Co można zrobić z czerwonej kapusty?
Czerwona kapusta nie jest tak popularna, jak biała, choć również może stanowić podstawę wielu pysznych potraw. Można z niej zrobić nie tylko popularną surówkę do drugiego dnia, ale też pełnowartościowe danie obiadowe. Czerwona kapusta jest bogata w składniki mineralne i witaminy, więc warto wprowadzić ją do swojego menu. A pod jaką postacią? Poznajcie nasze propozycje.
Surówka z czerwonej kapusty
Składniki:
- czerwona kapusta,
- jabłko,
- cebula,
- sól i pieprz,
- koperek,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
- Kapustę drobno szatkujemy. Można przelać ją wrzątkiem, by nieco zmiękła. Jabłko i cebulę kroimy, a następnie dodajemy do kapusty.
- Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Surówkę skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy koperkiem. Można też dodać do niej nieco octu albo majonezu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na idealne kimchi. Poznaj prawdziwy orientalny smak
Wielowarzywne danie jednogarnkowe
Składniki:
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 marchewka,
- 3 nieduże cebule,
- ¼ główki czerwonej kapusty,
- 1 niewielka cukinia,
- 2 liście pora,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 łyżka ketchupu,
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz, pieprz cayenne,
- 3-4 cienkie parówki.
Przygotowanie:
- Papryki myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy je w nieduże słupki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę obieramy i siekamy drobno. Kapustę szatkujemy. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Liście pora siekamy.
- Wszystko umieszczamy w garnku, dolewamy oliwę, mieszamy i smażymy na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż warzywa zmiękną. Wtedy dodajemy parówki pokrojone w plasterki.
- Następnie dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wszystko mieszamy oraz podgrzewamy jeszcze przez 10 minut.
Zasmażana czerwona kapusta
Składniki:
- 300 g czerwonej kapusty,
- 100 g cebuli,
- 150 g jabłka,
- 10 g masła klarowanego,
- 20 g mąki pszennej,
- sól, pieprz i ocet spirytusowy.
Przygotowanie:
- Kapustę szatkujemy i wkładamy do garnka. Do połowy jej ilości wlewamy wodę i zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 20 minut.
- Jabłko obieramy i ścieramy na tarce. Dorzucamy je do kapusty i dodajemy 1 łyżkę soli. Gotujemy do miękkości. Wtedy dolewamy 1 łyżkę octu oraz dodajemy nieco pieprzu.
- Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy do niej mąkę i chwilę smażymy.
- Do gotującej się kapusty dolewamy zasmażkę z cebulą i mieszamy do zagęszczenia. Doprawiamy do smaku.
Czerwona kapusta do słoików
Składniki:
- 1 kg czerwonej kapusty,
- 1 spora cebula,
- 2 jabłka,
- ½ szkl. octu spirytusowego.
- sól, pieprz, ziele angielskie i cukier.
Przygotowanie:
- Kapustę szatkujemy i zasypujemy solą. Pozostawiamy do zmięknięcia. Jabłka ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Kapustę odciskamy. Dodajemy do niej jabłka, cebulę oraz pieprz. W garnku robimy zalewę z octu, ½ l wody, ziela angielskiego i cukru. Zagotowujemy i dodajemy do niej kapustę.
- Wszystko mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Nakładamy do słoików, które pasteryzujemy przez ok. 20 minut.
Bigos z kapusty czerwonej i wina
Składniki:
- 700 g kiszonej kapusty czerwonej,
- 150 g cebuli,
- 100 g wędzonego boczku bez kości,
- 50 g suszonych śliwek,
- 125 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 150 g jabłek,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Kapustę umieszczamy w garnku. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy je na patelni do zrumienienia i przekładamy do kapusty.
- Śliwki kroimy w paski. Jabłko obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Wszystko dodajemy do garnka. Wlewamy wino i całość zagotowujemy.
- Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 2 godziny. Jeśli za bardzo odparuje, w czasie gotowania można dolewać do kapusty wodę. Doprawiamy do smaku.
Czerwona kapusta może urozmaicić nasze menu i gościć w nim pod różną postacią. Warto jeść ją zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Z umiarem powinny jeść ją jednak osoby z dolegliwościami tarczycy, gdyż kapusta ma właściwości wolotwórcze.