Trwa ładowanie...

Co można zrobić z czerwonej kapusty?

Czerwona kapusta nie jest tak popularna, jak biała, choć również może stanowić podstawę wielu pysznych potraw. Można z niej zrobić nie tylko popularną surówkę do drugiego dnia, ale też pełnowartościowe danie obiadowe. Czerwona kapusta jest bogata w składniki mineralne i witaminy, więc warto wprowadzić ją do swojego menu. A pod jaką postacią? Poznajcie nasze propozycje.

Surówka z kapustySurówka z kapustyŹródło: Adobe Stock, fot: Maren Winter info@maren-winter.de
d3vk8mr
d3vk8mr

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

  • czerwona kapusta,
  • jabłko,
  • cebula,
  • sól i pieprz,
  • koperek,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Kapustę drobno szatkujemy. Można przelać ją wrzątkiem, by nieco zmiękła. Jabłko i cebulę kroimy, a następnie dodajemy do kapusty.
  2. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Surówkę skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy koperkiem. Można też dodać do niej nieco octu albo majonezu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na idealne kimchi. Poznaj prawdziwy orientalny smak

Wielowarzywne danie jednogarnkowe

Składniki:

  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 marchewka,
  • 3 nieduże cebule,
  • ¼ główki czerwonej kapusty,
  • 1 niewielka cukinia,
  • 2 liście pora,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz, pieprz cayenne,
  • 3-4 cienkie parówki.

Przygotowanie:

  1. Papryki myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy je w nieduże słupki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Kapustę szatkujemy. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Liście pora siekamy.
  3. Wszystko umieszczamy w garnku, dolewamy oliwę, mieszamy i smażymy na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż warzywa zmiękną. Wtedy dodajemy parówki pokrojone w plasterki.
  4. Następnie dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wszystko mieszamy oraz podgrzewamy jeszcze przez 10 minut.

Zasmażana czerwona kapusta

Składniki:

  • 300 g czerwonej kapusty,
  • 100 g cebuli,
  • 150 g jabłka,
  • 10 g masła klarowanego,
  • 20 g mąki pszennej,
  • sól, pieprz i ocet spirytusowy.

Przygotowanie:

  1. Kapustę szatkujemy i wkładamy do garnka. Do połowy jej ilości wlewamy wodę i zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 20 minut.
  2. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce. Dorzucamy je do kapusty i dodajemy 1 łyżkę soli. Gotujemy do miękkości. Wtedy dolewamy 1 łyżkę octu oraz dodajemy nieco pieprzu.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy do niej mąkę i chwilę smażymy.
  4. Do gotującej się kapusty dolewamy zasmażkę z cebulą i mieszamy do zagęszczenia. Doprawiamy do smaku.
d3vk8mr

Czerwona kapusta do słoików

Składniki:

  • 1 kg czerwonej kapusty,
  • 1 spora cebula,
  • 2 jabłka,
  • ½ szkl. octu spirytusowego.
  • sól, pieprz, ziele angielskie i cukier.

Przygotowanie:

  1. Kapustę szatkujemy i zasypujemy solą. Pozostawiamy do zmięknięcia. Jabłka ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  2. Kapustę odciskamy. Dodajemy do niej jabłka, cebulę oraz pieprz. W garnku robimy zalewę z octu, ½ l wody, ziela angielskiego i cukru. Zagotowujemy i dodajemy do niej kapustę.
  3. Wszystko mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Nakładamy do słoików, które pasteryzujemy przez ok. 20 minut.

Bigos z kapusty czerwonej i wina

Składniki:

  • 700 g kiszonej kapusty czerwonej,
  • 150 g cebuli,
  • 100 g wędzonego boczku bez kości,
  • 50 g suszonych śliwek,
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 150 g jabłek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kapustę umieszczamy w garnku. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy je na patelni do zrumienienia i przekładamy do kapusty.
  2. Śliwki kroimy w paski. Jabłko obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Wszystko dodajemy do garnka. Wlewamy wino i całość zagotowujemy.
  3. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 2 godziny. Jeśli za bardzo odparuje, w czasie gotowania można dolewać do kapusty wodę. Doprawiamy do smaku.
d3vk8mr

Czerwona kapusta może urozmaicić nasze menu i gościć w nim pod różną postacią. Warto jeść ją zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Z umiarem powinny jeść ją jednak osoby z dolegliwościami tarczycy, gdyż kapusta ma właściwości wolotwórcze.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3vk8mr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3vk8mr
Więcej tematów