Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Dla wielu osób są podstawowym składnikiem obiadu — tuż obok soczystego kotleta i świeżej surówki. Niestety, choć ziemniaki mają wiele zalet, nie są odpowiednie dla wszystkich.
Od lat krąży mit, że ziemniaki są niezdrowe. Swego czasu często powtarzano, że należy ich unikać, szczególnie na diecie, co jest sporą przesadą. Wbrew obiegowym opiniom ziemniaki same w sobie nie są tuczące — mają stosunkowo mało kalorii i dostarczają wielu cennych witamin oraz składników mineralnych. Niestety, mimo tych zalet istnieją jednak osoby, które powinny zachować ostrożność, zanim po nie sięgną.
Ziemniaczane łódeczki z farszem na bazie kurczaka i pieczarek
Kto powinien uważać na ziemniaki?
Na to popularne warzywo powinny przede wszystkim uważać osoby z cukrzycą lub insulinoopornością. Ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny (IG), czyli wskaźnik określający, jak szybko po posiłku wzrasta poziom glukozy we krwi.
Produkty o wysokim IG powodują gwałtowny skok cukru, a następnie szybki jego spadek. To może prowadzić do nagłego głodu, spadku energii, rozdrażnienia i ogólnego pogorszenia samopoczucia. Właśnie dlatego posiłek oparty na produktach o wysokim IG często okazuje się mniej sycący, choć na talerzu może wyglądać bardzo obficie.
Jak jeść ziemniaki?
Nie oznacza to jednak, że osoby z cukrzycą lub insulinoopornością muszą całkowicie rezygnować z ziemniaków. Odpowiednie przygotowanie może znacząco obniżyć ich indeks glikemiczny. Najwyższy mają ziemniaki gotowane (całe lub tłuczone) i od razu zjadane. Zdecydowanie lepiej tolerowane są te ugotowane, a następnie schłodzone, ponieważ w trakcie chłodzenia powstaje skrobia oporna — działa ona podobnie do błonnika, spowalnia wchłanianie glukozy i obniża IG potrawy.
Warto również jeść ziemniaki ze skórką, ponieważ to właśnie w niej znajduje się najwięcej błonnika, który sprzyja stabilizacji poziomu cukru we krwi. Dzięki temu taki posiłek staje się bardziej sycący i łagodniejszy dla gospodarki glukozowo-insulinowej.
Alternatywa dla ziemniaków
Bataty mogą być dobrą alternatywą dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością. Choć często uchodzą za warzywo o niższym indeksie glikemicznym, warto pamiętać, że ich IG również zależy od sposobu przygotowania — podobnie jak w przypadku ziemniaków. Zwykle jednak powodują łagodniejszy wzrost poziomu glukozy we krwi, szczególnie gdy są pieczone lub gotowane w umiarkowanym czasie, a nie rozgotowane.
Dodatkowo bataty są bogate w witaminy A i C oraz niacynę, które wspierają odporność, poprawiają stan skóry i pomagają zmniejszyć uczucie zmęczenia. Mają też sporo błonnika, dzięki czemu korzystnie wpływają na trawienie i pracę jelit. Sprawdzą się jako puree, frytki, dodatek do obiadu, a pokrojone w kostkę świetnie pasują do zup i gulaszy i bez problemu mogą zastąpić tradycyjne ziemniaki.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.