Anchois – zastosowanie w kuchni, właściwości zdrowotne, wartości odżywcze

W sklepach mamy do wyboru coraz więcej ryb i potraw rybnych, z których warto wybrać anchois. Poza tym, że bez większych obaw mogą je jeść kobiety w ciąży, anchois jest cennym składnikiem w kuchni.

Anchois to sardela europejska pod wieloma postaciami, które łączy bardzo słony smak
Źródło zdjęć: © Fotolia
Tomasz Karkuć

Anchois – co to jest?

Anchois to określenie pochodzące z języka francuskiego. Tak mówi się na przetwory z ryby zwanej sardelą europejską, która mimo niewielkich rozmiarów jest niezwykle tłusta i ma przy tym ostry, charakterystyczny smak i aromat. Sardela europejska żyje w Morzu Czarnym, Morzu Śródziemnym, ale też w Oceanie Atlantyckim i Spokojnym. Świeżo złowione sardele marynuje się w soli, a następnie pakuje np. do puszek czy słoików.

Anchois – jak jeść?

Anchois jest serwowane na wiele różnych sposobów – do tego stopnia, że to określenie ma kilka różnych definicji. Przede wszystkim dlatego, że anchois może być podawane zarówno w formie surowej, wędzonej, jak i suszonej. Anchois to zarazem pasta, koreczki rybne, filety, a nawet konserwy. Przy zakupie anchois trzeba uważać, ponieważ czasem pod tą nazwą sprzedawane są szprotki, a nie sardele.

Anchois – zastosowanie w kuchni

Anchois ze względu na sposób konserwowania jest przeważnie niezwykle słone, zwłaszcza w postaci filecików – należy o tym pamiętać podczas przyrządzania jakiegokolwiek posiłku z tymi rybkami.

Jeśli chodzi o bardziej popularne dania, filety anchois mogą zostać dodane do sałatki Cezar. Nie oznacza to jednak, że tym samym trzeba rezygnować z charakterystycznego dla tego posiłku kurczaka, bo anchois i kurczak spokojnie mogą ze sobą występować. Coraz modniejszą potrawą robioną z anchois jest tapenada – z oliwkami czarnymi, kaparami i czosnkiem, którą doskonale uzupełni w zasadzie każdy rodzaj pieczywa.

Z przekąsek warto zwrócić uwagę na anchois w cieście francuskim, a z sosów – na salsa verde. Salsa verde jest zielonym sosem wymyślonym przez Włochów, którego anchois jest niezbędnym składnikiem. Aby go otrzymać, oprócz anchois należy dodać czosnek, vinegrette i różne warzywa, np. pomidory, bakłażany. Świetnie powinny się też sprawdzić grzanki z oliwą, czosnkiem oraz anchois.

Kuchnia włoska znalazła sporo zastosowań anchois. Anchois po włosku to nie tylko sos salsa verde. Najprostszym z nich jest oczywiście dodanie anchois do pizzy. Fani ryb zamawiając pizzę najczęściej wybierają pizzę z łososiem lub pizzę z tuńczykiem, ale warto skusić się chociaż raz na placek z anchois. Anchois jako składnik pizzy najlepiej będzie smakować z warzywami mającymi łagodzący smak, takimi jak pomidory.

Anchois znakomicie wypada także w połączeniu z makaronem, szczególnie spaghetti. Popularne jest chociażby spaghetti allla puttanesca z anchois, chili, czosnkiem i oliwkami czarnymi. Mimo że oryginalny przepis zakłada właśnie użycie makaronu spaghetti, anchois doskonale wypadnie także w zestawie z penne czy mniej popularnym w Polsce makaronem vermicelli.

Anchois – właściwości zdrowotne

Anchois jest jedną z najzdrowszych potraw rybnych, jeśli chodzi o zawartość rtęci. Ten pierwiastek występuje w anchois w naprawdę niewielkich ilościach. Anchois, w przeciwieństwie do wielu innych ryb, które zawierają dużo rtęci, mogą więc spożywać kobiety w ciąży. Oczywiście trzeba mieć na uwadze fakt, że anchois to bardzo słony produkt, więc z jedzeniem sardeli europejskiej nie należy przesadzać.

Anchois – wartości odżywcze

Jeśli chodzi o wartości odżywcze, w 100 gramach anchois znajduje się sporo kalorii - dokładnie 210 kcal. Kaloryczność anchois nie powinna nas zrazić, jeśli cenimy wysoką zawartość białka w produktach spożywczych. W 100 gramach anchois jest bowiem prawie 30 gramów białka, a oprócz tego niecałe 10 gramów tłuszczu. Anchois nie zawiera natomiast cukru i błonnika. Warto spożywać sardele europejskie ze względu na wapń i magnez, które znajdują się w anchois.

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy