Bułka tarta - niewinny dodatek czy kaloryczna bomba?

Popularna polska kuchnia nie istnieje bez schabowego panierowanego w bułce tartej. Większość Polaków nie wyobraża sobie, że można zjeść kalafiora inaczej jak z wody, okraszonego dużą ilością zasmażanej na maśle bułki tartej. Ale czy zdajemy sobie sprawę, że w ten sposób nie tylko ?poprawiamy? smak potrawy, ale przede wszystkim podwajamy jej wartość kaloryczną?

Bułka tarta - niewinny dodatek czy kaloryczna bomba?
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Panierkę dodaje się też powszechnie do kotletów z piesi kurczaka, grzybów czy ryb. Równie chętnie bułkę tartą serwujemy w postaci zasmażki. Poza wspomnianym już kalafiorem polewamy nią fasolkę szparagową, brukselkę, szparagi i wiele innych warzyw. Dodajemy ją też do knedli, pierogów i wszelkich klusek. Nic dziwnego - bułka tarta to wyjątkowo smaczny dodatek. Niestety ani zdrowy, ani bezpieczny dla figury.

- Bułka tarta jest otrzymywana z tartego lub zmielonego pieczywa - nie tylko bułki pszennej, ale również z chleba, sucharów a nawet biszkoptów - mówi Magdalena Wojtaś, specjalistka ds. żywienia człowieka z poradni Dietosfera. - Jako że nie zawsze mamy pewność, z czego została przygotowana, może to nastręczać problemy z dokładnym oszacowaniem jej wartości odżywczej. Dlatego najlepiej samemu suszyć i ścierać bułki. Polecam np. grahamki, bo mają więcej błonnika. Jednak bułka tarta, nawet ta przygotowana w domu, jest dosyć kaloryczna. 1 łyżka, czyli niespełna 10 g, ma około 30 kcal i zawiera głównie węglowodany oczyszczone, chyba że przygotujemy ją z pieczywa mniej oczyszczonego, jak np. wspomniana grahamka - dodaje.

W porównaniu do całego posiłku wydaje się że 30 dodatkowych kilokalorii to niewiele. Niestety danie z panierką czy zasmażką zawiera kolejne pułapki.

- Bułka tarta nie dość, że sama jest kaloryczna, to jeszcze wchłania tłuszcz, a trzeba pamiętać, że potrawy w panierce zazwyczaj smażone są w głębokim tłuszczu. Rezygnując z panierki możemy dać mniej tłuszczu do smażeniu, ewentualnie mięso upiec, ugotować na parze lub grillować, co zmniejsza kaloryczność potrawy - wyjaśnia pani dietetyk. – Ponadto, by panierka nie odpadała, zazwyczaj dodajemy jajko, czyli dochodzą kolejne kalorie.

Aby lepiej zrozumieć, ile kalorii zawiera panierka, dietetyczka proponuje porównać kotlet z piersi z kurczaka w panierce i bez.

- Kotlet smażony bez panierki ma około 330 kcal. Podobnej wielkości kotlet w panierce, czyli w jajku i bułce tartej może liczyć nawet ponad 600 kcal - tłumaczy Magdalena Wojtaś. - Jednocześnie kiedy użyjemy bułki tartej z tłuszczem, czy to w postaci zasmażki np. do sosów, czy panierki, potrawa staje się bardziej ciężkostrawna.

Nie znaczy to jednak, że z bułki tartej należy całkowicie zrezygnować. Istnieją zdrowsze sposoby jej zastosowania. - Można użyć jej do mięsa mielonego (do środka). Polepszy ona konsystencję potrawy, a takie pulpety możemy gotować lub dusić, bez ryzyka, że bułka tarta będzie wchłaniała tłuszcz - mówi dietetyczka.

Jeśli jednak nie chcemy zrezygnować z panierki, a zależy nam na zdrowym posiłku, bułkę tartą powinniśmy zastąpić innymi składnikami. - Proponuję użyć w tym celu płatków żytnich lub owsianych, otrąb, pestek np. dyni bądź słonecznika, płatków migdałowych, a mięso w takiej panierce lepiej piec lub grillować, a nie smażyć - radzi specjalistka.

AD/mmch

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje