Nie wyrzucaj korka po winie. Oto do czego się przyda

W kuchni wszystkie przedmioty mają swoje, często różnorodne, zastosowanie - nawet te, które na pierwszy rzut oka wydają się zupełnie bezużyteczne. Tak samo jest z korkiem po winie. Poznajcie unikatowe triki z jego wykorzystaniem jeszcze przed świętami.

Adobe StockKorki po winie mają swoje zastosowanie
©Krzysztof - stock.adobe.com

Korki do wina najczęściej wykonane są z kory dębu korkowego. Aby wytworzyć taki przedmiot, często potrzeba aż 25 lat. Z tak wiekowego drzewa zostaje ściągnięta kora, którą można obrabiać dopiero po upływie około 10 lat. Ale to nie wszystko. Po okorowaniu trzeba poczekać kolejne sześć miesięcy, bo dopiero po tym czasie można rozpocząć właściwą produkcję korków. To prawdziwe dzieła sztuki.

Jednak ich zastosowanie w tworzeniu ozdób i zdobieniu mebli jest już dobrze znane. A czy wiedzieliście, że korek to przedmiot użyteczny również w kuchni, zwłaszcza w okresie Świąt Bożego Narodzenia? Chodzi o produkcję dania, które kocha każdy, (no może prawie) każdy Polak.

Korek do bigosu. I po problemie?

Bigos. Czy zdarzyło wam się go kiedyś przypalić? Każdy kto chociaż raz go zrobił, wie, że do tego dania potrzeba bardzo dużo cierpliwości, a i tak w kuchni może zdarzyć się wypadek - przypalenie tego świątecznego przysmaku.

Ratunkiem są jednak korki! Tak, właśnie te niepozorne przedmioty uratują twój już przypalony bigos. Wystarczy tylko przełożyć go do innego naczynia (bez przypalonych części), włożyć tam korek po winie i zagotować. Macie kilka sztuk korków? Tym lepiej dla bigosu. Drewno idealnie ściąga nieprzyjemny zapach spalenizny.

Dzięki korkom po winie uratować możne zresztą także inne, przypalone dania. Ta informacja może być szczególnie pomocna podczas nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia, a także innych, rodzinnych uroczystości.

Tradycyjny bigos

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze