Jaką kapustę wybrać na bigos świąteczny? 5 porad

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

/ 5Kapusta kiszona czy świeża?

Obraz
© 123RF

Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tradycyjnego bigosu z dodatkiem grzybów. Podstawą jest oczywiście kapusta. I właśnie tu pojawia się problem. Nie każdy wie, jaką kapustę kupić, żeby mieć pewność, że potrawa nie będzie za kwaśna lub słodka. Przedstawiamy wam 5 porad. Warto je poznać zwłaszcza przed świętami.

Jedni twierdzą, że do bigosu świątecznego najlepsza jest kapusta świeża, inni stawiają na kiszoną. Klasyczny i najpopularniejszy przepis zawiera kapustę kiszoną. Można ją przygotować własnoręcznie bądź skorzystać z gotowej, kupionej w sklepie. Jeśli chcecie przygotować sami potrzebne będą sól, ostry nóż, gliniane naczynie, talerz, coś do jego obciążenia.

/ 5Kapusta wigilijna

Obraz
© 123RF

Najważniejsze w wigilijnej kapuście jest to, aby była postna. Musi być gotowana na wodzie. Nie na żadnej kości. Bez mięsnych dodatków. Aby dodać pysznego smaku, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotuj na małym ogniu Dopiero później, kiedy jest już ugotowana i przyprawiona, można ją omaścić cebulką smażoną na maśle lub oleju.

/ 5Kapusta kiszona

Obraz
© 123RF

Przed gotowaniem kapustę kiszoną należy odcisnąć z soku. Lepiej go nie wylewać. Może posłużyć do przygotowania kwaśnicy lub ponownego zakwaszenia kapusty, jeśli okaże się, że w trakcie gotowania straciła swoją kwaśność. Innym często stosowanym sposobem na zbyt kwaśną kapustę jest wypłukanie jej w wodzie.

/ 5Biała kapusta

Obraz
© 123RF

Do przygotowania bigosu można także użyć świeżej kapusty. Najlepsza wtedy będzie biała odmiana. Należy wybierać solidne, twarde i zdrowe okazy. Warto przy tym pamiętać, by poszatkować także głąb, który zawiera najwięcej cennych składników. Po pokrojeniu można śmiało dodać go do bigosu.

/ 5Jak podnieść walor smakowy kapusty?

Obraz
© 123RF

Walor smakowy podniosą wytrawne wino oraz suszone śliwki i ugotowane oddzielnie suszone grzyby. Wywar po grzybach dodajemy do gotowanej kapusty. Przepisów na przyrządzenie bigosu jest wiele i każdy, zdaniem przygotowującego, jest najlepszy. Ważne jest, aby gotować go w garnku żeliwnym. Nigdy w aluminiowym. Bigos bożonarodzeniowy najlepiej ugotować na kilka dni wcześniej, aby smaki "przegryzły się". Będzie wtedy aromatyczny i pyszny!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu