8 polskich potraw słynnych na cały świat

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 9Tradycyjne przysmaki

Obraz
© 123RF

"Polska kuchnia jest jedyna w swoim rodzaju, choć często tego nie doceniamy" – mówi w jednym z wywiadów znany kucharz Karol Okrasa. Nasze specjały doceniają natomiast mieszkańcy innych krajów. Jakie potrawy robią na nich największe wrażenie?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Bigos

Obraz
© 123RF

Trudno znaleźć lepszy symbol kuchni polskiej. Potrawą zachwycał się już Adam Mickiewicz, pisząc w "Panu Tadeuszu": "W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną". Dla cudzoziemców spożywanie tej długo gotowanej mieszanki kiszonej i świeżej kapusty, różnych rodzajów mięs i wędlin, suszonych grzybów i śliwek oraz unikalnych przypraw (np. jagód jałowca) jest nie lada przygodą kulinarną. I trzeba uczcicie przyznać, że nie każdego zachwycającą.

/ 9Zupa ogórkowa

Obraz
© iStock.com

Zupy to ważny element naszego dziedzictwa kulinarnego. Statystyczny Polak pochłania ich rocznie blisko 100 litrów, co czyni nas światowymi liderami w spożywaniu tego typu potraw. Niektóre z nich najpierw budzą zdziwienie, a później często zachwyt cudzoziemców. Najlepszym przykładem jest zupa ogórkowa, zawdzięczająca niepowtarzalny smak dodatkowi startych ogórków kiszonych lub przecieru ogórkowego. Pyszna, sycąca i rozgrzewająca w jesienny czy zimowy dzień.

/ 9Chleb ze smalcem

Obraz
© 123RF

Dla mieszkańców innych krajów jest to dość egzotyczny specjał, ale po jego spróbowaniu zwykle mają ochotę na więcej. Od wieków gości na polskich stołach. Pajda chleba ze smalcem stanowiła ulubioną przekąskę zarówno chłopów wracających do domu po całym dniu ciężkiej pracy, jak i bywalców piwiarni w dużych miastach. Wielką admiratorką przysmaku jest Magda Gessler. "Gdy pytam o smalec w domach moich znajomych, ich oburzenie jest tak ogromne, że aż zabawne. Tymczasem to właśnie brak smalcu w kuchni powinien siać kulinarne zgorszenie, nie jego obecność" – przekonuje kulinarna gwiazda w jednym z felietonów. Magdy Gessler nie dziwi, że smalec z jabłkiem i cebulą podany w charakterze przystawki do razowego chleba znika zwykle ze stołu jako pierwszy.

/ 9Flaki

Obraz
© 123RF

Polacy od kilkuset lat raczą się tą gęstą zupą przyrządzaną z pokrojonych w cienkie paski żołądków wołowych lub wieprzowych. Flaki były jedną z ulubionych potraw króla Władysława Jagiełły, a w XVIII wieku stanowiły bardzo popularny "fast food", sprzedawany na ulicach miast. Kobietę handlującą tym przysmakiem pod warszawską kolumną Zygmunta sportretował nawet Jan Norblin. Zdaniem dietetyków flaki są niskokaloryczne i bogate w wartościowe składniki, choć nie każdy cudzoziemiec skusi się na zjedzenie podrobów.

/ 9Pierogi ruskie

Obraz
© Fotolia

Pomysł nadziewania kawałków cienkiego ciasta rozmaitymi farszami narodził się prawdopodobnie w Chinach, skąd w średniowieczu przez Ruś dotarł do naszego kraju, ale pierogi często są uznawane za polską specjalność. Cudzoziemców najbardziej zachwycają pierogi ruskie. Wbrew powszechnej opinii ich nazwa nie pochodzi od Rosji, ale Rusi Czerwonej, czyli historycznej krainy położonej na pograniczu dzisiejszej Małopolski i Ukrainy. Na niepowtarzalny smak tego specjału wpływa nadzienie z ugotowanych ziemniaków, twarogu i podsmażonej cebuli.

/ 9Zupa szczawiowa

Obraz
© 123RF

Kolejna polska klasyka, którą bardzo cenią cudzoziemcy. Nasze babcie i mamy gotowały zupę szczawiową bardzo często, później została trochę zapomniana. Przyczyniła się do tego nienajlepsza opinia o jej kluczowym składniku, czyli szczawiu – bogatym źródle kwasu szczawiowego, którego nadmiar może przyczyniać się m.in. do powstawania kamieni nerkowych. Jednak dostarcza też wielu cennych składników odżywczych, a poza tym ma niepowtarzalny, lekko kwaśny smak. Dlatego zupa szczawiowa w wielkim stylu wróciła do polskiej kuchni, gości też w menu uznanych restauracji.

/ 9Czernina

Obraz
© Fotolia

Jeden z najdziwniejszych dla cudzoziemców polskich przysmaków. O zawiesistej zupie charakteryzującej się kwaśno-słodkim smakiem i korzennym zapachem, zwanej w niektórych regionach "czarną polewką", wspominał Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu". Jej podanie było niegdyś znakiem odrzucenia starań o rękę młodej panny. Czerninę przyrządza się na bazie ugotowanego na kaczym mięsie rosołu, do którego dodaje się kaczą krew zmieszaną z octem i mąką oraz suszone owoce, zazwyczaj śliwki. Zupę serwuje się z grubo krojonym makaronem. Jest świetnym pomysłem na rozgrzewający, jesienny posiłek.

/ 9Żurek

Obraz
© 123RF

Jedna z najbardziej kochanych przez Polaków zup, której niepowtarzalny smak zachwyca też wielu cudzoziemców. Żurek przyrządzany jest zazwyczaj na zakwasie z mąki żytniej i mięsnym wywarze, mocno doprawiony czosnkiem, chrzanem oraz majerankiem, serwowany koniecznie z kiełbasą (często białą), ziemniakami oraz jajkiem na twardo.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę