Bułka tarta – kalorie, jak zrobić, skład, zamienniki, przepisy

Bułka tarta użyta jako składnik panierki powoduje, że smażona potrawa wchłania więcej tłuszczu. Nadaje się do polepszenia konsystencji kotletów mielonych.

Bułka tarta jest najlepsza do panierki do kotletów i placków
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Agnieszka Krasa

Bułka tarta – kalorie

Ile kalorii ma bułka tarta? Jedna łyżka bułki tartej waży około 10 gramów i ma nieco ponad 36 kalorii. Danie w panierce, usmażone na głębokim tłuszczu, może nawet podwoić swoją wartość kaloryczną. Dzieje się tak, ponieważ panierka z bułki tartej wchłania bardzo dużo tłuszczu z patelni. A żeby bułka tarta lepiej przywierała do mięsa, dobrze spełniając swoja rolę, kotleta (z drobiu czy schabu) lub placka ziemniaczanego należy najpierw dodatkowo obtoczyć w rozkłóconym jajku z solą i pieprzem. Panierka z bułki tartej i smażenie w głębokim tłuszczu sprawiają, że danie staje się niestety ciężkostrawne.

Bułka tarta – jak zrobić?

Bułkę tartą najbezpieczniej jest robić samemu. Ma się wówczas pewność, co do rodzaju pieczywa, z którego jest produkowana i do jej faktycznej wartości odżywczej. Najzdrowsze są nieoczyszczone i mało oczyszczone ziarna, zawierające więcej błonnika. Dlatego więc warto wykorzystywać do robienia bułki tartej ciemne pieczywo, zwłaszcza bułki grahamki. Podsuszone pieczywo ściera się ostrożnie na drobnych oczkach tarki i przesypuje do szczelnego pojemnika.

Bułka tarta - skład i zastosowanie

W masowej produkcji bułki tartej często wykorzystuje się tarte bądź mielone chleb, bułki, suchary, biszkopty. Jeśli robi się ją samemu, można uniknąć dodatków konserwantów i polepszaczy smaku. Najlepiej użyć resztek czerstwego pieczywa, które suszy się samodzielnie i ściera.

Oprócz panierki i zasmażki bułkę tartą wykorzystuje się także do polepszania konsystencji dań. Doskonałym przykładem są pulpety lub kotlety z mięsa mielonego, gdzie bułka tarta jest dosypywana do mięsa, z którego następnie formuje się kotlety z mięsa mielonego. Podczas gotowania bądź duszenia nie wchłoną one tak dużo tłuszczu, jak w trakcie smażenia w panierce.

Bułka tarta z masłem

Zasmażona na złoto bułka tarta z masłem to doskonały dodatek do polewania gotowanego kalafiora, fasolki szparagowej, pierogów, knedli czy klusek. Jak zrobić bułkę tartą z masłem? Wystarczy zaopatrzyć się w niewielki rondelek lub patelnię i na małym gazie powoli rozpuścić masło. Gdy masło stopi się już na klarowną, półpłynną masę, dosypuje się małymi porcjami bułkę tartą, cały czas mieszając. Po kilku minutach uzyskuje się sos o złotawej barwie, który jest aromatyczną zasmażką do potraw. Gorąca bułka tarta z masłem smakuje najlepiej, gdy poleje się nią posiłek tuż przed podaniem.

Bułka tarta – czym zastąpić?

W zdrowej diecie warto ograniczyć stosowanie bułki tartej lub całkiem wykluczyć ją z jadłospisu. Czym zastąpić bułkę tartą? Idealnie sprawdzą się zmielone w młynku lub utłuczone w moździerzu płatki owsiane i żytnie. Ponadto warto wypróbować otręby, pestki słonecznika i pestki dyni czy płatki migdałów. Smażenie jest najmniej zdrowym sposobem przygotowywania kotletów w bułce tartej i placków, należy więc powoli rezygnować z niego, a mięso w panierce piec bądź grillować.

Bułka tarta - przepisy

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast