchois. Anchois jako składnik pizzy najlepiej będzie smakować z warzywami mającymi łagodzący smak, takimi jak pomidory.

Anchois znakomicie wypada także w połączeniu z makaronem, szczególnie spaghetti. Popularne jest chociażby spaghetti allla puttanesca z anchois, chili, czosnkiem i oliwkami czarnymi. Mimo że oryginalny przepis zakłada właśnie użycie makaronu spaghetti, anchois doskonale wypadnie także w zestawie z penne czy mniej popularnym w Polsce makaronem vermicelli.

Anchois – właściwości zdrowotne

Anchois jest jedną z najzdrowszych potraw rybnych, jeśli chodzi o zawartość rtęci. Ten pierwiastek występuje w anchois w naprawdę niewielkich ilościach. Anchois, w przeciwieństwie do wielu innych ryb, które zawierają dużo rtęci, mogą więc spożywać kobiety w ciąży. Oczywiście trzeba mieć na uwadze fakt, że anchois to bardzo słony produkt, więc z jedzeniem sardeli europejskiej nie należy przesadzać.

Anchois – wartości odżywcze

Jeśli chodzi o wartości odżywcze, w 100 gramach anchois znajduje się sporo kalorii - dokładnie 210 kcal. Kaloryczność anchois nie powinna nas zrazić, jeśli cenimy wysoką zawartość białka w produktach spożywczych. W 100 gramach anchois jest bowiem prawie 30 gramów białka, a oprócz tego niecałe 10 gramów tłuszczu. Anchois nie zawiera natomiast cukru i błonnika. Warto spożywać sardele europejskie ze względu na wapń i magnez, które znajdują się w anchois.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇