Bigos z młodej kapusty. Danie idealne na wiosnę i lato

Młoda kapusta jest delikatna w smaku i słodsza, niż typowa biała. Warto w okresie od maja do sierpnia, przygotować z niej bigos. Świetnie smakuje z ziemniakami z wody i dużą ilością koperku.

Bigos z młodej kapusty. Danie idealne na wiosnę i lato
Źródło zdjęć: © Getty Images
oprac.  APS

Młodą kapustę można podawać jako dodatek, można również przygotować z niej danie obiadowe. Aby było bardziej syte do kapusty można dorzucić boczek lub kiełbaskę. Idealnie będzie smakowała z ziemniakami z wody, bądź kopytkami. Bigos z młodej kapusty można podawać w ciepłe, a nawet upalne dni. Taki obiad jest lekki i niskobudżetowy.

Bigos z młodej kapusty krok po kroku

Do przygotowania bigosu z młodej kapusty potrzebne będą następujące składniki:
• pół główki młodej kapusty lub 1 mniejsza
• olej roślinny
• 1 cebula
• kiełbaska lub boczek
• 1 marchewka
• 1 listek laurowy
• 1 łyżeczka kminku
• 1 i 1/2 łyżki mąki
• 1 i 1/2 szklanki bulionu
• pęczek koperku

Wykonanie

Kapustę należy poszatkować. W garnku należy podsmażyć cebulę na oleju roślinnym i poczekać, aż się zeszkli. Do naczynia dorzucić pokrojone w kosteczkę boczek bądź kiełbaskę.

Kiedy mięso się zarumieni dorzucamy kapustę i startą marchewkę. Całość mieszamy i na koniec dodajemy przygotowany wcześniej bulion rosołowy lub warzywny. Potrawę doprawiamy kminkiem, listkiem laurowym, solą i pieprzem.

Jak kapusta nam się dusi, przygotowujemy w międzyczasie zasmażkę. Na patelni podsmażamy mąkę, dolewamy oleju i pół szklanki wywaru z naszej kapusty. Następnie wlewamy całość do garnka z daniem. Jak kapusta będzie miękkam na koniec dosypujemy posiekany koperek.

Zobacz także: Body mind z Agnieszką Aftyką. Poznaj najlepsze techniki relaksujące

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów