Wigilijny bigos według znanych szefów kuchni

Tradycyjny wigilijny bigos jest jednym z podstawowych dań wieczerzy tego wyjątkowego dnia. Powinien więc być potrawą postną i nie zawierać mięsa, dlatego częściej określany jest raczej jako kapusta z grzybami czy też grochem, a nie jako bigos. Z pewnością mamy swoje własne rodzinne przepisy na najlepszy bigos wigilijny. Jakie są jednak propozycje znanych szefów kuchni? Czym mogą nas zaskoczyć w swoich kapustnych potrawach?

Świąteczny bigosŚwiąteczny bigos
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | joanna wnuk

Wigilijny bigos Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej,
  • sok z kiszonej kapusty,
  • 3 cebule,
  • 2 garście suszonych grzybów,
  • olej rzepakowy,
  • 2 jabłka,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 5-10 ziarenek pieprzu czarnego,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • sól,
  • cukier do smaku.

Przygotowanie:

  1. Grzyby zalewamy niewielką ilością wody tak, by zostały nią przykryte. Dodajemy do nich sól, liście laurowe, ziele angielskie, a także kilka ziaren pieprzu oraz cebulę przekrojoną na 4 cząstki.
  2. Wszystko razem zagotowujemy pod przykryciem. Gotujemy do miękkości na małym ogniu. Pozostałą cebulę kroimy w kostkę. Szklimy ją na oleju w garnku z grubym dnem. Dodajemy do niej kminek i mieszamy.
  3. Potem dodajemy niepłukaną kiszoną kapustę. Znów dokładnie mieszamy. Podgrzewamy, pilnując, by się nie przypaliła. Dolewamy sok z kiszonej kapusty w ilości według własnego uznania. Kapusta wyjdzie bardzo kwaśna. Jeśli wolimy delikatniejszą, możemy dodać zwykłą wodę.
  4. Gdy grzyby będą już miękkie, dodajemy je wraz z wodą do kapusty. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jeszcze trochę ziaren pieprzu, doprawiamy solą i cukrem, by w smaku kapusta była słodko-kwaśna.
  5. Gotujemy pod przykryciem przez minimum godzinę aż kapusta będzie miękka. Pod koniec dodajemy jabłka pokrojone w ósemki. Dusimy jeszcze przez kilkanaście minut bez przykrycia, by nadmiar wody wyparował, a jabłka stały się miękkie.
  6. Dla przełamania smaku do takiej kapusty można dodać suszone wędzone śliwki, inne suszone owoce lub ugotowaną pigwę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosty przepis na myśliwski bigos. Idealny na Święta

Wigilijny bigos Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 1 garść suszonych grzybów (najlepiej podgrzybków albo prawdziwków),
  • 2-3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 cebula,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 płaska łyżka mąki,
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Kapustę wkładamy do garnka, podlewamy trochę wodą, dodajemy przyprawy i dusimy. Grzyby zalewamy wodą, zagotowujemy i trzymamy na ogniu aż zmiękną. Następnie wyjmujemy je z wody łyżką cedzakową, a wodę przecedzamy przez gazę lub drobne sito i wlewamy do kapusty.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i szklimy ją. Dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę.
  3. Do zasmażki wlewamy nieco wywaru z kapusty. Dokładnie rozprowadzamy i dolewamy do garnka z kapustą. Całość gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy ugotowane grzyby.
  4. Taką kapustę można jeść samą lub traktować jako farsz do uszek, pierogów czy krokietów lub pasztecików.

Wigilijny bigos Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 400 g łuskanego grochu,
  • 3 ziela angielskie,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 3 cebule,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Groch namaczamy. Następnie przekładamy go na sito i przelewamy zimną wodą. Wrzucamy go do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości pod przykryciem.
  2. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i wrzucamy do dużego garnka. Podlewamy ją wodą, doprawiamy kminkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Przykrywamy i gotujemy do miękkości, mieszając co jakiś czas, by nie dopuścić do przypalenia.
  3. Cebulę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy ją na złoty kolor na 1 łyżce masła. Dodajemy ją do kapusty. Następnie dorzucamy również odcedzony groch. Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła.
  4. Wsypujemy do niego mąkę i robimy zasmażkę. Wlewamy do niej nieco wody z kapusty, rozprowadzamy i wlewamy do garnka. Gotujemy pod przykryciem przez jeszcze ok. 20 minut.

Jeśli obawiamy się, że w natłoku przedświątecznych obowiązków nie wystarczy nam czasu na ugotowanie idealnego bigosu wigilijnego, zawsze możemy przyrządzić go wcześniej i zamrozić lub zawekować. Jest to nawet polecane, gdyż odgrzewanie bigosu pozwala na wyciągniecie z niego pełnej esencji smaków i zapachów. Jeśli przy okazji oszczędzi to nasz czas, to zostaje tylko się cieszyć.

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny