Co można zrobić z czerwonej kapusty?

Czerwona kapusta nie jest tak popularna, jak biała, choć również może stanowić podstawę wielu pysznych potraw. Można z niej zrobić nie tylko popularną surówkę do drugiego dnia, ale też pełnowartościowe danie obiadowe. Czerwona kapusta jest bogata w składniki mineralne i witaminy, więc warto wprowadzić ją do swojego menu. A pod jaką postacią? Poznajcie nasze propozycje.

Surówka z kapustySurówka z kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maren Winter info@maren-winter.de

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

  • czerwona kapusta,
  • jabłko,
  • cebula,
  • sól i pieprz,
  • koperek,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Kapustę drobno szatkujemy. Można przelać ją wrzątkiem, by nieco zmiękła. Jabłko i cebulę kroimy, a następnie dodajemy do kapusty.
  2. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Surówkę skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy koperkiem. Można też dodać do niej nieco octu albo majonezu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na idealne kimchi. Poznaj prawdziwy orientalny smak

Wielowarzywne danie jednogarnkowe

Składniki:

  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 marchewka,
  • 3 nieduże cebule,
  • ¼ główki czerwonej kapusty,
  • 1 niewielka cukinia,
  • 2 liście pora,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz, pieprz cayenne,
  • 3-4 cienkie parówki.

Przygotowanie:

  1. Papryki myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy je w nieduże słupki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Kapustę szatkujemy. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Liście pora siekamy.
  3. Wszystko umieszczamy w garnku, dolewamy oliwę, mieszamy i smażymy na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż warzywa zmiękną. Wtedy dodajemy parówki pokrojone w plasterki.
  4. Następnie dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wszystko mieszamy oraz podgrzewamy jeszcze przez 10 minut.

Zasmażana czerwona kapusta

Składniki:

  • 300 g czerwonej kapusty,
  • 100 g cebuli,
  • 150 g jabłka,
  • 10 g masła klarowanego,
  • 20 g mąki pszennej,
  • sól, pieprz i ocet spirytusowy.

Przygotowanie:

  1. Kapustę szatkujemy i wkładamy do garnka. Do połowy jej ilości wlewamy wodę i zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 20 minut.
  2. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce. Dorzucamy je do kapusty i dodajemy 1 łyżkę soli. Gotujemy do miękkości. Wtedy dolewamy 1 łyżkę octu oraz dodajemy nieco pieprzu.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy do niej mąkę i chwilę smażymy.
  4. Do gotującej się kapusty dolewamy zasmażkę z cebulą i mieszamy do zagęszczenia. Doprawiamy do smaku.

Czerwona kapusta do słoików

Składniki:

  • 1 kg czerwonej kapusty,
  • 1 spora cebula,
  • 2 jabłka,
  • ½ szkl. octu spirytusowego.
  • sól, pieprz, ziele angielskie i cukier.

Przygotowanie:

  1. Kapustę szatkujemy i zasypujemy solą. Pozostawiamy do zmięknięcia. Jabłka ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  2. Kapustę odciskamy. Dodajemy do niej jabłka, cebulę oraz pieprz. W garnku robimy zalewę z octu, ½ l wody, ziela angielskiego i cukru. Zagotowujemy i dodajemy do niej kapustę.
  3. Wszystko mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Nakładamy do słoików, które pasteryzujemy przez ok. 20 minut.

Bigos z kapusty czerwonej i wina

Składniki:

  • 700 g kiszonej kapusty czerwonej,
  • 150 g cebuli,
  • 100 g wędzonego boczku bez kości,
  • 50 g suszonych śliwek,
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 150 g jabłek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kapustę umieszczamy w garnku. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy je na patelni do zrumienienia i przekładamy do kapusty.
  2. Śliwki kroimy w paski. Jabłko obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Wszystko dodajemy do garnka. Wlewamy wino i całość zagotowujemy.
  3. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 2 godziny. Jeśli za bardzo odparuje, w czasie gotowania można dolewać do kapusty wodę. Doprawiamy do smaku.

Czerwona kapusta może urozmaicić nasze menu i gościć w nim pod różną postacią. Warto jeść ją zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Z umiarem powinny jeść ją jednak osoby z dolegliwościami tarczycy, gdyż kapusta ma właściwości wolotwórcze.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów