Nie tylko kapusta i mięso. Sekret smacznego bigosu

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Grzyby

Obraz
© iStock.com

Bigosem zachwycał się nawet Adam Mickiewicz. Nie ma w tym nic dziwnego. Trudno sobie wyobrazić świąteczny stół czy rodzinną imprezę bez kociołka z tą potrawą. Gotowanie bigosu to prawdziwa sztuka. Powinien być pełen mięsa, aromatycznej kapusty i przypraw. Zrównoważony w smaku. Ile pań domu, tyle przepisów na bigos. Zobaczcie, co można do niego dodać, by był jeszcze smaczniejszy.

W tradycyjnym bigosie muszą być grzyby. Możemy użyć świeżych, mrożonych lub suszonych. Świeże borowiki czy podgrzybki oczyszczamy, kroimy na paski i podsmażamy razem z cebulką. Podobnie postępujemy z mrożonymi. Suszone grzyby musimy dzień wcześniej zalać ciepłą wodą i odstawić na noc. Kiedy napęcznieją, gotujemy je, kroimy, a wodę, w której się moczyły, dolewamy do kapusty. Grzyby oraz wywar nadają daniu charakterystycznego aromatu oraz głębokiego koloru. Do bigosu z grzybami możemy dodać dziczyznę oraz jałowiec. To podkreśli myśliwski charakter dania.

/ 5Suszone śliwki, rodzynki

Obraz
© iStock.com

Aby zrównoważyć kwaśny smak kapusty, warto dodać do bigosu suszone śliwki lub rodzynki. Owoców nie musimy wcześniej moczyć. Wystarczy je jedynie pokroić i wrzucić do kapusty pod koniec gotowania, tak być zdążyły napęcznieć i oddać swoją słodycz. Zwróćmy uwagę, by były to prawdziwe polskie śliwki. Dojrzałe i słodkie. Można użyć także wędzonych, one nadadzą potrawie wspaniałego, dymnego aromatu. Niektóre przepisy podają, że zamiast suszonych śliwek możemy dodać do bigosu powideł. To również dobry pomysł.

/ 5Czerwone wino

Obraz
© 123RF.COM

Bigos, obok pierogów i żurku, jest daniem, które po wielokrotnym odgrzewaniu nie traci, a zyskuje  na smaku. Jeśli chcesz odgrzać bigos, pamiętaj, by najpierw podlać go lekko czerwonym winem - wzbogaci to jego winno-kwaskowy smak i aromat. Wybierz dobre, wytrawne wino o głębokim kolorze. Odradzamy dolewania do bigosu wina, które zalega w lodówce czy barku, ponieważ nikomu nie smakowało. Może ono zepsuć smak potrawy.

/ 5Jabłka

Obraz
© 123RF.COM

Istnieje wiele wariantów bigosu – staropolski, myśliwski czy litewski. Obowiązkowym składnikiem tego ostatniego są jabłka. Najlepsze będą twarde odmiany o winnym, lekko kwaskowatym smaku. Owce obieramy i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Dodajemy je na ok. 30 minut przed końcem gotowania.

/ 5Koncentrat pomidorowy

Obraz
© Shutterstock.com

Niektórzy uważają, że dodawanie koncentratu pomidorowego do bigosu to kulinarna zbrodnia. Wystarczą jednak 3-4 łyżki koncentratu lub przecieru, by danie nabrało koloru i głębszego smaku. Możemy także użyć passaty, pomidorów z puszki (wraz z zalewą) lub świeżych. Ostatni wariant sprawdzi się przede wszystkim podczas przygotowywania bigosu z młodej kapusty. Jeśli nie boisz się kulinarnych eksperymentów, możesz dodać również suszone pomidory.

Zobacz wideo: Tradycyjne polskie dania

Wybrane dla Ciebie
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie