Bigos z młodej kapusty. Danie idealne na wiosnę i lato

Młoda kapusta jest delikatna w smaku i słodsza, niż typowa biała. Warto w okresie od maja do sierpnia, przygotować z niej bigos. Świetnie smakuje z ziemniakami z wody i dużą ilością koperku.

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images
oprac.  APS

Młodą kapustę można podawać jako dodatek, można również przygotować z niej danie obiadowe. Aby było bardziej syte do kapusty można dorzucić boczek lub kiełbaskę. Idealnie będzie smakowała z ziemniakami z wody, bądź kopytkami. Bigos z młodej kapusty można podawać w ciepłe, a nawet upalne dni. Taki obiad jest lekki i niskobudżetowy.

Bigos z młodej kapusty krok po kroku

Do przygotowania bigosu z młodej kapusty potrzebne będą następujące składniki:
• pół główki młodej kapusty lub 1 mniejsza
• olej roślinny
• 1 cebula
• kiełbaska lub boczek
• 1 marchewka
• 1 listek laurowy
• 1 łyżeczka kminku
• 1 i 1/2 łyżki mąki
• 1 i 1/2 szklanki bulionu
• pęczek koperku

Wykonanie

Kapustę należy poszatkować. W garnku należy podsmażyć cebulę na oleju roślinnym i poczekać, aż się zeszkli. Do naczynia dorzucić pokrojone w kosteczkę boczek bądź kiełbaskę.

Kiedy mięso się zarumieni dorzucamy kapustę i startą marchewkę. Całość mieszamy i na koniec dodajemy przygotowany wcześniej bulion rosołowy lub warzywny. Potrawę doprawiamy kminkiem, listkiem laurowym, solą i pieprzem.

Jak kapusta nam się dusi, przygotowujemy w międzyczasie zasmażkę. Na patelni podsmażamy mąkę, dolewamy oleju i pół szklanki wywaru z naszej kapusty. Następnie wlewamy całość do garnka z daniem. Jak kapusta będzie miękkam na koniec dosypujemy posiekany koperek.

Zobacz także: Body mind z Agnieszką Aftyką. Poznaj najlepsze techniki relaksujące

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca