5 pomysłów na proste bezmięsne dania na Święta
Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa, więc może się zdarzyć, że podczas świąt pojawi się na obiedzie ktoś, kto żywi się w ten sposób. Możemy, oczywiście, przygotować pewne potrawy wcześniej, a niektóre z nich będą smakować równie dobrze i wegetarianom, i mięsożercom. Oto pięć naszych propozycji.
Bigos z boczniakami
Tradycyjny świąteczny bigos składa się z kapusty i różnego rodzaju mięsa. Możemy zrobić jednak wersję wege, w której mięso zostanie zastąpione… boczniakami. Potrzebujemy: kilogram kiszonej kapusty, kilogram boczniaków, kilka suszonych, wędzonych śliwek, suszone jabłka, olej, sól i pieprz. Boczniaki kroimy na paski, podsmażamy na oleju. Kapustę odsączamy, wkładamy do garnka, dodajemy boczniaki, śliwki i jabłka. Doprawiamy pieprzem i dusimy dwie godziny, aż kapusta zmięknie.
Pasztet z fasoli i soczewicy
Zamiast pasztetu wieprzowego, możemy przygotować pasztet z nasion strączkowych, które do tego celu nadają się idealnie. Zastrzyk białka będzie odpowiedni, a taki pasztet zje każdy. Składniki: dwie szklanki soczewicy, szklanka czarnej fasoli, jajko, bułka tarta, kmin rzymski, mielone chili, kurkuma, sól i pieprz. Fasolę i soczewic ę gotujemy do miękkości i miksujemy. Dodajemy do masy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do formy wysmarowanej olejem i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Tofu po grecku
Choć ryba po grecku nie pochodzi z Grecji, to jednak danie to jest w Polsce bardzo popularne, także podczas świąt. A jeśli nie jemy ryb, możemy zastąpić je serkiem tofu. Potrzebne nam będą: kilka kostek tofu, marchewka, pietruszka, seler, cebula, natka pietruszki, przecier pomidorowy, olej, sól i pieprz. Tofu kroimy na duże kawałki, smażymy je na oleju na rumiano. Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do rondla wkładamy tofu, warzywa i wlewamy przecier oraz trochę wody. Dusimy pół godziny, doprawiamy do smaku.
Kotlety z kalafiora z migdałami
Kotlety z kalafiora to propozycja dla tych wegetarian, którzy lubią od czasu do czasu pochrupać coś w panierce. Smakują wybornie! Składniki: kalafior, jajko, otręby pszenne, płatki migdałów, sól. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Miksujemy go, dodajemy jajko i tyle otrębów, by masa była zwarta. Formujemy małe kotlety, obtaczamy w płatkach migdałów i smażymy na oleju aż się zrumienią.
Gołąbki z kaszą
W naszych gołąbkach nie musi być mięsa i ryżu. Możemy te składniki zastąpić. Czym? Oto przepis: główka kapusty włoskiej, dwie szklanki kaszy gryczanej, kostka twarogu, pęczek mięty, bulion warzywny, sól i pieprz. Kapustę gotujemy, dzielimy na liście. Ugotowaną kaszę mieszamy z twarogiem i posiekaną miętą. Doprawiamy masę solą i pieprzem. Farsz układamy na liściach i zwijamy je. Układamy ściśle w szerokim rondlu, zalewamy bulionem i dusimy 40 minut.