5 pomysłów na proste bezmięsne dania na Święta

Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa, więc może się zdarzyć, że podczas świąt pojawi się na obiedzie ktoś, kto żywi się w ten sposób. Możemy, oczywiście, przygotować pewne potrawy wcześniej, a niektóre z nich będą smakować równie dobrze i wegetarianom, i mięsożercom. Oto pięć naszych propozycji.

BigosWegetarianin wśród świątecznych gości? Oto, czym go przyjąć
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | joanna wnuk
Magda Bukowska

Bigos z boczniakami

Tradycyjny świąteczny bigos składa się z kapusty i różnego rodzaju mięsa. Możemy zrobić jednak wersję wege, w której mięso zostanie zastąpione… boczniakami. Potrzebujemy: kilogram kiszonej kapusty, kilogram boczniaków, kilka suszonych, wędzonych śliwek, suszone jabłka, olej, sól i pieprz. Boczniaki kroimy na paski, podsmażamy na oleju. Kapustę odsączamy, wkładamy do garnka, dodajemy boczniaki, śliwki i jabłka. Doprawiamy pieprzem i dusimy dwie godziny, aż kapusta zmięknie.

Pasztet z fasoli i soczewicy

Zamiast pasztetu wieprzowego, możemy przygotować pasztet z nasion strączkowych, które do tego celu nadają się idealnie. Zastrzyk białka będzie odpowiedni, a taki pasztet zje każdy. Składniki: dwie szklanki soczewicy, szklanka czarnej fasoli, jajko, bułka tarta, kmin rzymski, mielone chili, kurkuma, sól i pieprz. Fasolę i soczewic ę gotujemy do miękkości i miksujemy. Dodajemy do masy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do formy wysmarowanej olejem i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Tofu po grecku

Choć ryba po grecku nie pochodzi z Grecji, to jednak danie to jest w Polsce bardzo popularne, także podczas świąt. A jeśli nie jemy ryb, możemy zastąpić je serkiem tofu. Potrzebne nam będą: kilka kostek tofu, marchewka, pietruszka, seler, cebula, natka pietruszki, przecier pomidorowy, olej, sól i pieprz. Tofu kroimy na duże kawałki, smażymy je na oleju na rumiano. Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do rondla wkładamy tofu, warzywa i wlewamy przecier oraz trochę wody. Dusimy pół godziny, doprawiamy do smaku.

Kotlety z kalafiora z migdałami

Kotlety z kalafiora to propozycja dla tych wegetarian, którzy lubią od czasu do czasu pochrupać coś w panierce. Smakują wybornie! Składniki: kalafior, jajko, otręby pszenne, płatki migdałów, sól. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Miksujemy go, dodajemy jajko i tyle otrębów, by masa była zwarta. Formujemy małe kotlety, obtaczamy w płatkach migdałów i smażymy na oleju aż się zrumienią.

Gołąbki z kaszą

W naszych gołąbkach nie musi być mięsa i ryżu. Możemy te składniki zastąpić. Czym? Oto przepis: główka kapusty włoskiej, dwie szklanki kaszy gryczanej, kostka twarogu, pęczek mięty, bulion warzywny, sól i pieprz. Kapustę gotujemy, dzielimy na liście. Ugotowaną kaszę mieszamy z twarogiem i posiekaną miętą. Doprawiamy masę solą i pieprzem. Farsz układamy na liściach i zwijamy je. Układamy ściśle w szerokim rondlu, zalewamy bulionem i dusimy 40 minut.

Wyjątkowe gołąbki z rybą. Wyśmienity przepis, który zaskoczy gości

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść