Bułki mogą być zdrowe!

Dobre pieczywo to podstawa naszej diety. Smaczne, chrupiące bułki i bagietki prosto z piekarni nie zawsze jednak są warte polecenia. Jak wybrać pieczywo, by nie tylko było smaczne, ale i zdrowe? Oto kilka rad.

Obraz

/ 8Nie daj się nabrać

Obraz
© Thinkstock

Dobre pieczywo to podstawa naszej diety. Smaczne, chrupiące bułki i bagietki prosto z piekarni nie zawsze jednak są warte polecenia. Jak wybrać pieczywo, by nie tylko było smaczne, ale i zdrowe? Oto kilka rad.

Biała mąka jest smaczna, ale trudno nazwać ją zdrową. Mocno przetworzona jest bowiem bardzo tucząca i nie dostarcza nam praktycznie żadnych wartości odżywczych. Dlatego też i lekarze i dietetycy powtarzają, że warto wybierać pieczywo z grubo mielonej mąki. Tak zmielone zboża dostarczają nam nie tylko bardzo zdrowej energii, ale i zmuszają jelita do pracy, a dzięki dużej zawartości błonnika oczyszczają je, przez co wspomagają odchudzanie.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 8Im więcej ziaren, tym lepiej

Obraz
© Thinkstock

Jeśli nie przepadamy za pieczywem z grubo mielonego ziarna, wybierajmy białe, ale takie, w którym znajdziemy całe ziarna różnych roślin. Bułki z nasionami słonecznika, dyni, kukurydzy, soczewicy czy owsa są o wiele lepsze od pieczywa bez dodatków. Ziarna (bogate m.in. w błonnik) działają oczyszczająco i dostarczają wielu cennych mikroelementów.

/ 8Unikajmy polepszaczy

Obraz
© Thinkstock

Chrupiące i "nadmuchane" rogale czy bagietki wyglądają pięknie. Uważajmy jednak, bo najczęściej zawdzięczają taki wygląd różnego typu polepszaczom. Substancje chemiczne dodawane do pieczywa, które produkuje się w dużych, przemysłowych piekarniach, powodują nie tylko lepsze wyrośnięcie ciasta, ale i przedłużają jego termin przydatności do spożycia. Jednak nie ma się co oszukiwać - takie dodatki poprawiają tylko wygląd pieczywa, a nie jego jakość.

/ 8Najlepsze na zakwasie

Obraz
© Thinkstock

Kiedyś w każdej piekarni część wyrobionego ciasta odkładano do specjalnej kadzi, by wykorzystać je do produkcji kolejnej porcji bułek, rogali czy bagietek. Był to, w skrócie mówiąc, tak zwany zakwas lub zaczyn, który powodował, że ciasto wyrastało bez potrzeby dodawania nowej porcji drożdży. Dziś pieczywo na zakwasie to prawdziwy rarytas, a szkoda, bo jest zdrowsze i bardziej aromatyczne. Zakwas nie dość, że zawiera mnóstwo witamin, potrzebnych nam kwasów i mikroelementów, to jeszcze pomaga w trawieniu.

/ 8Nie tylko mąka pszenna

Obraz
© Thinkstock

Najpopularniejsze pieczywo robione jest z mąki pszennej, ale to nie najzdrowszy wybór. Lepiej sięgać po inne gatunki - np. po mąkę żytnią, która zawiera alkaloidy obniżające poziom cholesterolu i zapobiegające miażdżycy. Zawarte w ziarnach żyta lignany są odpowiedzialne za zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych. Pieczywo żytnie jest jednak dość kwaskowate, więc ci, którzy tego nie lubią, mogą wybrać mąkę kukurydzianą. Kukurydza jest o wiele lepiej przyswajana niż mąka pszenna, oczyszcza jelita i w dodatku nie zawiera glutenu. Pieczywo kukurydziane powinny też wybierać osoby z problemami gastrycznymi.

/ 8Orkisz, czyli medyczne odkrycie

Obraz
© Thinkstock

Jednym z najmniej znanych, ale powoli wracających do łask zbóż jest orkisz, czyli jedna z najstarszych odmian pszenicy. Ziarno orkiszu zawiera więcej białka (13-17 proc.) niż pszenicy zwyczajnej. Ponadto zawiera więcej cynku, miedzi i selenu oraz witamin A, E i D. Mąka orkiszowa nie jest zbyt popularna przede wszystkim ze względu na niską wydajność uprawy.

/ 8Dodatek otrębów

Obraz
© Thinkstock

Pieczywo warto wzbogacić też o otręby, które zawierają dużą ilość błonnika, witamin i makro- oraz mikroelementów. Przyczyniają się do sprawniejszego funkcjonowania układu pokarmowego. Pomagają w profilaktyce schorzeń przewodu pokarmowego (rak jelita grubego, rak żołądka) oraz przy chronicznych zaparciach.

/ 8Oliwa poprawia nie tylko smak

Obraz
© Thinkstock

Pieczywo wyrabiane we Włoszech czy Hiszpanii nie może się obejść bez dodatku oliwy. Nie tylko poprawia smak i konsystencję ciasta, ale także ułatwia trawienie, powoduje lepsze przyswajanie mikroelementów znajdujących się w mące. Oliwa sama w sobie jest bardzo zdrowa ? pełna witamin i potrzebnych nam pierwiastków, więc dolanie łyżki do ciasta na pewno będzie dobrym rozwiązaniem.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji