Pyszne pomysły, jak wykorzystać czerstwe pieczywo

Nie tylko bułka tarta i dodatek do mielonych. Nietypowe przepisy na czerstwy chleb i chałki.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Czerstwe pieczywo nie ląduje w koszu

Obraz
© Shutterstock.com

Różnego rodzaju pieczywo znajdziemy w każdym polskim domu. Źle lub za długo przechowywane staje się suche. Chleb zaczyna czerstwieć ok. 12 godzin od wyjęcia z pieca. Jego przydatność do spożycia ogranicza się, miękisz kruszeje, a skórka przestaje być chrupiąca. Czerstwy chleb zazwyczaj wykorzystujemy do przygotowania domowej bułki tartej (wystarczy dobrze go wysuszyć i zetrzeć na tarce), zagęszczamy nim również zupy oraz sosy i wykorzystujemy jako uzupełnienie masy kotletów mielonych. Ale to niejedyne pomysły na wykorzystanie "wczorajszego" chleba. Oto kilka prostych i bardzo smacznych propozycji.

/ 6Francuskie tosty

Obraz
© Shutterstock.com

Pieczywo pokrojone w paski zanurzamy w rozmąconych jajkach z dodatkiem mleka. Moczymy chwilę, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Gdy kawałki będą złociste z obu stron to znak, że są gotowe. Można je podawać zarówno na słodko - z dodatkiem cukru pudru, cukru typu kryształ, owoców i cynamonu, lub na ostro w towarzystwie ostrej musztardy rosyjskiej, słodkiej papryki, pikantnego salami, plasterków pomidorów i posiekanej zielonej cebulki.

/ 6Zapiekany bochenek

Obraz
© Shutterstock.com

Wczorajszy chleb nacinamy na skos z obu stron - jakbyśmy kroili kromki, ale nie docinając nożem do dolnej strony bochenka. W nacięcia wkładamy kawałki masła, rozgnieciony czosnek i posiekaną zieleninę (pietruszkę, szczypiorek). Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy startym żółtym serem - dociskając delikatnie. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 25 minut.

/ 6Owocowy pudding

Obraz
© Shutterstock.com

Kromki chałki (lub innej słodkiej bułki) układamy w naczyniu żaroodpornym, delikatnie wysmarowanym wcześniej masłem. Posypujemy owocami - najlepiej sezonowymi np. malinami i borówkami. Całość zalewamy jajeczną mieszanką (przykładowo 4 jajka, szklanka śmietany kremówki, 80 g cukru i 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią)
. Całość posypujemy brązowym cukrem oraz rodzynkami, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 40 minut. Tak zapieczony pudding chlebowy doskonale smakuje z gałką lodów.

/ 6Włoska sałatka Panzanella

Obraz
© Shutterstock.com

Czerstwy chleb kroimy w kostkę, wykładamy na blachę. Czosnek rozcieramy na desce, a następnie łączymy z kilkoma łyżkami oliwy i taką mieszanką obficie skrapiamy pieczywo. Blachę wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika i pieczemy, aż chlebek się zarumieni. Dodajemy do połączenia ulubionych warzyw np. pomidorów, czerwonej cebuli i oliwek. Możemy dodać także ser - sprawdzi się doskonale starty na cienkie kawałeczki parmezan.

/ 6Prosta i szybka tarta

Obraz
© Shutterstock.com

Zamiast kruchego ciasta do tarty, spód można przygotować z kromek czerstwego pieczywa. Wykładamy nimi formę (o średnicy ok. 23 cm) i pieczemy 10 minut w 180 stopniach. W tym czasie podsmażamy 200 g pokrojonego w kostkę boczku i posiekaną drobno cebulę. Cztery jajka łączymy z 100 ml śmietany kremówki, 100 g startego sera żółtego np. gouda i podsmażonymi składnikami. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu do smaku i taką masą zalewamy podpieczone pieczywo. Zapiekamy kolejne 20 minut i gotowe.

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca