Jaką kapustę wybrać na bigos świąteczny? 5 porad

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

/ 5Kapusta kiszona czy świeża?

Obraz
© 123RF

Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tradycyjnego bigosu z dodatkiem grzybów. Podstawą jest oczywiście kapusta. I właśnie tu pojawia się problem. Nie każdy wie, jaką kapustę kupić, żeby mieć pewność, że potrawa nie będzie za kwaśna lub słodka. Przedstawiamy wam 5 porad. Warto je poznać zwłaszcza przed świętami.

Jedni twierdzą, że do bigosu świątecznego najlepsza jest kapusta świeża, inni stawiają na kiszoną. Klasyczny i najpopularniejszy przepis zawiera kapustę kiszoną. Można ją przygotować własnoręcznie bądź skorzystać z gotowej, kupionej w sklepie. Jeśli chcecie przygotować sami potrzebne będą sól, ostry nóż, gliniane naczynie, talerz, coś do jego obciążenia.

/ 5Kapusta wigilijna

Obraz
© 123RF

Najważniejsze w wigilijnej kapuście jest to, aby była postna. Musi być gotowana na wodzie. Nie na żadnej kości. Bez mięsnych dodatków. Aby dodać pysznego smaku, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotuj na małym ogniu Dopiero później, kiedy jest już ugotowana i przyprawiona, można ją omaścić cebulką smażoną na maśle lub oleju.

/ 5Kapusta kiszona

Obraz
© 123RF

Przed gotowaniem kapustę kiszoną należy odcisnąć z soku. Lepiej go nie wylewać. Może posłużyć do przygotowania kwaśnicy lub ponownego zakwaszenia kapusty, jeśli okaże się, że w trakcie gotowania straciła swoją kwaśność. Innym często stosowanym sposobem na zbyt kwaśną kapustę jest wypłukanie jej w wodzie.

/ 5Biała kapusta

Obraz
© 123RF

Do przygotowania bigosu można także użyć świeżej kapusty. Najlepsza wtedy będzie biała odmiana. Należy wybierać solidne, twarde i zdrowe okazy. Warto przy tym pamiętać, by poszatkować także głąb, który zawiera najwięcej cennych składników. Po pokrojeniu można śmiało dodać go do bigosu.

/ 5Jak podnieść walor smakowy kapusty?

Obraz
© 123RF

Walor smakowy podniosą wytrawne wino oraz suszone śliwki i ugotowane oddzielnie suszone grzyby. Wywar po grzybach dodajemy do gotowanej kapusty. Przepisów na przyrządzenie bigosu jest wiele i każdy, zdaniem przygotowującego, jest najlepszy. Ważne jest, aby gotować go w garnku żeliwnym. Nigdy w aluminiowym. Bigos bożonarodzeniowy najlepiej ugotować na kilka dni wcześniej, aby smaki "przegryzły się". Będzie wtedy aromatyczny i pyszny!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce