Panierka - za i przeciw

Kulinarny PRL szczycił się raczej siermiężną i mało wykwintną kuchnią, a panierka służyła wówczas przede wszystkim podniesieniu kaloryczności potraw - pamiętamy szkolne stołówki, gdzie cienki jak papier ?schabowy? ukryty był w grubej osłonce. Obecnie ten dodatek urozmaica i wzbogaca smak dań. Jednak nie powinniśmy stosować go zbyt często.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Pyszna potrawa w chrupiącej i kruchej osłonce o pięknym złotym kolorze to marzenie niejednego łasucha. Tradycyjną panierkę przygotowuje się z mąki, jajka i bułki tartej. W ostatnich latach coraz chętniej wzbogacamy ją innymi, mieszanymi najczęściej z bułką, składnikami: sezamem (pasuje do filetów z kurczaka i ryby), płatkami migdałów (dobrze komponują się z rybą i wieprzowiną), pestkami dyni i słonecznika (poprawią smak kotletów mielonych i schabowych), płatkami owsianymi czy kukurydzianymi (do kotletów drobiowych i wieprzowych) albo drobno posiekanymi orzechami (najlepiej sprawdzają się włoskie i arachidowe).

W Polsce coraz większą popularnością cieszy się ostatnio panko – japońska panierka, rozsławiona przez znaną brytyjską kucharkę Nigellę Lawson. Jest przygotowywana m.in. z mąki pszennej, wody, oleju palmowego, drożdży i miodu. Nadaje się do ryb, owoców morza i kotletów wieprzowych.

Otręby zamiast bułki

Niestety, takie urozmaicenie posiłku jak panierowanie wiąże się z konsekwencjami. - Każda panierka, nieważne czy z bułki tartej, orzechów, otrębów, a nawet natki pietruszki, działa jak gąbka. Wchłania tłuszcz, który następnie dostarczany jest do naszego organizmu - przekonuje Dominika Gorel, dietetyk z Centrum Naturhouse w Katowicach. - Lepiej, jeśli jest to olej, który zawiera roślinne sterole działające korzystnie na układ krążenia. Natomiast tłuszcz zwierzęcy prowadzi do dysfunkcji tego układu, a w konsekwencji do wielu chorób - dodaje specjalistka.

Każda panierka podnosi kaloryczność potrawy, jednak może również dostarczyć wartości odżywczych. Jeśli koniecznie chcemy ją stosować w naszej kuchni, lepiej przygotowywać „osłonkę” z orzechów, sezamu, otrębów niż bułki tartej czy płatków kukurydzianych.

Specjaliści polecają też płatki owsiane (zawierają dużo białka, błonnika, witaminy z grupy B, cynku, żelaza i wapnia) czy siemię lniane (znajdziemy w nim mnóstwo błonnika, dużo wartościowego białka, magnezu, witamin B1 i B6, cynku i żelaza). Osoby lubiące kulinarne eksperymenty, mogą spróbować panierki z wiórków kokosowych.

Kwestia wyobraźni

- Nie ma ogólnych wytycznych co do częstotliwości spożywania panierowanych potraw, warto jednak przygotowywać je z rozsądkiem, nie częściej niż raz w tygodniu. Dzieci, osoby starsze oraz zmagające się z chorobami układu pokarmowego lub krążeniowego powinny w ogóle zrezygnować z tej chrupiącej otuliny - radzi Dominika Gorel.

Dietetycy radzą, by generalnie starać się ograniczać panierowanie. Tym bardziej, że ten sposób „ulepszania” potraw łatwo zastąpić innymi sztuczkami. Gdyby pozbawić kotlet schabowy panierki i nie smażyć go w dużej ilości tłuszczu, wcale nie byłby taki tuczący. Wszystko jest kwestią przyzwyczajenia i wyobraźni kulinarnej. - Tradycyjny schabowy może być podany sauté np. z cebulką i kurkami, a smażona ryba upieczona w brytfance ze szpinakiem. Warto zmieniać przyzwyczajenia kulinarne, aby nie powielać schematu naszych dziadków i rodziców, którzy teraz ponoszą konsekwencje swoich złych nawyków żywieniowych, zażywając ogromne ilości leków obniżających ciśnienie i cholesterol - tłumaczy Dominika Gorel.

Jeśli nie możemy oprzeć się potrawom w chrupiącej skórce, raczej unikajmy gotowych panierek, które można znaleźć na sklepowych półkach. Takie produkty są często „wzbogacane” składnikami niekoniecznie korzystnymi dla naszego zdrowia.

Zasady panierowania

Produkty będą chrupiące, a panierka ładnie przylegająca, jeśli zastosujemy kilka ważnych zasad. Mrożone mięso czy rybę przed usmażeniem musimy dokładnie rozmrozić, a potem osączyć z wody. Obtoczone w panierce kawałki wrzucajmy na dobrze rozgrzany tłuszcz - dania powinny być w nim zanurzone do połowy. Jeśli pokryliśmy je nasionami czy płatkami, tłuszcz musi być średnio rozgrzany, ponieważ w przeciwnym razie potrawa się przypali.

Kawałek mięsa przewróćmy na drugą stronę dopiero wtedy, gdy z jednej strony będzie usmażony. Przygotowane smakołyki zdejmijmy z patelni i osączmy na papierowych serwetkach z nadmiaru tłuszczu.

Rafał Natorski

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca