WAŻNE
TERAZ

Dowództwo Operacyjne reaguje na doniesienia o Wyrykach

Jaką kapustę wybrać na bigos świąteczny? 5 porad

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

/ 5Kapusta kiszona czy świeża?

Obraz
© 123RF

Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć tradycyjnego bigosu z dodatkiem grzybów. Podstawą jest oczywiście kapusta. I właśnie tu pojawia się problem. Nie każdy wie, jaką kapustę kupić, żeby mieć pewność, że potrawa nie będzie za kwaśna lub słodka. Przedstawiamy wam 5 porad. Warto je poznać zwłaszcza przed świętami.

Jedni twierdzą, że do bigosu świątecznego najlepsza jest kapusta świeża, inni stawiają na kiszoną. Klasyczny i najpopularniejszy przepis zawiera kapustę kiszoną. Można ją przygotować własnoręcznie bądź skorzystać z gotowej, kupionej w sklepie. Jeśli chcecie przygotować sami potrzebne będą sól, ostry nóż, gliniane naczynie, talerz, coś do jego obciążenia.

/ 5Kapusta wigilijna

Obraz
© 123RF

Najważniejsze w wigilijnej kapuście jest to, aby była postna. Musi być gotowana na wodzie. Nie na żadnej kości. Bez mięsnych dodatków. Aby dodać pysznego smaku, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotuj na małym ogniu Dopiero później, kiedy jest już ugotowana i przyprawiona, można ją omaścić cebulką smażoną na maśle lub oleju.

/ 5Kapusta kiszona

Obraz
© 123RF

Przed gotowaniem kapustę kiszoną należy odcisnąć z soku. Lepiej go nie wylewać. Może posłużyć do przygotowania kwaśnicy lub ponownego zakwaszenia kapusty, jeśli okaże się, że w trakcie gotowania straciła swoją kwaśność. Innym często stosowanym sposobem na zbyt kwaśną kapustę jest wypłukanie jej w wodzie.

/ 5Biała kapusta

Obraz
© 123RF

Do przygotowania bigosu można także użyć świeżej kapusty. Najlepsza wtedy będzie biała odmiana. Należy wybierać solidne, twarde i zdrowe okazy. Warto przy tym pamiętać, by poszatkować także głąb, który zawiera najwięcej cennych składników. Po pokrojeniu można śmiało dodać go do bigosu.

/ 5Jak podnieść walor smakowy kapusty?

Obraz
© 123RF

Walor smakowy podniosą wytrawne wino oraz suszone śliwki i ugotowane oddzielnie suszone grzyby. Wywar po grzybach dodajemy do gotowanej kapusty. Przepisów na przyrządzenie bigosu jest wiele i każdy, zdaniem przygotowującego, jest najlepszy. Ważne jest, aby gotować go w garnku żeliwnym. Nigdy w aluminiowym. Bigos bożonarodzeniowy najlepiej ugotować na kilka dni wcześniej, aby smaki "przegryzły się". Będzie wtedy aromatyczny i pyszny!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu