Bigos z cukinii – pomysł na letni obiad
Czy bazą bigosu musi być zawsze kapusta kiszona? Niekoniecznie. Pyszną, letnią wersję klasycznej potrawy kuchni polskiej przyrządzimy choćby z cukinii – warzywa o dużych walorach smakowych i odżywczych. Zadanie jest bardzo proste…
Bigos to bez wątpienia klasyka rodzimej kuchni. Potrawą zachwycał się już Adam Mickiewicz, pisząc w "Panu Tadeuszu": "W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną". Kojarzymy go z długo gotowaną mieszanką kiszonej i świeżej kapusty, różnych rodzajów mięs i wędlin, suszonych grzybów i śliwek oraz unikalnych przypraw, np. jagód jałowca. A gdyby tak spróbować przyrządzić specjał w trochę lżejszej, letniej odsłonie?
Znakomitą bazą potrawy może być cukinia, którą Polacy odkryli dość późno, tak naprawdę upowszechniła się w naszym kraju dopiero na przełomie XX i XXI wieku. Jej historia nie jest zresztą znacznie dłuższa – sięga 18. lub 19. stulecia, gdy we Włoszech wyselekcjonowano tę odmianę dyni zwyczajnej. Nazwa cukinia pochodzi zresztą od włoskiego określenia "zucchina", czyli po prostu "mała dynia".
Jak przyrządzić z niej alternatywną wersję bigosu?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybki przepis na pyszne placki z kurczakiem i cukinią
Cukinia – wartości odżywcze
Po cukinię warto sięgać jak najczęściej, gdyż jest warzywem smacznym i bardzo zdrowym. Dostarcza niewiele kalorii (zaledwie 15 kcal w 100 g), za to kryje potężną dawkę cennych składników odżywczych. Jest bogatym źródłem witaminy C, wzmacniającej system odpornościowy i chroniącej organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych m.in. za przyspieszanie procesów starzenia i rozwój wielu poważnych chorób, w tym nowotworów. Cukinia dostarcza dużo witamin z grupy B, zwłaszcza: tiaminy (B1), niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mięśni i serca, a także zapewniającej dobre samopoczucie.
W tym warzywie nie brakuje też minerałów, zwłaszcza potasu (reguluje ciśnienie krwi, napięcie mięśniowe, pracę nerek i rytm serca, dotlenia mózg, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe) oraz magnezu, który znacząco wpływa na pracę układu odpornościowego, nerwowego, mięśniowego czy krwionośnego.
Wartościowym składnikiem cukinii sią karotenoidy, szczególnie beta-karoten, odgrywające istotną rolę w utrzymaniu sprawności procesów widzenia, chroniące przed kurzą ślepotą (zaburzeniami widzenia w ciemności), zaćmą, zwyrodnieniem plamki żółtej (powszechne schorzenie które, utrudnia wykonywanie codziennych czynności: czytania, pisania, rozpoznawania twarzy czy znaków drogowych) oraz filtrujące szkodliwe dla wzroku "światło niebieskie". Karotenoidy pomagają zapobiegać chorobom układu krążenia, nowotworom płuc i sprzyjają prawidłowemu rozwojowi płodu.
Cukinia wspiera procesy odkwaszania organizmu i utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej. W odróżnieniu od wielu innych warzyw nie kumuluje szkodliwych metali ciężkich czy azotanów. Charakteryzuje się też niskim indeksem glikemicznym (15), dlatego jest zalecana osobom zmagającym się z insulinoopornością oraz chorującym na cukrzycę.
Bigos z cukinii – jak to zrobić
Przyrządzenie letniego bigosu nie powinno sprawić większych problemów. Do jego przygotowania potrzebujemy 3-4 cukinii (mogą być zielone i żółte), które myjemy i kroimy w kostkę lub na półplasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej lub smalec, po czym podsmażamy drobno posiekaną, dużą cebulę oraz 3-4 ząbki czosnku, posiekane albo przeciśnięte przez praskę. Następnie dodajemy "element mięsny", który zwolennicy diety wegetariańskiej mogą oczywiście pominąć. Najlepiej sprawdzi się dobrej jakości kiełbasa (ok. 200 g), ciekawy efekt zapewni choćby pikantne chorizo. Wcześniej należy pokroić ją na plasterki. Dokładamy też marchewkę (jedną dużą lub dwie średnie), obraną i startą na tarce o grubych oczkach.
Po krótkim podsmażeniu dodajemy cukinię oraz przyprawy: listek laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, słodką paprykę (łyżeczka), sól i pieprz. Mieszamy i dusimy wszystko na małym ogniu przez 15-20 minut. Po tym czasie dokładamy pomidory (4-5 sztuk), sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Można je zastąpić passatą, ale świeże zapewnią bigosowi więcej walorów smakowych. Gotujemy przez kolejne 20 minut, na małym ogniu, pod przykryciem.
Bigos z cukinii możemy serwować ze świeżym pieczywem, ale dobrze komponuje się również z ryżem.