Bułka tarta - niewinny dodatek czy kaloryczna bomba?

Popularna polska kuchnia nie istnieje bez schabowego panierowanego w bułce tartej. Większość Polaków nie wyobraża sobie, że można zjeść kalafiora inaczej jak z wody, okraszonego dużą ilością zasmażanej na maśle bułki tartej. Ale czy zdajemy sobie sprawę, że w ten sposób nie tylko ?poprawiamy? smak potrawy, ale przede wszystkim podwajamy jej wartość kaloryczną?

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Panierkę dodaje się też powszechnie do kotletów z piesi kurczaka, grzybów czy ryb. Równie chętnie bułkę tartą serwujemy w postaci zasmażki. Poza wspomnianym już kalafiorem polewamy nią fasolkę szparagową, brukselkę, szparagi i wiele innych warzyw. Dodajemy ją też do knedli, pierogów i wszelkich klusek. Nic dziwnego - bułka tarta to wyjątkowo smaczny dodatek. Niestety ani zdrowy, ani bezpieczny dla figury.

- Bułka tarta jest otrzymywana z tartego lub zmielonego pieczywa - nie tylko bułki pszennej, ale również z chleba, sucharów a nawet biszkoptów - mówi Magdalena Wojtaś, specjalistka ds. żywienia człowieka z poradni Dietosfera. - Jako że nie zawsze mamy pewność, z czego została przygotowana, może to nastręczać problemy z dokładnym oszacowaniem jej wartości odżywczej. Dlatego najlepiej samemu suszyć i ścierać bułki. Polecam np. grahamki, bo mają więcej błonnika. Jednak bułka tarta, nawet ta przygotowana w domu, jest dosyć kaloryczna. 1 łyżka, czyli niespełna 10 g, ma około 30 kcal i zawiera głównie węglowodany oczyszczone, chyba że przygotujemy ją z pieczywa mniej oczyszczonego, jak np. wspomniana grahamka - dodaje.

W porównaniu do całego posiłku wydaje się że 30 dodatkowych kilokalorii to niewiele. Niestety danie z panierką czy zasmażką zawiera kolejne pułapki.

- Bułka tarta nie dość, że sama jest kaloryczna, to jeszcze wchłania tłuszcz, a trzeba pamiętać, że potrawy w panierce zazwyczaj smażone są w głębokim tłuszczu. Rezygnując z panierki możemy dać mniej tłuszczu do smażeniu, ewentualnie mięso upiec, ugotować na parze lub grillować, co zmniejsza kaloryczność potrawy - wyjaśnia pani dietetyk. – Ponadto, by panierka nie odpadała, zazwyczaj dodajemy jajko, czyli dochodzą kolejne kalorie.

Aby lepiej zrozumieć, ile kalorii zawiera panierka, dietetyczka proponuje porównać kotlet z piersi z kurczaka w panierce i bez.

- Kotlet smażony bez panierki ma około 330 kcal. Podobnej wielkości kotlet w panierce, czyli w jajku i bułce tartej może liczyć nawet ponad 600 kcal - tłumaczy Magdalena Wojtaś. - Jednocześnie kiedy użyjemy bułki tartej z tłuszczem, czy to w postaci zasmażki np. do sosów, czy panierki, potrawa staje się bardziej ciężkostrawna.

Nie znaczy to jednak, że z bułki tartej należy całkowicie zrezygnować. Istnieją zdrowsze sposoby jej zastosowania. - Można użyć jej do mięsa mielonego (do środka). Polepszy ona konsystencję potrawy, a takie pulpety możemy gotować lub dusić, bez ryzyka, że bułka tarta będzie wchłaniała tłuszcz - mówi dietetyczka.

Jeśli jednak nie chcemy zrezygnować z panierki, a zależy nam na zdrowym posiłku, bułkę tartą powinniśmy zastąpić innymi składnikami. - Proponuję użyć w tym celu płatków żytnich lub owsianych, otrąb, pestek np. dyni bądź słonecznika, płatków migdałowych, a mięso w takiej panierce lepiej piec lub grillować, a nie smażyć - radzi specjalistka.

AD/mmch

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji