Kotlety z kalafiora to pyszna, lekka i wegetariańska alternatywa dla klasycznych kotletów. Zrobione z gotowanego kalafiora, cebuli, sera żółtego i bułki tartej, są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Idealne jako dodatek do obiadu, samodzielne danie lub zdrowa przekąska. Sprawdź prosty przepis na kotlety kalafiorowe krok po kroku.
Składniki:
- 500 g kalafiora (ugotowanego),
- 2 cebule,
- 25 g sera żółtego (startego),
- 1 jajko,
- 3 łyżki bułki tartej,
- sól i pieprz do smaku,
- mąka pszenna - do obtoczenia,
- olej roślinny - do smażenia.
Praktyczne informacje:
- możesz użyć zarówno świeżego, jak i mrożonego kalafiora (różyczki oraz łodygę),
- do gotowania kalafiora możesz wlać również nieco mleka, aby zniwelować charakterystyczny zapach lub ugotować go na parze pod przykryciem,
- kotlety z kalafiora smakują doskonale zarówno na ciepło od razu po przygotowaniu, jak i odsmażone.