Prawie jak… czyli wariacje na temat tradycyjnych polskich dań
Chorwackie i nepalskie zimne nóżki
Zimne nóżki, czyli galareta z gotowanych długo nóżek wieprzowych to znana polska zakąska. Nawet tak specyficzne danie ma jednak swoje odpowiedniki w innych państwach świata. W Chorwacji danie to nosi nazwę hladetina. W galarecie z chrząstek i kości wieprzowo-wołowych zatapia się gotowane mięso, warzywa i podaje jako przekąskę.
Najdziwniejszą wersję naszych zimnych nóżek znajdziemy jednak u podnóży Himalajów, w... Nepalu. W Dolinie Kathmandu bardzo popularnym daniem podczas świąt i festynów jest Ta Khaa, czyli galareta przygotowywana z mięsa wołowego. Do garnka wrzuca się przerośnięte mięso wołowe, kości wołowe, suszone ryby, mnóstwo przypraw i wszystko gotuje aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Potem obiera się mięso, wrzuca do pojemnika, zalewa wywarem i studzi.