5 pomysłów na proste bezmięsne dania na Święta

Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa, więc może się zdarzyć, że podczas świąt pojawi się na obiedzie ktoś, kto żywi się w ten sposób. Możemy, oczywiście, przygotować pewne potrawy wcześniej, a niektóre z nich będą smakować równie dobrze i wegetarianom, i mięsożercom. Oto pięć naszych propozycji.

BigosWegetarianin wśród świątecznych gości? Oto, czym go przyjąć
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | joanna wnuk
Magda Bukowska

Bigos z boczniakami

Tradycyjny świąteczny bigos składa się z kapusty i różnego rodzaju mięsa. Możemy zrobić jednak wersję wege, w której mięso zostanie zastąpione… boczniakami. Potrzebujemy: kilogram kiszonej kapusty, kilogram boczniaków, kilka suszonych, wędzonych śliwek, suszone jabłka, olej, sól i pieprz. Boczniaki kroimy na paski, podsmażamy na oleju. Kapustę odsączamy, wkładamy do garnka, dodajemy boczniaki, śliwki i jabłka. Doprawiamy pieprzem i dusimy dwie godziny, aż kapusta zmięknie.

Pasztet z fasoli i soczewicy

Zamiast pasztetu wieprzowego, możemy przygotować pasztet z nasion strączkowych, które do tego celu nadają się idealnie. Zastrzyk białka będzie odpowiedni, a taki pasztet zje każdy. Składniki: dwie szklanki soczewicy, szklanka czarnej fasoli, jajko, bułka tarta, kmin rzymski, mielone chili, kurkuma, sól i pieprz. Fasolę i soczewic ę gotujemy do miękkości i miksujemy. Dodajemy do masy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do formy wysmarowanej olejem i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Tofu po grecku

Choć ryba po grecku nie pochodzi z Grecji, to jednak danie to jest w Polsce bardzo popularne, także podczas świąt. A jeśli nie jemy ryb, możemy zastąpić je serkiem tofu. Potrzebne nam będą: kilka kostek tofu, marchewka, pietruszka, seler, cebula, natka pietruszki, przecier pomidorowy, olej, sól i pieprz. Tofu kroimy na duże kawałki, smażymy je na oleju na rumiano. Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do rondla wkładamy tofu, warzywa i wlewamy przecier oraz trochę wody. Dusimy pół godziny, doprawiamy do smaku.

Kotlety z kalafiora z migdałami

Kotlety z kalafiora to propozycja dla tych wegetarian, którzy lubią od czasu do czasu pochrupać coś w panierce. Smakują wybornie! Składniki: kalafior, jajko, otręby pszenne, płatki migdałów, sól. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Miksujemy go, dodajemy jajko i tyle otrębów, by masa była zwarta. Formujemy małe kotlety, obtaczamy w płatkach migdałów i smażymy na oleju aż się zrumienią.

Gołąbki z kaszą

W naszych gołąbkach nie musi być mięsa i ryżu. Możemy te składniki zastąpić. Czym? Oto przepis: główka kapusty włoskiej, dwie szklanki kaszy gryczanej, kostka twarogu, pęczek mięty, bulion warzywny, sól i pieprz. Kapustę gotujemy, dzielimy na liście. Ugotowaną kaszę mieszamy z twarogiem i posiekaną miętą. Doprawiamy masę solą i pieprzem. Farsz układamy na liściach i zwijamy je. Układamy ściśle w szerokim rondlu, zalewamy bulionem i dusimy 40 minut.

Wyjątkowe gołąbki z rybą. Wyśmienity przepis, który zaskoczy gości

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja