Pyszne pomysły, jak wykorzystać czerstwe pieczywo
Nie tylko bułka tarta i dodatek do mielonych. Nietypowe przepisy na czerstwy chleb i chałki.
Czerstwe pieczywo nie ląduje w koszu
Różnego rodzaju pieczywo znajdziemy w każdym polskim domu. Źle lub za długo przechowywane staje się suche. Chleb zaczyna czerstwieć ok. 12 godzin od wyjęcia z pieca. Jego przydatność do spożycia ogranicza się, miękisz kruszeje, a skórka przestaje być chrupiąca. Czerstwy chleb zazwyczaj wykorzystujemy do przygotowania domowej bułki tartej (wystarczy dobrze go wysuszyć i zetrzeć na tarce), zagęszczamy nim również zupy oraz sosy i wykorzystujemy jako uzupełnienie masy kotletów mielonych. Ale to niejedyne pomysły na wykorzystanie "wczorajszego" chleba. Oto kilka prostych i bardzo smacznych propozycji.
Francuskie tosty
Pieczywo pokrojone w paski zanurzamy w rozmąconych jajkach z dodatkiem mleka. Moczymy chwilę, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Gdy kawałki będą złociste z obu stron to znak, że są gotowe. Można je podawać zarówno na słodko - z dodatkiem cukru pudru, cukru typu kryształ, owoców i cynamonu, lub na ostro w towarzystwie ostrej musztardy rosyjskiej, słodkiej papryki, pikantnego salami, plasterków pomidorów i posiekanej zielonej cebulki.
Zapiekany bochenek
Wczorajszy chleb nacinamy na skos z obu stron - jakbyśmy kroili kromki, ale nie docinając nożem do dolnej strony bochenka. W nacięcia wkładamy kawałki masła, rozgnieciony czosnek i posiekaną zieleninę (pietruszkę, szczypiorek). Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy startym żółtym serem - dociskając delikatnie. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 25 minut.
Owocowy pudding
Kromki chałki (lub innej słodkiej bułki) układamy w naczyniu żaroodpornym, delikatnie wysmarowanym wcześniej masłem. Posypujemy owocami - najlepiej sezonowymi np. malinami i borówkami. Całość zalewamy jajeczną mieszanką (przykładowo 4 jajka, szklanka śmietany kremówki, 80 g cukru i 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią)
. Całość posypujemy brązowym cukrem oraz rodzynkami, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 40 minut. Tak zapieczony pudding chlebowy doskonale smakuje z gałką lodów.
Włoska sałatka Panzanella
Czerstwy chleb kroimy w kostkę, wykładamy na blachę. Czosnek rozcieramy na desce, a następnie łączymy z kilkoma łyżkami oliwy i taką mieszanką obficie skrapiamy pieczywo. Blachę wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika i pieczemy, aż chlebek się zarumieni. Dodajemy do połączenia ulubionych warzyw np. pomidorów, czerwonej cebuli i oliwek. Możemy dodać także ser - sprawdzi się doskonale starty na cienkie kawałeczki parmezan.
Prosta i szybka tarta
Zamiast kruchego ciasta do tarty, spód można przygotować z kromek czerstwego pieczywa. Wykładamy nimi formę (o średnicy ok. 23 cm) i pieczemy 10 minut w 180 stopniach. W tym czasie podsmażamy 200 g pokrojonego w kostkę boczku i posiekaną drobno cebulę. Cztery jajka łączymy z 100 ml śmietany kremówki, 100 g startego sera żółtego np. gouda i podsmażonymi składnikami. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu do smaku i taką masą zalewamy podpieczone pieczywo. Zapiekamy kolejne 20 minut i gotowe.