Trwa ładowanie...

Bigos z młodej kapusty. Danie idealne na wiosnę i lato

Młoda kapusta jest delikatna w smaku i słodsza, niż typowa biała. Warto w okresie od maja do sierpnia, przygotować z niej bigos. Świetnie smakuje z ziemniakami z wody i dużą ilością koperku.

Bigos z młodej kapusty. Danie idealne na wiosnę i latoŹródło: Getty Images
d4jjypd
d4jjypd

Młodą kapustę można podawać jako dodatek, można również przygotować z niej danie obiadowe. Aby było bardziej syte do kapusty można dorzucić boczek lub kiełbaskę. Idealnie będzie smakowała z ziemniakami z wody, bądź kopytkami. Bigos z młodej kapusty można podawać w ciepłe, a nawet upalne dni. Taki obiad jest lekki i niskobudżetowy.

Bigos z młodej kapusty krok po kroku

Do przygotowania bigosu z młodej kapusty potrzebne będą następujące składniki:
• pół główki młodej kapusty lub 1 mniejsza
• olej roślinny
• 1 cebula
• kiełbaska lub boczek
• 1 marchewka
• 1 listek laurowy
• 1 łyżeczka kminku
• 1 i 1/2 łyżki mąki
• 1 i 1/2 szklanki bulionu
• pęczek koperku

Wykonanie

Kapustę należy poszatkować. W garnku należy podsmażyć cebulę na oleju roślinnym i poczekać, aż się zeszkli. Do naczynia dorzucić pokrojone w kosteczkę boczek bądź kiełbaskę.

Kiedy mięso się zarumieni dorzucamy kapustę i startą marchewkę. Całość mieszamy i na koniec dodajemy przygotowany wcześniej bulion rosołowy lub warzywny. Potrawę doprawiamy kminkiem, listkiem laurowym, solą i pieprzem.

d4jjypd

Jak kapusta nam się dusi, przygotowujemy w międzyczasie zasmażkę. Na patelni podsmażamy mąkę, dolewamy oleju i pół szklanki wywaru z naszej kapusty. Następnie wlewamy całość do garnka z daniem. Jak kapusta będzie miękkam na koniec dosypujemy posiekany koperek.

Zobacz także: Body mind z Agnieszką Aftyką. Poznaj najlepsze techniki relaksujące

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d4jjypd
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4jjypd
Więcej tematów