Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Olej rydzowy w dawnej kuchni polskiej był powszechnym zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych, ale z czasem został zapomniany. Dziś powraca do łask dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. Ten staropolski tłuszcz wspomaga pracę serca, obniża poziom cukru i wzmacnia odporność.
Olej tłoczony na zimno z nasion lnianki siewnej to jeden z najstarszych olejów roślinnych na terenie Europy. Nasze prababcie prawdopodobnie nie zdawały sobie sprawy z tego, jaki skarb posiadają w kuchni. Olej jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 – stanowią one aż 90 proc. jego składu. Dzięki nim wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz reguluje poziom cholesterolu. Jedna uwaga, może być stosowany wyłącznie na zimno.
Kolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkami
Dlaczego warto sięgnąć po olej rydzowy?
Dawniej często był stosowany w biednych, wiejskich domach, kiedy nie było dostępu do zwierzyny. Roślina była tania i łatwa w uprawie. To od niej wzięło się powiedzenie: "Lepszy rydz niż nic". Badania archeologiczne wykazują, że lnianka siewna była znana i stosowana w gospodarstwach europejskich już 3000 lat temu. Dzisiaj olej częściej jest wykorzystywany w kosmetyce niż w kuchni, chociaż jego zalety zdrowotne są nie do przecenienia.
Można go dodawać do sałatek lub spożywać na czczo – ma intensywny, korzenny smak z wyczuwalną nutą cebuli i goryczy. Już 1 łyżeczka oleju rydzowego dziennie wzmacnia układ odpornościowy i sprzyja zdrowemu starzeniu się organizmu. To dlatego, że oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych, olej jest bogaty w witaminy A, E i witaminy z grupy B, które wykazują działanie antyoksydacyjne. Pomaga stabilizować poziom glukozy, co jest szczególnie korzystne dla osób chorujących na cukrzycę.
Jak stosować olej rydzowy?
Aby w pełni wykorzystać właściwości oleju, należy go spożywać na zimno – nie nadaje się do smażenia ze względu na niski próg dymienia. Ale możesz go dodać do pesto lub sałatki. Świetnie się komponuje z serem i rybą, nadając im unikatowego smaku. Spożywanie oleju rydzowego na czczo wspomaga regulację poziomu cukru, cholesterolu i poprawia wchłanianie składników odżywczych. Zalecana dzienna dawka wynosi 1–2 łyżeczki, przy czym olej należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu, aby zachować jego wszystkie właściwości odżywcze.
Olej rydzowy w kosmetyce
Dzięki wysokiej zawartości witaminy E olej rydzowy świetnie sprawdza się jako naturalny kosmetyk. Może być stosowany bezpośrednio na skórę – przyspiesza gojenie ran i odleżyn, łagodzi podrażnienia, wypryski oraz objawy atopowego zapalenia skóry. Zwiększa elastyczność oraz wspiera kondycję włosów. Możesz stosować go na rozdwojone końcówki.
Pamiętaj, że pomimo wielu zalet przed wprowadzeniem nowego produktu do diety warto skonsultować się z lekarzem, aby zminimalizować ryzyko reakcji alergicznych czy niepożądanych efektów zdrowotnych.