Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą

Wygląda niepozornie, ale skrywa w sobie całą moc składników odżywczych. Złoto Inków znajdziesz bez problemu w supermarketach. Warto dorzucić je do zakupów i dać się oczarować smakiem.

Komosa ryżowa to złoto InkówKomosa ryżowa to złoto Inków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Nazywają ją złotem Inków i matką zbóż. Komosa ryżowa, znana także jako quinoa, w Andach uprawiana jest od tysięcy lat. Tak naprawdę zbożem nie jest, bo (podobnie jak szpinak i amarantus) należy do rodziny szarłatowatych, a nie do traw. Dla starożytnych Inków była podstawą codziennej diety. Współczesny świat odkrył ją na nowo, szybko okrzykując superfoodem ze względu na unikalny skład i prozdrowotne właściwości.

Zapiekanka z komosą

Właściwości komosy ryżowej

Komosa ryżowa wyróżnia się na tle tradycyjnych zbóż przede wszystkim pełnowartościowym białkiem. Jako jedna z nielicznych roślin, zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów (w tym również lizynę), których organizm nie potrafi samodzielnie wytworzyć. Dzięki temu stanowi idealne źródło białka dla wegan, wegetarian i osób na diecie bezmięsnej.

Komosa jest także bogatym źródłem błonnika. Błonnik działa jak miotełka dla jelit — przyspiesza perystaltykę, reguluje rytm wypróżnień i pomaga w walce ze wzdęciami oraz zaparciami. Na dodatek pozwala zachować na dłużej uczucie sytości po posiłku. Quinoa zawiera też zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, które wpływają korzystnie na pracę mózgu oraz serca. Wraz ze wspomnianym wcześniej błonnikiem przyczyniają się także do obniżenia poziomu złego cholesterolu LDL we krwi. Obniżanie cholesterolu i regulacja ciśnienia krwi bezpośrednio zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób układu krwionośnego.

Quinoa zawiera białko i błonnik.
Quinoa zawiera białko i błonnik. © Adobe Stock

Komosa ryżowa ma niski IG, co oznacza, że po jej spożyciu poziom cukru we krwi rośnie powoli. Jest to korzystne dla diabetyków oraz osób z insulinoopornością. Quinoa jest skarbnicą żelaza, magnezu, potasu, cynku i fosforu. Zawiera także silne przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, działają przeciwzapalnie i spowalniają procesy starzenia.

Komosa ryżowa w kuchni

Komosa ryżowa jest dostępna w kilku odmianach kolorystycznych: biała (najbardziej delikatna), czerwona i czarna (o bardziej orzechowym smaku i większej chrupkości).

Przed gotowaniem komosę należy dokładnie przepłukać pod bieżącą zimną wodą. Usuwa to saponiny, czyli naturalne, gorzkie substancje chroniące ziarno przed szkodnikami. Gotuje się ją podobnie jak ryż, zwykle w proporcji 1 część komosy na 2 części wody, przez około 15 minut pod przykryciem, a następnie odstawia na kilka minut, aby wchłonęła resztę wody.

Jej orzechowy, łagodny smak jest uniwersalny i świetnie odnajdzie się w wielu daniach. Komosą możesz zastąpić kaszę, ryż i ziemniaki, jest też dobrą bazą do sałatek. Ugotowana na mleku lub napoju roślinnym wraz z miodem, orzechami i owocami zamieni się w pożywne śniadanie na słodko. Mąka z komosy jest wykorzystywana do pieczenia bezglutenowego chleba i ciast.

Wybrane dla Ciebie
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀