Dzień Polskiej Żywności

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Tradycyjne smaki

Obraz
© 123RF

Obchodzony w Polsce od 2013 roku, Dzień Polskiej Żywności, to świetna okazja, by przypomnieć kilka klasycznych polskich dań. Kuchnia polska jest bardzo bogata i aż żal, że nie nie jest tak znana na świecie jak kuchnia włoska, francuska czy japońska. Warto docenić, że nasze tradycyjne dania opierają się na naturalnych składnikach i mają niepowtarzalny smak. Oto pięć polskich potraw, którymi powinniśmy chwalić się przy każdej okazji. Doskonale sprawdzą się też 25 sierpnia - w Dniu Polskiej Żywności.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Żurek

Obraz
© 123RF

Każdy, kto odwiedza Polskę, zachwyca się naszymi zupami. Ich różnorodność jest ogromna, a smak niepowtarzalny. Jedną z najbardziej charakterystycznych polskich zup jest żurek. Tradycyjnie przygotowywany jest lekko kwaskowaty, a jednocześnie zawiesisty i bardzo sycący. Tę zupę przygotowuje się na bazie zakwasu robionego z mąki żytniej. Żurek gotuje się na wywarze z kości, często z dodatkiem wędzonki - żeberek, boczku czy kiełbasy i warzyw. W niektórych regionalnych wersjach dodaje się suszone grzyby. Żurek musi być doprawiony sporą ilością czosnku i majeranku oraz zabielony śmietaną. Zupa ta podawana jest najczęściej z białą gotowaną kiełbasą, a także z jajkiem ugotowanym na twardo.

/ 6Chłodnik

Obraz
© 123RF

Zimne zupy znajdziemy w książkach kucharskich na całym świecie. Chłodnik z botwiny to polska propozycja na danie idealne na upalne dni. Do zrobienia tej przepysznej zupy potrzebna jest przede wszystkim botwina, czyli młode buraczki z łodygami i liśćmi. Gotuje się je w małej ilości wywaru z cielęciny i kroi na kawałki. W tradycyjnym chłodniku znajdziemy również drobno pokrojone ogórki świeże i kiszone, rzodkiewkę, szczypiorek i koperek. Smak tej zupie dodają nie tylko warzywa, ale również kefir, maślanka lub zsiadłe mleko, które zastępują wodę. Staropolski chłodnik podawany był w pokrojoną gotowaną cielęciną, szyjkami rakowymi i jajkami. Dziś najczęściej pozostają tylko jajka. Raków w Polsce jest bowiem coraz mniej, a sam chłodnik zamienił się w potrawę wegetariańską.

/ 6Bigos

Obraz
© 123RF

Nie ma polskiej kuchni bez bigosu. Obcokrajowcy patrzą na tę potrawę jak na coś wyjątkowo obrzydliwego. Jak smaczne może być bowiem danie z zepsutej (kiszonej) kapusty, gotowane nawet kilka dni, by na koniec przybrać postać masy o bardzo nieciekawym kolorze? A jednak po spróbowaniu bigosu wielu z nich się w nim zakochuje. Bigos staropolski przygotowywany jest z kapusty świeżej i kiszonej. Dusi się je przez wiele godzin z pieczonymi mięsem, szynką, kiełbasą i sporą ilością cebuli. Specyficzny smak dodają bigosowi suszone śliwki i grzyby, bez których to danie nie będzie miało pełni aromatu. Bigos jest najlepszy po kilku dniach odgrzewania, można go także mrozić.

/ 6Gołąbki

Obraz
© 123RF

Nadziewane ryżem i mielonym mięsem gołąbki z kapusty, to jedno z najbardziej popularnych polskich dań. W innych kuchniach świata również znajdziemy potrawy przygotowywane w podobny sposób, ale nasze gołąbki są wyjątkowe. Można je robić zarówno z białej kapusty, jak i z włoskiej, która jest bardziej delikatna. Na wschodzie Polski przygotowywano gołąbki także z liści kapusty kiszonej w całych główkach. Farsz - ten tradycyjny - zawsze zawiera mięso wieprzowe, ale ryż może być zamieniony na kaszę – gryczaną lub jęczmienną. Staropolskie gołąbki były pieczone w piecu z dodatkiem rosołu, ale dziś najbardziej popularny są sosy: pomidorowy lub koperkowy. I koniecznie trzeba podawać gołąbki z gotowanymi ziemniakami. Inaczej nie będą smakowały tak dobrze.

/ 6Faworki

Obraz
© 123RF

I na koniec deser, wyjątkowy i bardzo polski. Chruściki lub faworki, bo taką nazwę noszą te smakołyki, to smażone na głębokim tłuszczu zawinięte paski ciasta z mąki, sporej liczby jajek, cukru i spirytusu. Faworki zwija się w kokardki i podaje posypane cukrem pudrem. Tłusty Czwartek, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału to dzień, w którym faworków jemy najwięcej, ale coraz częściej znajdziemy je w cukierniach przez pozostałą część roku. Chrusty muszą być chrupiące, a najlepiej smakują zaraz po usmażeniu.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji