Bigos z młodej kapusty. Danie idealne na wiosnę i lato

Młoda kapusta jest delikatna w smaku i słodsza, niż typowa biała. Warto w okresie od maja do sierpnia, przygotować z niej bigos. Świetnie smakuje z ziemniakami z wody i dużą ilością koperku.

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images
oprac.  APS

Młodą kapustę można podawać jako dodatek, można również przygotować z niej danie obiadowe. Aby było bardziej syte do kapusty można dorzucić boczek lub kiełbaskę. Idealnie będzie smakowała z ziemniakami z wody, bądź kopytkami. Bigos z młodej kapusty można podawać w ciepłe, a nawet upalne dni. Taki obiad jest lekki i niskobudżetowy.

Bigos z młodej kapusty krok po kroku

Do przygotowania bigosu z młodej kapusty potrzebne będą następujące składniki:
• pół główki młodej kapusty lub 1 mniejsza
• olej roślinny
• 1 cebula
• kiełbaska lub boczek
• 1 marchewka
• 1 listek laurowy
• 1 łyżeczka kminku
• 1 i 1/2 łyżki mąki
• 1 i 1/2 szklanki bulionu
• pęczek koperku

Wykonanie

Kapustę należy poszatkować. W garnku należy podsmażyć cebulę na oleju roślinnym i poczekać, aż się zeszkli. Do naczynia dorzucić pokrojone w kosteczkę boczek bądź kiełbaskę.

Kiedy mięso się zarumieni dorzucamy kapustę i startą marchewkę. Całość mieszamy i na koniec dodajemy przygotowany wcześniej bulion rosołowy lub warzywny. Potrawę doprawiamy kminkiem, listkiem laurowym, solą i pieprzem.

Jak kapusta nam się dusi, przygotowujemy w międzyczasie zasmażkę. Na patelni podsmażamy mąkę, dolewamy oleju i pół szklanki wywaru z naszej kapusty. Następnie wlewamy całość do garnka z daniem. Jak kapusta będzie miękkam na koniec dosypujemy posiekany koperek.

Zobacz także: Body mind z Agnieszką Aftyką. Poznaj najlepsze techniki relaksujące

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika