Nie tylko kapusta i mięso. Sekret smacznego bigosu

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Grzyby

Obraz
© iStock.com

Bigosem zachwycał się nawet Adam Mickiewicz. Nie ma w tym nic dziwnego. Trudno sobie wyobrazić świąteczny stół czy rodzinną imprezę bez kociołka z tą potrawą. Gotowanie bigosu to prawdziwa sztuka. Powinien być pełen mięsa, aromatycznej kapusty i przypraw. Zrównoważony w smaku. Ile pań domu, tyle przepisów na bigos. Zobaczcie, co można do niego dodać, by był jeszcze smaczniejszy.

W tradycyjnym bigosie muszą być grzyby. Możemy użyć świeżych, mrożonych lub suszonych. Świeże borowiki czy podgrzybki oczyszczamy, kroimy na paski i podsmażamy razem z cebulką. Podobnie postępujemy z mrożonymi. Suszone grzyby musimy dzień wcześniej zalać ciepłą wodą i odstawić na noc. Kiedy napęcznieją, gotujemy je, kroimy, a wodę, w której się moczyły, dolewamy do kapusty. Grzyby oraz wywar nadają daniu charakterystycznego aromatu oraz głębokiego koloru. Do bigosu z grzybami możemy dodać dziczyznę oraz jałowiec. To podkreśli myśliwski charakter dania.

/ 5Suszone śliwki, rodzynki

Obraz
© iStock.com

Aby zrównoważyć kwaśny smak kapusty, warto dodać do bigosu suszone śliwki lub rodzynki. Owoców nie musimy wcześniej moczyć. Wystarczy je jedynie pokroić i wrzucić do kapusty pod koniec gotowania, tak być zdążyły napęcznieć i oddać swoją słodycz. Zwróćmy uwagę, by były to prawdziwe polskie śliwki. Dojrzałe i słodkie. Można użyć także wędzonych, one nadadzą potrawie wspaniałego, dymnego aromatu. Niektóre przepisy podają, że zamiast suszonych śliwek możemy dodać do bigosu powideł. To również dobry pomysł.

/ 5Czerwone wino

Obraz
© 123RF.COM

Bigos, obok pierogów i żurku, jest daniem, które po wielokrotnym odgrzewaniu nie traci, a zyskuje  na smaku. Jeśli chcesz odgrzać bigos, pamiętaj, by najpierw podlać go lekko czerwonym winem - wzbogaci to jego winno-kwaskowy smak i aromat. Wybierz dobre, wytrawne wino o głębokim kolorze. Odradzamy dolewania do bigosu wina, które zalega w lodówce czy barku, ponieważ nikomu nie smakowało. Może ono zepsuć smak potrawy.

/ 5Jabłka

Obraz
© 123RF.COM

Istnieje wiele wariantów bigosu – staropolski, myśliwski czy litewski. Obowiązkowym składnikiem tego ostatniego są jabłka. Najlepsze będą twarde odmiany o winnym, lekko kwaskowatym smaku. Owce obieramy i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Dodajemy je na ok. 30 minut przed końcem gotowania.

/ 5Koncentrat pomidorowy

Obraz
© Shutterstock.com

Niektórzy uważają, że dodawanie koncentratu pomidorowego do bigosu to kulinarna zbrodnia. Wystarczą jednak 3-4 łyżki koncentratu lub przecieru, by danie nabrało koloru i głębszego smaku. Możemy także użyć passaty, pomidorów z puszki (wraz z zalewą) lub świeżych. Ostatni wariant sprawdzi się przede wszystkim podczas przygotowywania bigosu z młodej kapusty. Jeśli nie boisz się kulinarnych eksperymentów, możesz dodać również suszone pomidory.

Zobacz wideo: Tradycyjne polskie dania

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu