Pyszne pomysły, jak wykorzystać czerstwe pieczywo

Nie tylko bułka tarta i dodatek do mielonych. Nietypowe przepisy na czerstwy chleb i chałki.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Czerstwe pieczywo nie ląduje w koszu

Obraz
© Shutterstock.com

Różnego rodzaju pieczywo znajdziemy w każdym polskim domu. Źle lub za długo przechowywane staje się suche. Chleb zaczyna czerstwieć ok. 12 godzin od wyjęcia z pieca. Jego przydatność do spożycia ogranicza się, miękisz kruszeje, a skórka przestaje być chrupiąca. Czerstwy chleb zazwyczaj wykorzystujemy do przygotowania domowej bułki tartej (wystarczy dobrze go wysuszyć i zetrzeć na tarce), zagęszczamy nim również zupy oraz sosy i wykorzystujemy jako uzupełnienie masy kotletów mielonych. Ale to niejedyne pomysły na wykorzystanie "wczorajszego" chleba. Oto kilka prostych i bardzo smacznych propozycji.

/ 6Francuskie tosty

Obraz
© Shutterstock.com

Pieczywo pokrojone w paski zanurzamy w rozmąconych jajkach z dodatkiem mleka. Moczymy chwilę, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Gdy kawałki będą złociste z obu stron to znak, że są gotowe. Można je podawać zarówno na słodko - z dodatkiem cukru pudru, cukru typu kryształ, owoców i cynamonu, lub na ostro w towarzystwie ostrej musztardy rosyjskiej, słodkiej papryki, pikantnego salami, plasterków pomidorów i posiekanej zielonej cebulki.

/ 6Zapiekany bochenek

Obraz
© Shutterstock.com

Wczorajszy chleb nacinamy na skos z obu stron - jakbyśmy kroili kromki, ale nie docinając nożem do dolnej strony bochenka. W nacięcia wkładamy kawałki masła, rozgnieciony czosnek i posiekaną zieleninę (pietruszkę, szczypiorek). Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy startym żółtym serem - dociskając delikatnie. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 25 minut.

/ 6Owocowy pudding

Obraz
© Shutterstock.com

Kromki chałki (lub innej słodkiej bułki) układamy w naczyniu żaroodpornym, delikatnie wysmarowanym wcześniej masłem. Posypujemy owocami - najlepiej sezonowymi np. malinami i borówkami. Całość zalewamy jajeczną mieszanką (przykładowo 4 jajka, szklanka śmietany kremówki, 80 g cukru i 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią)
. Całość posypujemy brązowym cukrem oraz rodzynkami, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 40 minut. Tak zapieczony pudding chlebowy doskonale smakuje z gałką lodów.

/ 6Włoska sałatka Panzanella

Obraz
© Shutterstock.com

Czerstwy chleb kroimy w kostkę, wykładamy na blachę. Czosnek rozcieramy na desce, a następnie łączymy z kilkoma łyżkami oliwy i taką mieszanką obficie skrapiamy pieczywo. Blachę wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika i pieczemy, aż chlebek się zarumieni. Dodajemy do połączenia ulubionych warzyw np. pomidorów, czerwonej cebuli i oliwek. Możemy dodać także ser - sprawdzi się doskonale starty na cienkie kawałeczki parmezan.

/ 6Prosta i szybka tarta

Obraz
© Shutterstock.com

Zamiast kruchego ciasta do tarty, spód można przygotować z kromek czerstwego pieczywa. Wykładamy nimi formę (o średnicy ok. 23 cm) i pieczemy 10 minut w 180 stopniach. W tym czasie podsmażamy 200 g pokrojonego w kostkę boczku i posiekaną drobno cebulę. Cztery jajka łączymy z 100 ml śmietany kremówki, 100 g startego sera żółtego np. gouda i podsmażonymi składnikami. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu do smaku i taką masą zalewamy podpieczone pieczywo. Zapiekamy kolejne 20 minut i gotowe.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika