Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi

Szukając przepisów na 1 listopada, chciałam znaleźć coś prostego, a jednocześnie smacznego i nieoczywistego. Wtedy postanowiłam wzbogacić mój ulubiony bigos o jeden składnik, który nadaje mu głębi smaku i sprawia, że staje się jeszcze bardziej apetyczny.

Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżkiDo bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Анна Журавлева

Bigos to potrawa znana od pokoleń i wręcz idealna na święta, ponieważ to jedno z tych dań, które można przygotować wcześniej i spokojnie odgrzać następnego dnia. Dzięki temu 1 listopada nie spędzasz w kuchni, lecz z najbliższymi, a jednocześnie masz smaczny i sycący obiad. W tej wersji klasyczny bigos wzbogaciłam o jeden składnik, który nadaje potrawie głębię i ciekawszy smak – powidła śliwkowe.

Bitki wieprzowe w sosie własnym. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Bigos z powidłami śliwkowymi

Tradycyjny bigos jest wyraźnie kwaśny dzięki kiszonej kapuście, która mimo płukania wciąż zachowuje swój charakterystyczny smak, a dodatek szynki i kiełbasy równoważy go słonością i mięsnym aromatem. Całość komponuje się świetnie, ale warto wyjść poza utarty schemat i wprowadzić element, który wniesie subtelną słodycz – powidła śliwkowe. Dodaje się je na końcu gotowania, aby zachować ich aromat i naturalną konsystencję, dzięki czemu smak bigosu staje się bardziej zbalansowany, głęboki i wspaniale podkreśla walory mięs.

Przepis na bigos z powidłami śliwkowymi

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 300 g szynki gotowanej,
  • 300 g kiełbasy podwawelskiej,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki przyprawy do bigosu,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • ulubione pieczywo (do podania).

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej dwie łyżki smalcu.
  2. Szynkę i kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym smalcu, aż lekko się zarumienią.
  3. W międzyczasie kapustę kiszoną wypłucz w zimnej wodzie, dokładnie odsącz i drobno posiekaj.
  4. Następnie przełóż kapustę do dużego garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i odrobinę wody.
  5. Gotuj na małym ogniu około 10 minut, aby kapusta lekko zmiękła.
  6. Do garnka dodaj podsmażoną wędlinę i gotuj całość na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta będzie miękka.
  7. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na pozostałym tłuszczu po wędlinie.
  8. Gotową cebulę przełóż ją do garnka z kapustą.
  9. Dodaj przyprawę do bigosu, koncentrat pomidorowy oraz powidła śliwkowe i gotuj jeszcze 20-30 minut, mieszając, aby smaki się połączyły.
  10. Na koniec dopraw do smaku szczyptą pieprzu i soli.
  11. Podawaj gorące, najlepiej z pieczywem.
Wybrane dla Ciebie
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami