Co można zrobić z czerwonej kapusty?

Czerwona kapusta nie jest tak popularna, jak biała, choć również może stanowić podstawę wielu pysznych potraw. Można z niej zrobić nie tylko popularną surówkę do drugiego dnia, ale też pełnowartościowe danie obiadowe. Czerwona kapusta jest bogata w składniki mineralne i witaminy, więc warto wprowadzić ją do swojego menu. A pod jaką postacią? Poznajcie nasze propozycje.

Surówka z kapustySurówka z kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maren Winter info@maren-winter.de

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

  • czerwona kapusta,
  • jabłko,
  • cebula,
  • sól i pieprz,
  • koperek,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Kapustę drobno szatkujemy. Można przelać ją wrzątkiem, by nieco zmiękła. Jabłko i cebulę kroimy, a następnie dodajemy do kapusty.
  2. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Surówkę skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy koperkiem. Można też dodać do niej nieco octu albo majonezu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na idealne kimchi. Poznaj prawdziwy orientalny smak

Wielowarzywne danie jednogarnkowe

Składniki:

  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 marchewka,
  • 3 nieduże cebule,
  • ¼ główki czerwonej kapusty,
  • 1 niewielka cukinia,
  • 2 liście pora,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz, pieprz cayenne,
  • 3-4 cienkie parówki.

Przygotowanie:

  1. Papryki myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy je w nieduże słupki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Kapustę szatkujemy. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Liście pora siekamy.
  3. Wszystko umieszczamy w garnku, dolewamy oliwę, mieszamy i smażymy na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż warzywa zmiękną. Wtedy dodajemy parówki pokrojone w plasterki.
  4. Następnie dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wszystko mieszamy oraz podgrzewamy jeszcze przez 10 minut.

Zasmażana czerwona kapusta

Składniki:

  • 300 g czerwonej kapusty,
  • 100 g cebuli,
  • 150 g jabłka,
  • 10 g masła klarowanego,
  • 20 g mąki pszennej,
  • sól, pieprz i ocet spirytusowy.

Przygotowanie:

  1. Kapustę szatkujemy i wkładamy do garnka. Do połowy jej ilości wlewamy wodę i zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 20 minut.
  2. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce. Dorzucamy je do kapusty i dodajemy 1 łyżkę soli. Gotujemy do miękkości. Wtedy dolewamy 1 łyżkę octu oraz dodajemy nieco pieprzu.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy do niej mąkę i chwilę smażymy.
  4. Do gotującej się kapusty dolewamy zasmażkę z cebulą i mieszamy do zagęszczenia. Doprawiamy do smaku.

Czerwona kapusta do słoików

Składniki:

  • 1 kg czerwonej kapusty,
  • 1 spora cebula,
  • 2 jabłka,
  • ½ szkl. octu spirytusowego.
  • sól, pieprz, ziele angielskie i cukier.

Przygotowanie:

  1. Kapustę szatkujemy i zasypujemy solą. Pozostawiamy do zmięknięcia. Jabłka ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  2. Kapustę odciskamy. Dodajemy do niej jabłka, cebulę oraz pieprz. W garnku robimy zalewę z octu, ½ l wody, ziela angielskiego i cukru. Zagotowujemy i dodajemy do niej kapustę.
  3. Wszystko mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Nakładamy do słoików, które pasteryzujemy przez ok. 20 minut.

Bigos z kapusty czerwonej i wina

Składniki:

  • 700 g kiszonej kapusty czerwonej,
  • 150 g cebuli,
  • 100 g wędzonego boczku bez kości,
  • 50 g suszonych śliwek,
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 150 g jabłek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kapustę umieszczamy w garnku. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy je na patelni do zrumienienia i przekładamy do kapusty.
  2. Śliwki kroimy w paski. Jabłko obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Wszystko dodajemy do garnka. Wlewamy wino i całość zagotowujemy.
  3. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 2 godziny. Jeśli za bardzo odparuje, w czasie gotowania można dolewać do kapusty wodę. Doprawiamy do smaku.

Czerwona kapusta może urozmaicić nasze menu i gościć w nim pod różną postacią. Warto jeść ją zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Z umiarem powinny jeść ją jednak osoby z dolegliwościami tarczycy, gdyż kapusta ma właściwości wolotwórcze.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm